Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere rekorder i juli måned

Sol og varme lokker folk ut på trappen til kafeen Fruene, midt i Longyearbyen. FOTO: Hilde Røsvik

Flere rekorder i juli måned

Så langt i juli har det vært 11 sommerdager med et døgngjennomsnitt på over ti grader. Det er rekord for juli. Samtidig er det satt nedbørsrekord.

Været er ikke lenger som det var. Det settes stadig nye rekorder. Siste noterte rekord for antall sommerdager i juli var i 1988 og 1998. Da ble det målt åtte sommerdager.

Torgeir Mørk, meteorologikonsulent ved værtjenesten på Svalbard Lufthavn deler gjerne data fra værstasjonen, men er ikke like begeistret for rekordene.

– Jeg kan styre meg for temperaturrekorder. Det tyder bare på at ting er i ferd med å skje, som ikke bør skje, sier Mørk.

Mye regn

Natt til 13. juli kom det 15,1 mm nedbør. Det er nesten en måneds nedbør i løpet av ett døgn. Nedbørsrekorden i juli fra tidligere er på 13 mm på ett døgn, den ble satt i 2008. I gjennomsnitt kommer det 18 mm regn i løpet av hele juli. I år ser det ut som det blir rekord.

– Nå er vi ikke ferdig med hele juli enda, men per 27. juli har det kommet 49,3 mm, sier meteorologikonsulenten. Han samler inn værdata både manuelt og automatisk på værstasjonen. Disse tallene er hentet fra den manuelle målingen.

Litt varmere

Mørk sier at vi har hatt en fin sommer på Svalbard og at temperaturene for juli ligger 3,5 grader høyere enn normalt.

– Varmerekord må vi nok se langt etter, sier han.

Høyeste temperatur i juli ble satt i 1979, da var det 21 grader her. I fjor krøp gradestokken opp til 17,9 grader den 30. juli, mens vi i år har bare vært oppe på 14,5 grader den 3. juli.

Framover

Mørk forteller at værutsiktene neste uke ikke ser så aller verst ut for Spitsbergen. Det blir fem til åtte grader, lite nedbør og lite vind. Litt lave skyer kan det bli.

Mørk har ansvar for et område som er like stort som Danmark. Enmannskontoret har travle dager og betjener tre flyplasser; Svea, Ny-Ålesund og Svalbard lufthavn. I tillegg har han daglig kontakt med forskere syd på Bjørnøya og på Barentsøya. Andre som drar ut på tur til havs eller til fjells tar også kontakt for en siste oppdatering på været.

– Det kan være store forskjeller i været her oppe selv over korte avstander, sier Mørk.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!