Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

Havforskningsinstituttet flytter inn i Forskningsparken. FOTO: Torill Ustad Stav (arkiv)

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

I morgen åpner Havforskningsinstituttet kontor i Forskningsparken i Longyearbyen. Det skal gi et tettere samarbeid mellom instituttet og Unis.

Tekst:

Publisert:

– Klimaendringene fører til at havområdene i nord blir stadig viktigere i forvaltninga av økosystemene. Havforskningsinstituttet er det største polarforskningsinstituttet i Norge, og da er det viktig for oss å ha et nært og godt samarbeid med Unis, sier forskningsdirektør Harald Loeng i Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Han viser blant annet til at studentene ved Unis tilegner seg kunnskap i havområdene i nord, og at det skjer innafor en rekke fagområder.

– De studerer oseanografi, marinbiologi og fiskeribiologi, fagfelt som også er viktige for oss. Svalbardkontoret vårt vil gjøre det lettere for forskere fra Havforskningsinstituttet å bidra i undervisningen. Dessuten vil det forenkle samarbeidet om forskningsprosjekter og gjøre det lettere å utveksle data. Vi regner med at et nærmere samarbeid med Unis vil bidra til en bedre forståelse av det polare marine økosystemet, sier Loeng.

Utvikle studietilbud

Unis-direktør Ole Arve Misund sier Havforskningsinstituttets Svalbard-kontor gjør det mulig å videreutvikle studietilbudet ved Unis.

– Det gjelder særlig innenfor arktisk biologi, spesielt den delen som er retta mot en økosystembasert tilnærming i forskning, forvaltning og næring, sier Misund.

Han legger til at samarbeidet gjør det mulig for studentene å bli med på instituttets tokt ved og rundt Svalbard. I tillegg vil det være viktig for å utnytte det nye isgående forskningsfartøyet.

– Unis utdanner morgendagens arktiske eksperter sammen med universitetene på fastlandet. Samtidig driver Havforskingsinstituttet forsknings- og overvåkningsaktiviteter i arktiske farvann. Da må vi være til gjensidig nytte for hverandre, avslutter Misund.

Siste nytt i Natur og miljø

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!