Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

Havforskningsinstituttet flytter inn i Forskningsparken. FOTO: Torill Ustad Stav (arkiv)

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

I morgen åpner Havforskningsinstituttet kontor i Forskningsparken i Longyearbyen. Det skal gi et tettere samarbeid mellom instituttet og Unis.

Tekst:

Publisert:

– Klimaendringene fører til at havområdene i nord blir stadig viktigere i forvaltninga av økosystemene. Havforskningsinstituttet er det største polarforskningsinstituttet i Norge, og da er det viktig for oss å ha et nært og godt samarbeid med Unis, sier forskningsdirektør Harald Loeng i Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Han viser blant annet til at studentene ved Unis tilegner seg kunnskap i havområdene i nord, og at det skjer innafor en rekke fagområder.

– De studerer oseanografi, marinbiologi og fiskeribiologi, fagfelt som også er viktige for oss. Svalbardkontoret vårt vil gjøre det lettere for forskere fra Havforskningsinstituttet å bidra i undervisningen. Dessuten vil det forenkle samarbeidet om forskningsprosjekter og gjøre det lettere å utveksle data. Vi regner med at et nærmere samarbeid med Unis vil bidra til en bedre forståelse av det polare marine økosystemet, sier Loeng.

Utvikle studietilbud

Unis-direktør Ole Arve Misund sier Havforskningsinstituttets Svalbard-kontor gjør det mulig å videreutvikle studietilbudet ved Unis.

– Det gjelder særlig innenfor arktisk biologi, spesielt den delen som er retta mot en økosystembasert tilnærming i forskning, forvaltning og næring, sier Misund.

Han legger til at samarbeidet gjør det mulig for studentene å bli med på instituttets tokt ved og rundt Svalbard. I tillegg vil det være viktig for å utnytte det nye isgående forskningsfartøyet.

– Unis utdanner morgendagens arktiske eksperter sammen med universitetene på fastlandet. Samtidig driver Havforskingsinstituttet forsknings- og overvåkningsaktiviteter i arktiske farvann. Da må vi være til gjensidig nytte for hverandre, avslutter Misund.

Siste nytt i Natur og miljø

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Forventet flere og større skred

Flaks gjorde at regnstormen forrige uke ikke førte til større skader. Forskerne tror at frost øverst i bakken beskyttet byen.

Tror på lovendring

Lovverket åpner ikke for folkehøgskole på Svalbard. Det vil Espen Klungseth Rotevatn gjøre noe med.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!