Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fotografer forstyrrer fuglelivet

Mange vil ha gode bilder av fuglelivet på Svalbard. Også kvitkinngjessene utenfor hundegårdene er redde for fotografer. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Fotografer forstyrrer fuglelivet

Flere irriterer seg over turister på jakt etter gode fuglebilder.

– Det er helt idiotisk hvor dumme folk kan være, forteller Tom Ramberg, som har observert flere turister på ellevill fotojakt etter «de gode bildene.» Både han og flere andre har sett turister som forlater veien utenfor hundegårdene og vandrer nedover mot sjøområdet for å få gode nærbilder av fuglene. Dette kan forstyrre fuglelivet i større grad enn mange tror.

Én gang er en for mye

– Det er kanskje ikke så mange som gjør dette, men noen få er altfor mange, forteller Ramberg. Det er kommet inn forslag om å sette opp skilt i nærheten, og han mener at filmen som Association of Arctic Expedition Cruise Operators (Aeco) har laget om anbefalt atferd burde vises for flere turister enn de på cruisebåtene.

– Blant annet kunne denne vises på flyet på vei opp, foreslår han.

Flere bekymringsmeldinger

Bjørn Frantzen i Longyearbyen Feltbiologiske Forening har også fått med seg dette problemet.

– Noen er bare helt på trynet. Ute ved campingplassen vaser folk ut i den kunstige sjøen og opp på de små øyene der fuglene hekker, forteller han. Han håper nå å utvide informasjonsarbeidet slik at flere får vite hva som er akseptabel oppførsel rundt hekkende fugler.

– Vi arbeider med å lage en allminnelig veileder som kan ligge lett tilgjengelig for turistene. De aller fleste oppfører seg, men noen få kan få andre til å tro at det er greit, med mindre de har fått informasjon på forhånd, forteller Frantzen, som har fått inn flere bekymringsmeldinger fra ulike kanter om nettopp dette.

Atferdsråd

Frantzen ønsker at folk skal ha muligheten til å ta flotte bilder av fugler, men arbeider med Svalbards miljøvernfond for å lage en brosjyre om ønsket adferd rundt hekkeområdene. Han er glad for at folk vil ta bilder, men mener dette drar med seg en del saker som er mindre positivt.

– Vi laget jo for noen år siden atferdsplakater til Sjøområdet, som forteller hvordan man skal oppføre seg rundt rødnebbternene. Dette handler om ønsket atferd, ikke om å kjefte på de som gjør det «feil», forteller Frantzen. Han ønsker også at de fastboende skal oppføre seg, og gjerne fungere som hyggelige ambassadører for å bevare fuglelivet, og gjerne komme med vennlige råd til turistene.

– Problemet er egentlig at vi mangler en helhetlig strategi på dette. Vi er en by i rivende utvikling, og det får naturen svi for. Blant annet har vi bygget ned mange av de tidligere hekkeområdene til ternene, forteller han.

– Jo mindre grøntareal vi har, jo færre nære dyreopplevelser har vi, legger han til.

Nøkkelord

Faktaboks

• Antall hekkende arter på Svalbard er under 30, og det er kun svalbardrypa som overvintrer her. I år er det registrert flere ryper enn noensinne siden registreringene startet - for 15 år siden.

• De mest tallrike artene er sjøfugler som polarlomvi, alkekonge, teist og polarmåke. Sistnevnte er et rovdyr og tar egg og unger fra andre arter. Den har flere ganger blitt observert i Longyearbyen idet den drar ærfugl-unger fra under mora, og sluker dem.

• Det kommer svært mange fugler på sommeren for å utnytte den store produksjonen av tilgjengelige næringsorganismer.

Siste nytt i Natur og miljø

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Nedbørsrekord for oktober

Med nesten to uker igjen av måneden, har Meteorologisk institutt allerede registrert ny nedbørsrekord.

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Farbart til Huset

Tirsdag ettermiddag var veisperringene borte og det var igjen mulig å gå og kjøre fra det gamle museet til Huset.

Stengt mot Endalen

Veien til Endalen er stengt på grunn av vannmassene. Det har også gått flere jordskred i Bjørndalen, men ikke noe skal være skadet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!