Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere rekorder i juli måned

Sol og varme lokker folk ut på trappen til kafeen Fruene, midt i Longyearbyen. FOTO: Hilde Røsvik

Flere rekorder i juli måned

Så langt i juli har det vært 11 sommerdager med et døgngjennomsnitt på over ti grader. Det er rekord for juli. Samtidig er det satt nedbørsrekord.

Tekst:

Publisert:

Været er ikke lenger som det var. Det settes stadig nye rekorder. Siste noterte rekord for antall sommerdager i juli var i 1988 og 1998. Da ble det målt åtte sommerdager.

Torgeir Mørk, meteorologikonsulent ved værtjenesten på Svalbard Lufthavn deler gjerne data fra værstasjonen, men er ikke like begeistret for rekordene.

– Jeg kan styre meg for temperaturrekorder. Det tyder bare på at ting er i ferd med å skje, som ikke bør skje, sier Mørk.

Mye regn

Natt til 13. juli kom det 15,1 mm nedbør. Det er nesten en måneds nedbør i løpet av ett døgn. Nedbørsrekorden i juli fra tidligere er på 13 mm på ett døgn, den ble satt i 2008. I gjennomsnitt kommer det 18 mm regn i løpet av hele juli. I år ser det ut som det blir rekord.

– Nå er vi ikke ferdig med hele juli enda, men per 27. juli har det kommet 49,3 mm, sier meteorologikonsulenten. Han samler inn værdata både manuelt og automatisk på værstasjonen. Disse tallene er hentet fra den manuelle målingen.

Litt varmere

Mørk sier at vi har hatt en fin sommer på Svalbard og at temperaturene for juli ligger 3,5 grader høyere enn normalt.

– Varmerekord må vi nok se langt etter, sier han.

Høyeste temperatur i juli ble satt i 1979, da var det 21 grader her. I fjor krøp gradestokken opp til 17,9 grader den 30. juli, mens vi i år har bare vært oppe på 14,5 grader den 3. juli.

Framover

Mørk forteller at værutsiktene neste uke ikke ser så aller verst ut for Spitsbergen. Det blir fem til åtte grader, lite nedbør og lite vind. Litt lave skyer kan det bli.

Mørk har ansvar for et område som er like stort som Danmark. Enmannskontoret har travle dager og betjener tre flyplasser; Svea, Ny-Ålesund og Svalbard lufthavn. I tillegg har han daglig kontakt med forskere syd på Bjørnøya og på Barentsøya. Andre som drar ut på tur til havs eller til fjells tar også kontakt for en siste oppdatering på været.

– Det kan være store forskjeller i været her oppe selv over korte avstander, sier Mørk.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Forventet flere og større skred

Flaks gjorde at regnstormen forrige uke ikke førte til større skader. Forskerne tror at frost øverst i bakken beskyttet byen.

Tror på lovendring

Lovverket åpner ikke for folkehøgskole på Svalbard. Det vil Espen Klungseth Rotevatn gjøre noe med.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!