Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fotografer forstyrrer fuglelivet

Mange vil ha gode bilder av fuglelivet på Svalbard. Også kvitkinngjessene utenfor hundegårdene er redde for fotografer. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Fotografer forstyrrer fuglelivet

Flere irriterer seg over turister på jakt etter gode fuglebilder.

Tekst:

Publisert:

– Det er helt idiotisk hvor dumme folk kan være, forteller Tom Ramberg, som har observert flere turister på ellevill fotojakt etter «de gode bildene.» Både han og flere andre har sett turister som forlater veien utenfor hundegårdene og vandrer nedover mot sjøområdet for å få gode nærbilder av fuglene. Dette kan forstyrre fuglelivet i større grad enn mange tror.Én gang er en for mye


– Det er kanskje ikke så mange som gjør dette, men noen få er altfor mange, forteller Ramberg. Det er kommet inn forslag om å sette opp skilt i nærheten, og han mener at filmen som Association of Arctic Expedition Cruise Operators (Aeco) har laget om anbefalt atferd burde vises for flere turister enn de på cruisebåtene.

– Blant annet kunne denne vises på flyet på vei opp, foreslår han.Flere bekymringsmeldinger


Bjørn Frantzen i Longyearbyen Feltbiologiske Forening har også fått med seg dette problemet.

– Noen er bare helt på trynet. Ute ved campingplassen vaser folk ut i den kunstige sjøen og opp på de små øyene der fuglene hekker, forteller han. Han håper nå å utvide informasjonsarbeidet slik at flere får vite hva som er akseptabel oppførsel rundt hekkende fugler.

– Vi arbeider med å lage en allminnelig veileder som kan ligge lett tilgjengelig for turistene. De aller fleste oppfører seg, men noen få kan få andre til å tro at det er greit, med mindre de har fått informasjon på forhånd, forteller Frantzen, som har fått inn flere bekymringsmeldinger fra ulike kanter om nettopp dette.Atferdsråd


Frantzen ønsker at folk skal ha muligheten til å ta flotte bilder av fugler, men arbeider med Svalbards miljøvernfond for å lage en brosjyre om ønsket adferd rundt hekkeområdene. Han er glad for at folk vil ta bilder, men mener dette drar med seg en del saker som er mindre positivt.

– Vi laget jo for noen år siden atferdsplakater til Sjøområdet, som forteller hvordan man skal oppføre seg rundt rødnebbternene. Dette handler om ønsket atferd, ikke om å kjefte på de som gjør det «feil», forteller Frantzen. Han ønsker også at de fastboende skal oppføre seg, og gjerne fungere som hyggelige ambassadører for å bevare fuglelivet, og gjerne komme med vennlige råd til turistene.

– Problemet er egentlig at vi mangler en helhetlig strategi på dette. Vi er en by i rivende utvikling, og det får naturen svi for. Blant annet har vi bygget ned mange av de tidligere hekkeområdene til ternene, forteller han.

– Jo mindre grøntareal vi har, jo færre nære dyreopplevelser har vi, legger han til.

Nøkkelord

Faktaboks

• Antall hekkende arter på Svalbard er under 30, og det er kun svalbardrypa som overvintrer her. I år er det registrert flere ryper enn noensinne siden registreringene startet - for 15 år siden.

• De mest tallrike artene er sjøfugler som polarlomvi, alkekonge, teist og polarmåke. Sistnevnte er et rovdyr og tar egg og unger fra andre arter. Den har flere ganger blitt observert i Longyearbyen idet den drar ærfugl-unger fra under mora, og sluker dem.

• Det kommer svært mange fugler på sommeren for å utnytte den store produksjonen av tilgjengelige næringsorganismer.

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!