Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Elektrisk i Ny-Ålesund

El-bilen og stasjonsleder Christiane Hübner og materialforvalter Steinar Aksnes. FOTO: Synnøve Haga

Elektrisk i Ny-Ålesund

El-bil skal gjøre Ny-Ålesund mer miljøvennlig.

Norsk Polarinstitutt (NP) gikk i mai til innkjøp av en el-bil. 16. mai kom bilen til Ny-Ålesund, og den skal bidra til å redusere de menneskelige forstyrrelsene på naturmiljøet.

Forstyrrer målinger

Ansatte ved Sverdrupstasjonen i Ny-Ålesund bruker bil for å frakte utstyr, og for å komme seg til forskningsstasjonen på Zeppelinfjellet.

– På vei til Zeppelinstasjonen må vi passere Gruvebadet, hvor det gjennomføres atmosfæriske målinger på samme type partikler som slippes ut ved bruk av diesel. Målingene må forkastes hver gang en dieselbil kjører forbi. Når vi nå bytter til el-bil, slipper vi det problemet, forteller stasjonsleder Christiane Hübner fra NP i en pressemelding.

El-bilen har lite utslipp ved start og bruk, mens en dieselbil som kaldstarter slipper ut mange partikler og NOx. I Ny-Ålesund kommer all energi fra et dieselkraftverk, men en kraftstasjon har en mye mer effektiv utnyttelse av diesel, ifølge NP.

Skal tåle kulda

For rundt ti år siden skaffet den japanske stasjonen i Ny-Ålesund en el-bil, men bilen tålte ikke kulde og fungerte dårlig. Siden den gang har det skjedd en stor utvikling i teknologien, og NP har stor tro på at el-bilen, en Renault Kangoo Z.E., vil takle det kalde arktiske klimaet.

– El-bilen er testet i ut i kaldere temperaturer enn hva vi har her i Ny-Ålesund, og vi tror derfor ikke at kulda blir noe problem for den daglige bruken, sier materiellforvalter Steinar Aksnes.

Se bildet større

Dagen etter ankomst, fikk el-bilen prøve seg i forskerlandsbyens 17. mai-tog. FOTO: Fabio Giardi

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!