Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

Havforskningsinstituttet flytter inn i Forskningsparken. FOTO: Torill Ustad Stav (arkiv)

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

I morgen åpner Havforskningsinstituttet kontor i Forskningsparken i Longyearbyen. Det skal gi et tettere samarbeid mellom instituttet og Unis.

– Klimaendringene fører til at havområdene i nord blir stadig viktigere i forvaltninga av økosystemene. Havforskningsinstituttet er det største polarforskningsinstituttet i Norge, og da er det viktig for oss å ha et nært og godt samarbeid med Unis, sier forskningsdirektør Harald Loeng i Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Han viser blant annet til at studentene ved Unis tilegner seg kunnskap i havområdene i nord, og at det skjer innafor en rekke fagområder.

– De studerer oseanografi, marinbiologi og fiskeribiologi, fagfelt som også er viktige for oss. Svalbardkontoret vårt vil gjøre det lettere for forskere fra Havforskningsinstituttet å bidra i undervisningen. Dessuten vil det forenkle samarbeidet om forskningsprosjekter og gjøre det lettere å utveksle data. Vi regner med at et nærmere samarbeid med Unis vil bidra til en bedre forståelse av det polare marine økosystemet, sier Loeng.

Utvikle studietilbud

Unis-direktør Ole Arve Misund sier Havforskningsinstituttets Svalbard-kontor gjør det mulig å videreutvikle studietilbudet ved Unis.

– Det gjelder særlig innenfor arktisk biologi, spesielt den delen som er retta mot en økosystembasert tilnærming i forskning, forvaltning og næring, sier Misund.

Han legger til at samarbeidet gjør det mulig for studentene å bli med på instituttets tokt ved og rundt Svalbard. I tillegg vil det være viktig for å utnytte det nye isgående forskningsfartøyet.

– Unis utdanner morgendagens arktiske eksperter sammen med universitetene på fastlandet. Samtidig driver Havforskingsinstituttet forsknings- og overvåkningsaktiviteter i arktiske farvann. Da må vi være til gjensidig nytte for hverandre, avslutter Misund.

Siste nytt i Natur og miljø

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Nedbørsrekord for oktober

Med nesten to uker igjen av måneden, har Meteorologisk institutt allerede registrert ny nedbørsrekord.

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Farbart til Huset

Tirsdag ettermiddag var veisperringene borte og det var igjen mulig å gå og kjøre fra det gamle museet til Huset.

Stengt mot Endalen

Veien til Endalen er stengt på grunn av vannmassene. Det har også gått flere jordskred i Bjørndalen, men ikke noe skal være skadet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!