Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eksplosjon av sjeldne fugler på Svalbard

I år ble taffeland observert på Svalbard for første gang, da på Bjørnøya. FOTO: Venke Ivarrud

Eksplosjon av sjeldne fugler på Svalbard

– En veldig uvanlig vår.

Tekst:

Publisert:

En uvanlig vår har kommet trekkende til Svalbard, med en rekke fuglearter som er meget sjeldne for øygruppa.

18. mai ble en kjernebiter observert og fotografert i Svea.

– Vi gikk til kantina for å begynne arbeidet, da vi så en fugl jeg kjenner fra hjemme i England. Den så veldig sliten ut, skriver Tony Guest i en epost til Svalbardposten.

Foretrekker trær

Kjernebiteren (Coccothraustes coccothraustes) er en fink som foretrekker livet blant høye løvtrær i sør, hvor den bruker det kraftige nebbet til å knekke opp frø og kjerner. På Svalbard er den med andre ord langt hjemmefra, og er bare blitt observert to ganger før.

– Det var i Longyearbyen i 2006 og Bjørnøya i 2011. Det er en meget sjelden fugl her oppe, sier seniorrådgiver Georg Bangjord ved Statens naturoppsyn, en biolog og ekspert på svalbardfugler.

Nasjonaldagsfugler

Gjestelista er lang og oppsiktsvekkende, spesielt på Bjørnøya hvor det «eksploderte» med sjeldenheter i dagene rundt 17. mai.

Totalt 70 ulike arter er registrert så langt på Svalbard i år.

– Det er historisk så tidlig på året. Gjennomsnittet er 83 arter, og det blir garantert et rekordår, sier Bangjord.

– Våren har vært veldig uvanlig, og det må ha vært noen helt spesielle værforhold i spill. I snitt ser vi to nye arter i året på Svalbard. Klimaktiske og værmessige forhold gjør at selv de mest utenkelige artene finner veien hit til slutt, sier han.

14. mai gjorde Bjørnøya-besetningen Svalbards første observasjonen av en taffeland, som tasset rundt i vannkanten med sitt karakteristiske rødbrune hode og svarte bryst.

– Dette er et meget nevneverdig funn, sier Bangjord.

Gulspurv, ringtrost, bokfink, måltrost og sivspurv er flere eksempler på sjeldne fugler som har rotet seg opp til øya midt mellom Spitsbergen og fastlandet i år.

– Med færre enn fem observasjoner, er bokfinken, ringtrosten og måltrosten i samme kategori som kjernebiteren. De er virkelig uvanlige. Det er en helt spesiell vår, med et stort trykk av ufrivillige ankomster, forklarer Bangjord.

Tatt av vinden

De minste fuglene har ikke gode trekkegenskaper over åpen sjø, og må ha blitt ført oppover av kraftige vinder i denne perioden.

Overlevelsesjansene er imidlertid dårlige for en utilpasset og liten stakkar her i nord.

– De fleste er nok ute og kjører. De vil kunne klare seg for en periode, men det skal godt gjøres at de greier å gjennomføre et høsttrekk. Dette er som regel en enveiskjøring, sier fugleeksperten.

For kjernebiteren i Svea ble eventyret kortvarig.

– Den ble funnet død dagen etter, forteller Tony Guest.

I april meldte Svalbardposten at Bjørnøya-mannskapet hadde observert Svalbards aller første skjære, som nå blir øygruppas 213. registrerte fugleart.

Fuglen ble sist sett flyvende sørover 3. mai. Det er ikke kjent om kråkefuglen fortsatt oppholder seg på øya, eller om den har vendt nebbet mot fastere land.

Fugleekspert Bangjord tror det er flere uvanlige fugler ute i terrenget om dagene enn de som meldes inn.

– Det er nok mange som ser sjeldne fugler, men uten at det rapporteres. Det handler også om mangel på artskunnskap. Vi oppfordrer folk å gå inn på nettsiden artsobservasjoner.no og melde inn det de ser, sier han.

Fuglebrett

Et fuglebrett kan også øke overlevelsesmulighetene for fuglene som feies inn med vinden.

– Det har de på Bjørnøya. Da får de stakkars spurvene som roter seg oppover et oppholdssted. Når de kommer så tidlig, trenger de mat for å greie seg.

Stokkanda som av og til finner tilflukt utenfor Coop-en i sentrum er det imidlertid godt håp for at vil greie seg. Andriken var nokså apatisk ved ankomst, men har kviknet til i takt med varmens ankomst.

– De er gressetere og robuste dyr, som greier å trekke langt over sjøen. I seks år var det en stokkandhann som overvintret i kloakkutløpet i Barentsburg. De siste to åra fikk han selskap av en kompis, sier Bangjord.

Se bildet større

En kjernebiter ble nylig sett i Svea. Disse har bare vært sett to ganger før på Svalbard. Denne døde kort tid etter bildet ble tatt. FOTO: Tony Guest

Se bildet større

Bokfink og bjørkefink på Bjørnøya. Særlig bokfinken er meget sjelden så langt nord. FOTO: Venke Ivarrud

Se bildet større

Gulspurven er tidligere bare observert en håndfull ganger på Svalbard. FOTO: Venke Ivarrud

Se bildet større

Bjørkefink på Bjørnøya. FOTO: Venke Ivarrud

Se bildet større

Ringtrosten over Bjørnøya er i eksklusivt selskap. Bare fem artsfrender er sett på Svalbard. FOTO: Venke Ivarrud

Se bildet større

I år observerte besetningen på Bjørnøya den første skjæra noensinne på Svalbard. FOTO: Venke Ivarrud

Se bildet større

En stokkand tar livet med ro utenfor Coop-en i Longyearbyen. Den har gode overlevelsesmuligheter. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Natur og miljø

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!