Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Elektrisk i Ny-Ålesund

El-bilen og stasjonsleder Christiane Hübner og materialforvalter Steinar Aksnes. FOTO: Synnøve Haga

Elektrisk i Ny-Ålesund

El-bil skal gjøre Ny-Ålesund mer miljøvennlig.

Tekst:

Publisert:

Norsk Polarinstitutt (NP) gikk i mai til innkjøp av en el-bil. 16. mai kom bilen til Ny-Ålesund, og den skal bidra til å redusere de menneskelige forstyrrelsene på naturmiljøet.

Forstyrrer målinger

Ansatte ved Sverdrupstasjonen i Ny-Ålesund bruker bil for å frakte utstyr, og for å komme seg til forskningsstasjonen på Zeppelinfjellet.

– På vei til Zeppelinstasjonen må vi passere Gruvebadet, hvor det gjennomføres atmosfæriske målinger på samme type partikler som slippes ut ved bruk av diesel. Målingene må forkastes hver gang en dieselbil kjører forbi. Når vi nå bytter til el-bil, slipper vi det problemet, forteller stasjonsleder Christiane Hübner fra NP i en pressemelding.

El-bilen har lite utslipp ved start og bruk, mens en dieselbil som kaldstarter slipper ut mange partikler og NOx. I Ny-Ålesund kommer all energi fra et dieselkraftverk, men en kraftstasjon har en mye mer effektiv utnyttelse av diesel, ifølge NP.

Skal tåle kulda

For rundt ti år siden skaffet den japanske stasjonen i Ny-Ålesund en el-bil, men bilen tålte ikke kulde og fungerte dårlig. Siden den gang har det skjedd en stor utvikling i teknologien, og NP har stor tro på at el-bilen, en Renault Kangoo Z.E., vil takle det kalde arktiske klimaet.

– El-bilen er testet i ut i kaldere temperaturer enn hva vi har her i Ny-Ålesund, og vi tror derfor ikke at kulda blir noe problem for den daglige bruken, sier materiellforvalter Steinar Aksnes.

Se bildet større

Dagen etter ankomst, fikk el-bilen prøve seg i forskerlandsbyens 17. mai-tog. FOTO: Fabio Giardi

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!