Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bygger nye bistasjoner

Tommy Sandal fikk hjelp av datteren Anna Marie under dunsakingen på fangststasjonen på Akseløya i fjor. FOTO: Elise Strømseng

Bygger nye bistasjoner

Fangstmann Tommy Sandal skal sette opp to bistasjoner for å legge bedre til rette for revefangsten.

– Slik forholdene har blitt nå med lite og ingen sjøis, får jeg bare brukt nordsiden av fangstområdet mitt under revefangsten. Der har jeg bare én hytte og det er Kapp Schollin, sier Sandal.

Føret de siste årene har gjort at Sandal har måttet røkte fellene til fots deler av fangstsesongen. Den varer fra 1. november til 15. mars.

– Jeg har egentlig tenkt på det lenge, men forrige sesong var det først i februar at jeg fikk utvidet aksjonsradius. Før det gikk jeg til fots med brodder på blank is. Da ble det korte turer, sier fangstmannen.

Små hytter
Han har søkt om og fått tillatelse fra Sysselmannen til å sette opp en hytte i hver ende av revefangstområdet. En i Litledalen ved Blåhuken og en ved Thuefjellet. Hyttene skal være 2,5 meter brede, 3 meter lange og 2,3 meter høye. De vil bli oppført i vanlig reisverk av tre med saltak og stående ytterpanel av grove trebord/rekved.

– Jeg har prøvd å plassere dem på steder der de er lite synlige i terrenget, sier Sandal.

– Når blir hyttene satt opp?

– Det må jeg ta litt som det kommer. Det blir nok i løpet av den kommende vinteren og våren, sier fangstmannen.

Kan ikke lånes bort
Sysselmannen skriver i sin tillatelse at de ser det som positivt at Sandal ønsker å drive fangstnæring uten motoriserte fremkomstmidler der det er mulig, og ser behovet for overnattingsmuligheter i forbindelse med driften.

De viser til den siste stortingsmeldingen om Svalbard som sier at det er ønskelig med tilrettelegging for fangstmannsvirksomhet.

Som krav i tillatelsen har Sysselmannen blant annet satt at bistasjonene ikke kan brukes til andre formål enn fangst og overvintring i fangstøyemed. De kan ikke lånes, leies ut eller selges.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!