Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter innstramminger i vest

Seilskuta «Noorderlicht» ligger i Smeerenburgfjorden og har sluppet turister i land ved spekkovnene på Amsterdamøya. Øya ligger innenfor Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark som det nå skal lages ny forvaltningsplan for. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter innstramminger i vest

Nasjonalparkene i vest er viktige både for forskere, reiselivet og lokale. Med ny forvaltningsplan er flere redde for at det blir strengere å ferdes.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannen arbeider nå med en ny forvaltningsplan for Vest-Svalbard (se neste sak). I sommer har arbeidsgrupper for reiselivet, forskning og utdanning og lokale kommet med innspill til planarbeidet.

– Dette er et viktig rekreasjonsområde, og det er viktig å fortsatt ha muligheten til å oppleve naturen der. Det er viktig at områdene ikke blir avstengt, sier Torgeir Prytz. Han er leder i Longyearbyen Jeger- og Fisker­forening og satt i arbeidsgruppen for lokalt bruk.

«Hvis det kommer en innskrenkning i bruk av nasjonalparkene mener arbeidsgruppen at dette kommer til å få en negativ effekt på befolkningstallet på Svalbard. Mange flytter til øygruppen på grunn av nærheten til naturen og naturopplevelsene», skriver arbeidsgruppen blant annet i sin rapport.

De skriver også at det er viktig at lokale får bruke hyttene i området, og at naturen har en positiv innvirkning på dem som får oppleve den. Videre siterer de Jacques Yves Cousteau «People protect what they love».

Prytz mener dagens ordning med meldeplikt fungerer bra.

– Det er bra også for sikkerheten, at man varsler fra at om at man drar inn i områder langt fra byen, sier han.


Ønsker forutsigbarhet

Reiselivsnæringen håper den nye planen fører til mer forutsigbarhet.

– Vi er alle opptatt av forutsigbarhet, og om denne planen kan føre til mer av det, slik at man ikke hele tiden må tilpasse seg nye tiltak, er vi positive, sier Terje Aunevik.

Han er daglig leder i Pole Position og har ledet arbeidsgruppen for reiseliv.

Det de er urolige for, er at arbeidet med forvaltningsplanen kan føre til en innstramming i regelverket.

– Vi mener at om det kommer noe i den retning, må vi ha en annen prosess. Vi håper alle at vi slipper en slik prosess som for Øst-Svalbard. Først kom det forslag om å stenge hele området, bortsett fra noen ilandstigningssteder. Så begynte prosessen på nytt, sier Aunevik.

Han forteller at områdene er svært viktige, spesielt for den sjøbaserte delen av reiselivet.

– Det meste av det landbaserte reiselivet foregår innenfor område 10, sier Aunevik.

Han forteller at reiselivet ønsker å finne ut hvor det kan være konfliktområder og hva som kan gjøres for å minimere dem.

– I begynnelsen av Øst-Svalbard-prosessen syntes vi argumentene ble i overkant subjektive. Føre var-prinsippet ble dratt så langt at man var redd for enhver aktivitet, sier han.

Når planen for Vest-Svalbard er ferdig, skal de sentrale delene av Spitsbergen til pers.

– For reiselivet sin del blir det arbeidet mer spennende, sier Aunevik


Viktig å vise fram

Arbeidsgruppa for forskning og utdanning mener også dagens regelverk gir nok beskyttelse for områdene i vest. Det er viktigere å vise dem frem enn å stenge dem av frykt for at de skal bli ødelagt, skriver de i sin rapport til Sysselmannen.

En av dem som sitter i arbeidsgruppen, er administrerende direktør Ole Arve Misund ved Unis. For universitetssenteret er det viktig å ha tilgang på nasjonalparkene både for forskning og utdanning.

– Vi har mye feltbasert undervisning og ønsker et regime som i dag, at vi søker Syssel­mannen om tilgang i hvert enkelt tilfelle, sier han.

Misund forteller at det var stor enighet blant institusjonene.

– Jeg tror dette blir en god prosess, sier han.

Arbeidsgruppa mener det ikke er behov for egne referanseområder for forskning i vest. For noen områder mener de imidlertid økt vern bør vurderes i framtiden, blant annet for Forlandsøyene.

Nøkkelord

Se bildet større

Torgeir Prytz satt i arbeidsgruppa for lokale og er leder i Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening. FOTO: Kjersti E. Kvile

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!