Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det går trått

Isbjørnbestanden på Svalbard skal telles, men dårlig vær forsinker arbeidet. FOTO: Foto: Tiego Marces / Norsk polarinstitutt

Isbjørntellingen:

– Det går trått

Forsinket av dårlig flyvær.

Tekst:

Publisert:

Isbjørntellingen oppe ved iskanten nord for Svalbard ligger bak skjema grunnet begredelige flyforhold, ifølge Jon Aars ved Norsk polarinstitutt.

– Vi har hatt dårlige forhold med mye tåke. Siden vi kom opp har vi bare hatt en halv dags tid med flyvær. Det går trått, og vi sliter om dette fortsetter, sier Aars, som er ute med forskningsskipet «Lance», til Svalbardposten via satellittelefon onsdag ettermiddag.

– Men vi håper på et væromslag i morgen. Vi har to lag helikoptermannskaper, og kan fly mye – opptil 16 timer i døgnet – når forholdene blir bra. Hvis vi får fem gode dager i løpet av måneden, kommer vi omtrent i havn. Vi har fortsatt tid å gå på, forteller han.

– Det går trått Den store isbjørntellingen sliter med dårlig vær. Forskerne flyr såkalte transekter, som er rette linjer over landskapet. Ved å måle avstanden mellom linja og bjørnene de observerer, kan de estimere tettheten av dyr.

Observasjonene så langt er som forventet.

– Vi så mye bjørn på Kongsøya og Svenskeøya. De ser ut til å være i god form. Bjørnene oppe ved iskanten er veldig feite, noe som også er forventet siden det har vært et godt isår. Vi har også sett greit med unger av året, sier Aars.

Den store isbjørntellingen, den første av sitt slag siden 2004, startet sist lørdag. I tillegg til teamet på RV «Lance» arbeider et annet med å telle bjørner langs strendene på Spitsbergen.

Til sammen skal dette gi et anslag over bjørnebestanden i Barentshavet. Russerne skulle egentlig delta i prosjektet, men sa nei i siste liten.

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!