Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For mye sot fra skip

Skip som MS «Fram» kan få noen utfordringer hvis forskerne får det som de vil. Her ligger skipet til kai i Barentsburg. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

For mye sot fra skip

Forskere vil nå ha filterpåbud for cruisetrafikken etter å ha funnet store mengder sot i Arktis. – Rike turister har råd til det, mener forsker Andreas Stohl.

Tekst:

Publisert:

Resultater fra målinger ved Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund viser at det er stor forskjell på mengden sot på Svalbard basert på når cruiseskip går rundt øygruppen. Derfor vil forskere fra flere land nå anbefale myndighetene å innføre et filterpåbud for cruiseskip som skal til øygruppen.

– Akkurat som man kan montere partikkelfilter på dieselbiler, kan man gjøre dette på store skip. Dette er kjent teknologi, forteller Andreas Stohl hos Norsk institutt for luftforskning (Nilu), som har ledet dette forskningsprosjektet. Dette skriver forskning.no.

Mer lokale utslipp

– Det er mindre utslipp som kommer oppover fra kontinentet, men mer utslipp fra økt skipstrafikk og oljeinstallasjoner i området, forteller seniorforsker ved Nilu, Wenche Aas.

Slik sett blir det totalt mindre sot, men hun mener at dette ikke er godt nok.

– Tungoljeforbudet kommer også til å hjelpe mye, men et filterpåbud blir viktig i tiden fremover, siden mangel på havis antakelig vil føre til at flere skip velger å dra til Svalbard, forteller Aas.

Hun spekulerer i om økt skipstrafikk fra både cruise og nyttelast, i tillegg til planlagte oljeinstallasjoner, kan endre trenden de ser nå med nedgang i sotmengde.

Nedgang ikke godt nok

– Det er ingen økning i andel sot på Svalbard de siste tiårene. Da er det heller motsatt, sier Aas.

Hun forteller at begrunnelsen for dette er en nedgang i utslipp fra Europa og Russland, som bidrar til store deler av sotforurensningen på Svalbard.

Forskning publisert i 2010 viste at det var nedgang i sot målt fra Zeppelinfjellet fra 2002 til 2009.

I følge Aas bidrar kullproduksjonen på Svalbard svært lite, om noe, til mengden sot i området rundt Arktis.

Lite sot i Antarktis

I motsetning til Arktis fant forskerne svært lite sotforurensning i Antarktis. Det er den store forskjellen mellom de to polområdene som nå vekker oppsikt. – Vi ble rett og slett overrasket over hvor lite sot vi fant, fortalte Stohl til forskning.no.

Årsaken til den store forskjellen mener de er at Arktis ligger mye nærmere utslippskildene, altså kontinentene, enn Antarktis, i tillegg til den økende cruisetrafikken vi har sett de siste årene.

– Dette har de råd til

Andreas Stohl forteller at så lenge det er snø og is i Arktis, vil det være nødvendig å gjøre noe for å redusere sotutslipp i disse områdene.

– Bare de reneste skipene bør være tillatt på Svalbard, der verken snø eller is vil forsvinne innenfor nær fremtid, mener han.

Stohl selv vet ikke hvor mye tiltakene vil koste, men kan fortelle at det nok ikke blir veldig billig.

– Men dette burde ikke være noen utfordring for cruiseturismen i dag. Rike turister som besøker uberørte Arktiske områder bør ikke ha noen problemer med å kanskje betale ti prosent mer, eller lignende, for å sikre at områdene de besøker ikke ødelegges av deres egen visitt, sier Stohl, som selv vil støtte de strengeste tiltak dersom det skulle bli nødvendig.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!