Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

Havforskningsinstituttet flytter inn i Forskningsparken. FOTO: Torill Ustad Stav (arkiv)

Havforskninga åpner Svalbard-kontor

I morgen åpner Havforskningsinstituttet kontor i Forskningsparken i Longyearbyen. Det skal gi et tettere samarbeid mellom instituttet og Unis.

– Klimaendringene fører til at havområdene i nord blir stadig viktigere i forvaltninga av økosystemene. Havforskningsinstituttet er det største polarforskningsinstituttet i Norge, og da er det viktig for oss å ha et nært og godt samarbeid med Unis, sier forskningsdirektør Harald Loeng i Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Han viser blant annet til at studentene ved Unis tilegner seg kunnskap i havområdene i nord, og at det skjer innafor en rekke fagområder.

– De studerer oseanografi, marinbiologi og fiskeribiologi, fagfelt som også er viktige for oss. Svalbardkontoret vårt vil gjøre det lettere for forskere fra Havforskningsinstituttet å bidra i undervisningen. Dessuten vil det forenkle samarbeidet om forskningsprosjekter og gjøre det lettere å utveksle data. Vi regner med at et nærmere samarbeid med Unis vil bidra til en bedre forståelse av det polare marine økosystemet, sier Loeng.

Utvikle studietilbud

Unis-direktør Ole Arve Misund sier Havforskningsinstituttets Svalbard-kontor gjør det mulig å videreutvikle studietilbudet ved Unis.

– Det gjelder særlig innenfor arktisk biologi, spesielt den delen som er retta mot en økosystembasert tilnærming i forskning, forvaltning og næring, sier Misund.

Han legger til at samarbeidet gjør det mulig for studentene å bli med på instituttets tokt ved og rundt Svalbard. I tillegg vil det være viktig for å utnytte det nye isgående forskningsfartøyet.

– Unis utdanner morgendagens arktiske eksperter sammen med universitetene på fastlandet. Samtidig driver Havforskingsinstituttet forsknings- og overvåkningsaktiviteter i arktiske farvann. Da må vi være til gjensidig nytte for hverandre, avslutter Misund.

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!