Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Full pupp» på Fredheim

Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' kjente bygning i Sassendalen, ble i forrige uke trukket bort fra sin opprinnelige plassering ved den erosjonstruede vannkanten. FOTO: Geir Barstein

«Full pupp» på Fredheim

Etter år med diskusjoner, målinger og planlegging, ble den legendariske hovedbygningen på Villa Fredheim flyttet på bare tre minutter.

Tekst:

Publisert:

Selve opperasjonen, som i bunn og grunn gikk ut på å trekke fangststasjonen på en stor slede med alpinmaskin, tok bare rundt tre minutter, ifølge LNS som utførte arbeidet.

– Jeg var livredd for at vi skulle sette oss fast der nede, så det var bare å kjøre full pupp for å få det opp. Når det først er på gli, går det fort, sier maskinfører Knut Fastvold til Svalbardposten.

I vater

Etter 91 år sto fangstmann Hilmar Nøis’ berømte hovedstasjon i perfekt vater på ny grunn i høyden, men med samme vakre utsikt over Tempel- og Sassenfjorden.

– Jeg tror Nøis’ ville applaudert og følt seg beæret. Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Hans Olav Stegarud, rådgiver i bygningsvern og kulturminneforvaltning hos Sysselmannen. Etter lang tid og mange søknader, befarer han bygget på sin plass for første gang.

– Det føles litt rart, men det ser veldig fint ut. Jeg tror det blir et bra sted for folk å sitte og ta en kaffe i solveggen, sier han.

Naturen truer

Allerede på 90-tallet ble det klart at vannet graver seg framover, og truet med å svelge Villa Fredheim ned i den eroderende strandvollen. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, med Stegarud sier stedet ble vurdert til å ha ekstra høy verdi.

– Fra et faglig ståsted er det merkelig å gjøre noe slikt, for historien blir jo endret. Men, det er skummelt når havet kommer inn. Bygget hadde så høy kilde- og bruksverdi, at vi valgte å gjøre noe med det.

–Nærheten til Longyearbyen hadde også en betydning, Flyttingen ville ikke skjedd om den sto på Nordaustlandet. Det er en omfattende operasjon som krever mye folk og utstyr, sier han.

God grunn

Utover en betryggende avstand fra strandkanten, var gode dreneringsegenskaper og stabilitet avgjørende for valget den nye grunnen.

– Dette var det eneste reelle alternativet. Det er funnet 4500 år gamle skjell en halv meter ned her, så grunnen siger ikke. Dette er en stabil morenemasse, sier Stegarud.

Hastigheten til erosjonen i strandkanten har variert. Noen år har det «bare» forsvunnet centimeter, mens i andre har meterne rast utfor kanten.

Metallrammen som ble bygget for å slepe huset blir stående fastmontert, slik at det kan flyttes ved behov i framtida.

– Men det blir i så fall lenge til. Om erosjonen er rundt én meter i året, trues den ikke før om 40-50 år, sier Stegarud.

Ferdig til sommeren

Det gjenstår fortsatt en del arbeid før hovedhuset er klar til bruk. Det ble i fjor grundig avstivet med stag innvendig, i tillegg til at gulvet måtte fjernes for inspeksjoner.

– Gulvplankene skal settes på plass i samme rekkefølge som var. De viktigste gjøremålene er gjennomført, og vi håper at resten er klart i løpet av sommeren, sier Stegarud.

Se bildet større

Den opprinnelige plasseringen var ved den blå konteineren til venstre i bildet. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

En liten forsenkning i terrenget er alt som minner om at hovedhuset pleide å stå her. FOTO: Geir Barstein

Fakta: Villa Fredheim

• Hovedstasjonen til den berømte fangstmannen Hilmar Nøis (1891-1975), med 38 overvintringer på Svalbard.
• Danielbu, det første bygget, ble
oppført av Nøis’ onkel Daniel i 1911/1912.
• I 1924 bygde Hilmar Nøis hovedhuset
Fredheim.
• Hytta eies i dag av Sysselmannen.
• 2001: Utedoen brant ned. Danielbu ble flyttet seks meter
inn på land på grunn av den truende
stranderosjonen.
• Bygningsmassen består av et hovedhus, en nødhytte, Danielbu og en
utedo. I 2015 ble alt flyttet.

Kilde: Kari Holm og Sysselmannen

Siste nytt i Natur og miljø

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!