Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det går trått

Isbjørnbestanden på Svalbard skal telles, men dårlig vær forsinker arbeidet. FOTO: Foto: Tiego Marces / Norsk polarinstitutt

Isbjørntellingen:

– Det går trått

Forsinket av dårlig flyvær.

Tekst:

Publisert:

Isbjørntellingen oppe ved iskanten nord for Svalbard ligger bak skjema grunnet begredelige flyforhold, ifølge Jon Aars ved Norsk polarinstitutt.

– Vi har hatt dårlige forhold med mye tåke. Siden vi kom opp har vi bare hatt en halv dags tid med flyvær. Det går trått, og vi sliter om dette fortsetter, sier Aars, som er ute med forskningsskipet «Lance», til Svalbardposten via satellittelefon onsdag ettermiddag.

– Men vi håper på et væromslag i morgen. Vi har to lag helikoptermannskaper, og kan fly mye – opptil 16 timer i døgnet – når forholdene blir bra. Hvis vi får fem gode dager i løpet av måneden, kommer vi omtrent i havn. Vi har fortsatt tid å gå på, forteller han.

– Det går trått Den store isbjørntellingen sliter med dårlig vær. Forskerne flyr såkalte transekter, som er rette linjer over landskapet. Ved å måle avstanden mellom linja og bjørnene de observerer, kan de estimere tettheten av dyr.

Observasjonene så langt er som forventet.

– Vi så mye bjørn på Kongsøya og Svenskeøya. De ser ut til å være i god form. Bjørnene oppe ved iskanten er veldig feite, noe som også er forventet siden det har vært et godt isår. Vi har også sett greit med unger av året, sier Aars.

Den store isbjørntellingen, den første av sitt slag siden 2004, startet sist lørdag. I tillegg til teamet på RV «Lance» arbeider et annet med å telle bjørner langs strendene på Spitsbergen.

Til sammen skal dette gi et anslag over bjørnebestanden i Barentshavet. Russerne skulle egentlig delta i prosjektet, men sa nei i siste liten.

Siste nytt i Natur og miljø

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Forventet flere og større skred

Flaks gjorde at regnstormen forrige uke ikke førte til større skader. Forskerne tror at frost øverst i bakken beskyttet byen.

Tror på lovendring

Lovverket åpner ikke for folkehøgskole på Svalbard. Det vil Espen Klungseth Rotevatn gjøre noe med.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!