Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Inviterer til friluftsliv

Lavvoen ved skolen er ikke satt opp ennå, men her skal ungdommer fra og med 8. klasse sove ute natt til onsdag i regi av Ung i Longyearbyen. Prosjektleder Silje Hagen i Aktivi i friluft har fått med seg lokale lag og foreninger for å åpne Friluftslivets år 2015. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Inviterer til friluftsliv

Tirsdag blir det overnatting med hunder i Endalen, isbading i småbåthavna og mere til for alle som vil gå inn i 2015 i fri luft.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag markeres åpningen av Friluftslivets år 2015 over hele landet. I Longyearbyen byr Svalbard Turns prosjekt Aktiv i friluft på utendørsarrange­menter hele dagen.

Først inviterer prosjektleder Silje Hagen i Aktiv i friluft til en utendørs lunsjtur med start ved gruvebusen på Torget.

– Det blir en halvtimes spasertur med frisk luft. Kanskje kan det bli opptakten til en fast lunsjrunde, sier Hagen.

Hun håper arbeidsgivere vil motivere ansatte til å komme seg ut.

På ettermiddagen blir det middag for hele familien på Torget med åpningstale og musikk. I tillegg vil Karina Halgunset på biblioteket ha en utendørsaktivitet for barna. Torgarrangementet er det Visit Svalbard som er ansvarlig for.

– Vi er veldig væravhengige, men satser på finvær, sier Hagen.

Kan sove ute
De som ønsker å mer luft, kan overnatte i Endalen sammen med Longyearbyen hundeklubb.

– Elin Lien i hundeklubben kom til meg med en gavepakke. Hundeklubben stiller med 40 til 50 hunder og rigger til bålpanne og toalett i Endalen, sier Hagen.

De som ønsker å overnatte ute, må ta med eget telt, men ikke våpen. I tillegg til hundene sørger Longyearbyen jeger- og fiskerforening for isbjørnvakter, i samarbeid med hundeklubben.

– Dette er midt i uka, og folk skal på jobb dagen etter. Derfor må alle ha pakket ned klokken 08.30, sier Hagen.

Noen som allerede har bestemt seg for å sove ute, er Ung i Longyearbyen. Ungdommene skal ha dunjakkediskotek og overnatte i lavvo ved skolen natt til onsdag. Der blir det popkorn på bål, servering, kanskje noen timers søvn på feltseng og våken isbjørnvakt.

Ingen Christin i telt
På fastlandet har det vært mye skriving om ordførere som skal sove ute under åpningen av friluftslivets år, 158 til sammen. Vår egen lokalstyreleder Christin Kristoffersen er også oppfordret til å ta natta ute i sovepose.

– Jeg har vært i kontakt med Christin, og hun hadde tatt utfordringen om hun hadde vært i byen. Siden hun er i Tromsø, får vi ha det til gode sier Hagen.

I rekka av arrangementer tilbyr også Sjøsprøyt isbadeklubb ved Stein-Ove Johannessen bading i Småbåthavna tirsdag kveld.

– De anbefaler lue, badesko og felles badstu i Svalbardhallen etter badingen, sier Hagen.

Nasjonalt arrangement
Friluftslivets år 2015 arrangeres som en del av Nasjonal strategi for et aktivt friluftsliv, presentert av Klima- og miljødepartementet. Et slikt år er også blitt arrangert i 1993 og 2005.

Målet er at året skal gi varige resultater i form av økt deltakelse i friluftsliv i alle deler av befolkingen, og være med på å gi friluftsliv økt oppmerksomhet. Året skal gi økt bevissthet om friluftslivets positive effekter knyttet til folkehelse. Prosjektet har kronprins Haakon som sin høye beskytter.

– Jeg håper alle som driver innen friluftsliv vil være med og dra lasset for friluftsliv og utendørsaktivitet i år, sier Silje Hagen.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Forventet flere og større skred

Flaks gjorde at regnstormen forrige uke ikke førte til større skader. Forskerne tror at frost øverst i bakken beskyttet byen.

Tror på lovendring

Lovverket åpner ikke for folkehøgskole på Svalbard. Det vil Espen Klungseth Rotevatn gjøre noe med.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!