Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere lokale bjørner

To isbjørner holdt til på Revneset tidligere denne uken. De ble først observert lørdag morgen, og dro videre mot Diabas onsdag. FOTO: Helene Hvedding

Flere lokale bjørner

Binna med unge på Revneset og bjørnen som ble skutt på Forlandet var begge lokale. Flere bjørner på vestkysten vil føre til flere konfrontasjoner.

Tekst:

Publisert:

Den siste uka har ei binne med unge hatt tilhold på Revneset. Helene Hvedding som har bilde over har vært bjørnefast.

En arkeologisk ekspedisjon måtte pakke sammen fordi bjørnene var like i nærheten av utgravingsstedet. De hadde til og med gnagd litt på funnposene.

– Binna med ettåring har vært mye i Isfjorden de siste årene. Det er den samme binna som hadde tre unger i fjor, og ble sett mye i Isfjorden da. Så har de vært i ved i drivisen et stykke nord for Nordaustlandet og gått langs Wijdefjorden på vei ned igjen. Vi ser at de ofte gjør det samme år etter år, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt (NP).

25 år gammel
Binna har navnet N226018 og har vært mye i Tempelfjorden. Hun hadde tre unger i fjor og et kull i 2011 også. Binna ble merket av NP i 2009 og vurdert å være 18 år gammel da.

– Hun er nok en gammel dame, ja. Hun skal være 25 år nå omtrent. Det er godt gjort å ha en unge i live. Vi kan ikke forvente å ha henne så mange år framover, sier Aars.

Han legger til at om ungen overlever, er det ikke usannsynlig at hun gjør det samme som mora, og blir en Isfjorden-bjørn.

Født i Van Keulenfjorden
Bjørnen som ble skutt på Forlandet var en veldig lokal bjørn.

– Det var datteren til en binne som de siste årene har hatt sender. Hun holdt mest til i Van Mijenfjorden, og ble født i Van Keulenfjorden. Mora hadde hi der og fikk to unger, sier Aars.

Mora gjorde i år det samme som hun har gjort tidligere. Hun gikk til Forlandet, og har nå gått tilbake til området mellom Van Mijenfjorden og Van Keulenfjorden.

– Ungene gjorde det samme. Dette er lokale Vests-Spitsbergenbjørner som har vokst opp der, sier Aars.

– Mer sannsynlig
Bjørnene som er lokale på Vest-Spitsbergen vil oftere møte mennesker enn bjørner på østsiden.

– Da øker også sannsynligheten for konflikter, sier Aars.

– Hva kan gjøres for å forhindre konfrontasjoner?

– Jeg har hele tiden sagt at jeg tror det blir flere konfrontasjoner. Det er ikke vår oppgave å fortelle Sysselmannen hva de skal gjøre for best mulig å forvalte isbjørnen, sier Aars.

De siste dagene de hatt kontinuerlig kontakt med Sysselmannen om posisjoner på bjørnen på Revneset.

– Jeg føler de tar det alvorlig og gjør det de kan, og at de er interessert i at forvaltningen skal være god. At det kan være en mer utfordrene situasjon enn det har vært tror også, men jeg har tillit til at Sysselmannen gjør så godt de kan, sier isbjørnforskeren.

Vanskelig å konkludere
Aars synes det er vanskelig å konkludere med at det er en økning i fellingen av bjørn.

– Det er tilfeldige variasjoner. Noen år blir det skutt tre-fire, og så null eller en igjen. Det er små tall og vil være tilfeldige variasjoner, sier han.

Forskerne mener at det er flere bjørn langs kysten på Vest-Spitsbergen nå enn for 20-30 år siden.

– Det tok litt tid før de slo seg ned igjen i de områdene etter fredningen, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnforsker Jon Aars merker isbjørn øst for Spitsbergen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!