Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant skredutsatte hytter

Multiconsult skal lage en skredrapport for hytteområdene. Her er Maria Hannus og Jaran Wasrud og fotografert i forbindelse med skredrapporten for Longyearbyen som de skal lage for NVE. I høst var de også på befaring i hytteområdene på oppdrag for Store Norske og Longyearbyen lokalstyre. FOTO: John Christian Nygaard

Fant skredutsatte hytter

Multiconsult har vært på skredbefaring i hytteområdene. I løpet av desember er skredrapporten for hyttefeltene klar.

Tekst:

Publisert:

– I denne omgangen har vi vært på befaring og samlet inn grunnlag til skredvurdering for hytteområdene. Det har vært bra å ha helikopterbefaring, og vi har hatt fine fly- og helikopterforhold sier ingeniørgeolog Maria Hannus i Multiconsult.

Hun forteller at det har gått mange jord- og flomskred etter at konsulentene var her i sommer, spesielt ved flyplassen.

Hytteområdene
Hytteområdene som skal kartlegges for Store Norske er Vindodden, Todalen, Bolterdalen-Foxdalen og Vestpynten-Bjørndalen. Arbeidet blir gjort i forbindelse med rullering av delplanen for hytteområdene som har til hensikt å legge til rette for flere hyttetomter.

I tillegg kartlegger Multiconsult hytteområdet ved Revneset og Hiorthhamn, som forvaltes av Longyearbyen lokalstyre.

– Er det hytter i dag som ligger farlig til?

– Farlig er et vidt begrep. Noen ligger utsatt til, så er det ulike nivåer på hvor utsatt de er. Det skal vi vurdere nå, sier Hannus.

Hun legger til at det er bygget flere hytter på steder hvor det ikke burde, i henhold til dagens plan- og bygningslov.

– Det er hytter som er bygget på skredavsetninger som er nyere enn 3.000 år. Der er det sannsynlig at det kan gå nye skred i framtiden, sier hun.

Det er også bygget hytter på gamle elvevifter som kan ligge utsatt til.

Store Norske har ikke vurdert om hytteeiere som etter den kommende planen har skredutsatte tomter, vil få tilbud om å flytte hytta.

– Siden vi ikke har skredvurderingen foran oss, har vi ikke satt i gang det arbeidet ennå. Men på stående fot vil jeg si at det er naturlig å ha en dialog med de som har hytter i skredutsatte områder, sier eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske.

Kartlegger hendelser
I tillegg til å dra på befaringer, har folkene fra Multiconsult kontaktet lokale myndigheter og andre som kunne sitte på informasjon om skredfaren i hytteområdene i og rundt Longyearbyen.

– Mye av kunnskapen finnes allerede, men Longyearbyen har utfordringer med å samkjøre den. Det er ikke skrevet ned hvor det har gått skred tidligere og vi har erfart at der det har gått skred, kan det gå skred igjen, sier Hannus som tidligere har bodd i Longyearbyen i flere år.

Multiconsult ønsker nå å samle informasjonen.

– Det er gjort så mange vurderinger som ikke er skrevet ned og systematisert. Vi har ikke mulighet til å samle alt, men ser på noe av det og gjør egne vurderinger, sier hun.

Arbeidet blir gjort i tillegg til skredvurderingen av Longyearbyen som selskapet gjør for NVE.

Sveinung Lystrup Thesen kan ikke si når den nye delplanen for hytteområdene skal være klar.

– Vi må få skredvurderingen på plass først, så skal vi prioritere høyt å få den ferdig, sier han

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!