Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En garasje utenom det vanlige

– Vi er stolte over dette bygget. Utsikten er det i hvert fall ikke noe å utsette på, sier Kings Bay-direktør Ole Øiseth. FOTO: Ole Magnus Rapp

En garasje utenom det vanlige

Den nye storstua i Ny-Ålesund står klar til å øke aktiviteten i den spesielle forsker-byen.

Tekst:

Publisert:

Kongsfjordhallen er et kinderegg, som inneholder det meste av nødvendige behov: Her er varme garasjer til fem-seks store kjøretøyer, lager for strøsand til flyplassen, delelager for mye av byens behov, og på toppen, en stor konferansesal.

I september skal hallen offisielt åpnes under Ny-Ålesund symposiet, der flere statsråder skal være tilstede. Men den er allerede så godt som ferdig. Norsk institutt for luftforskning har allerede hatt en stor konferanse her, og lokalene fungerte svært bra.

– Det er klart vi er stolte av dette bygget og ser for oss større muligheter til å øke aktiviteten i byen, kanskje spesialt vinterstid, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay.

Selskapet som eier og driver Ny-Ålesund har i løpet av få år bygd opp en stor maskinpark. De utførte selv byggingen av veien frem til Kartverkets geodesistasjon, og ble dermed i stand til å investere i materiell. Kjøretøyer som gravemaskiner, hjullaster, veiskrape og lastebiler får nå skikkelig garasje.

– Vi planla først en stor garasje, men så straks muligheten til en etasje oppå, med konferansefasiliteter, sier Øiseth.

Kings Bays ansatte har utført det meste av byggingen selv, og prislappen for Kongsfjordhallen vil totalt ligge på rundt 13,5 millioner kroner.

Grunnflaten er 6500 kvadratmeter, og konferansesalen kan deles opp i mindre lokaler. Her er siste nytt av datateknologi, prosjektorer, taleanlegg, automatiske skjermer og mye annet. Her er også nytt kjøkken, og kanskje det mest spesielle; store vinduer mot nord med fantastisk utsikt. Og i sør, en veranda med minst like fint scenario rundt, her er også muligheter for grill og uteparty under tak.

– Alt tyder på økt aktivitet i Ny-Ålesund i årene som kommer, med mer forskning og flere møter og konferanser. Vi ser spesielt for oss økt samarbeid med Unis og de øvrige universitetene, sier direktør Ole Øiseth.

Se bildet større

Den nye storstua i Ny-Ålesund gir god plass til tunge kjøretøy og lt fra små møter til store konferanser. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Erik Tollefsen (th) fra Cicero forbereder Ny-Ålesund symposium, og er imponert over de nye konferanselokalene. Sammen med Ole Øiseth tester han det tekniske utstyret. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Natur og miljø

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Forventet flere og større skred

Flaks gjorde at regnstormen forrige uke ikke førte til større skader. Forskerne tror at frost øverst i bakken beskyttet byen.

Tror på lovendring

Lovverket åpner ikke for folkehøgskole på Svalbard. Det vil Espen Klungseth Rotevatn gjøre noe med.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!