Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette nordlyset er unikt for Svalbard

På Svalbard kan du se nordlys midt på dagen i mørketida, noe som er ekstremt sjeldent andre steder. Det vil reiselivsnæringa utnytte. FOTO: Francisco Mattos / ShutterBird Productions

Hylles som en «gullgruve»:

– Dette nordlyset er unikt for Svalbard

Ett av få steder du kan reise til for å se det.

Visit Svalbard holdt denne uka nordlyskurs for medlemsbedriftene, med hjelp fra Visit Tromsø. Målet er få fres i mørketidsturismen.

– Tromsø har vært flinke til å markedsføre nordlyset. Vi har egentlig aldri tatt ordentlig tak i det her, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

«Nordens Paris» er midt i nordlyssmørøyet og ligger perfekt til for enestående lysshow om kveldene. Det blir sjeldent like kraftig på Svalbard, men øygruppas beliggenhet har ett fortrinn over resten av verden.

– Her kan du se nordlyset på dagtid. Det er helt unikt, sier Brunvoll.

– Vår kjernetid for nordlystitting blir mellom seks om morgenen og seks på ettermiddagen, mens på fastlandet kan det først sees utpå kvelden.

Fastlandet ligger for langt sør til at de får oppleve dagnordlyset. Årsaken er fysikken bak fenomenet, som dannes når partikler fra sola treffer jordas magnetfelt og ledes ned i en «trakt» sentrert rundt de magnetiske polene.

Midt i blinken

På dagtid ligger denne såkalte nordlysovalen (se ill.) mye lengre nord enn om kveldene, forklarer Kjell Sigernes, UNIS-professor og leder for Kjell Henriksen-observatoriet for nordlys.

– Vi er ett av få steder hvor du kan se dagnordlys og det er lett å komme til, sier han, og forteller at det skiller seg ut fargemessig.

– Det er mer rødt enn nattnordlyset. Dette ser du særlig når du tar bilder av det, sier Sigernes.

Spår gode nordlysår

Nordlyset avhenger av solaktiviteten. Jo mer aktiv vår nærmeste stjerne er, dess mer blir det. Men dagnordlyset er relativt konstant, selv når sola slapper av.

– Siden vi også kan se nattnordlys her oppe, får vi i sum mest nordlys. Det er derfor vi har bygget et eget observatorium på Svalbard. Jeg har lenge sagt til turistnæringa at dette er en gullgruve, sier han.

Sola er i ferd med å bevege seg bort fra aktivitetsmaksimum, men ingenting tyder på at lysshowene gir seg med det første.

– Om du ser på grafene, pleier nordlyset å være på sitt beste et par år etter solmaksimum. I prinsippet skal vi ha noen svært gode år foran oss, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk romsenter.

Siste nytt i Natur og miljø

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Nedbørsrekord for oktober

Med nesten to uker igjen av måneden, har Meteorologisk institutt allerede registrert ny nedbørsrekord.

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Farbart til Huset

Tirsdag ettermiddag var veisperringene borte og det var igjen mulig å gå og kjøre fra det gamle museet til Huset.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!