Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det går trått

Isbjørnbestanden på Svalbard skal telles, men dårlig vær forsinker arbeidet. FOTO: Foto: Tiego Marces / Norsk polarinstitutt

Isbjørntellingen:

– Det går trått

Forsinket av dårlig flyvær.

Isbjørntellingen oppe ved iskanten nord for Svalbard ligger bak skjema grunnet begredelige flyforhold, ifølge Jon Aars ved Norsk polarinstitutt.

– Vi har hatt dårlige forhold med mye tåke. Siden vi kom opp har vi bare hatt en halv dags tid med flyvær. Det går trått, og vi sliter om dette fortsetter, sier Aars, som er ute med forskningsskipet «Lance», til Svalbardposten via satellittelefon onsdag ettermiddag.

– Men vi håper på et væromslag i morgen. Vi har to lag helikoptermannskaper, og kan fly mye – opptil 16 timer i døgnet – når forholdene blir bra. Hvis vi får fem gode dager i løpet av måneden, kommer vi omtrent i havn. Vi har fortsatt tid å gå på, forteller han.

– Det går trått Den store isbjørntellingen sliter med dårlig vær. Forskerne flyr såkalte transekter, som er rette linjer over landskapet. Ved å måle avstanden mellom linja og bjørnene de observerer, kan de estimere tettheten av dyr.

Observasjonene så langt er som forventet.

– Vi så mye bjørn på Kongsøya og Svenskeøya. De ser ut til å være i god form. Bjørnene oppe ved iskanten er veldig feite, noe som også er forventet siden det har vært et godt isår. Vi har også sett greit med unger av året, sier Aars.

Den store isbjørntellingen, den første av sitt slag siden 2004, startet sist lørdag. I tillegg til teamet på RV «Lance» arbeider et annet med å telle bjørner langs strendene på Spitsbergen.

Til sammen skal dette gi et anslag over bjørnebestanden i Barentshavet. Russerne skulle egentlig delta i prosjektet, men sa nei i siste liten.

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!