Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

2016: varmest og våtest

Dette bildet er fra 7. november. Dagen etter viste målingene 41,7 millimeter nedbør på Svalbard Lufthavn, noe som er historisk mye i løpet av ett døgn i november. FOTO: Christopher Engås

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Tekst:

Publisert:

Året har vært fylt med bekymringsfulle værrekorder både temperatur- og nedbørsmessig, og enda en rekord settes nå. De siste dagene av desember må ha en snittemperatur på under 40 minusgrader for at 2016 ikke skal bli det varmeste året siden målingene startet i 1975.

Årsnormalen på Svalbard Lufthavn er -6,7 grader, og det varmeste året registrert var i 2006, da gjennomsnittstemperaturen var -1,7 grader.

I år er gjennomsnittstemperaturen på -0,34 grader frem til og med 18. desember. Det betyr altså at årets siste dager må by på sprengkulde om ikke rekorden skal slås.

– Det er en veldig spesiell rekord som slås i år, når vi snakker om over én grad over forrige rekord, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt. Han forsker på nordområdene og Svalbard spesielt.

Tydelig trend
Mai, juli, oktober og november har i år registrert høyere middeltemperatur enn før. Med en middeltemperatur på -0,7 grader, har november vært 9,6 grader over normalen. Dermed ble det ble den 72. måneden på rad over normaltemperaturen. Sist gang temperaturen var under normalen var i november 2010.

– Svalbard er et av de stedene på jordkloden som varmest raskest opp nå, og er absolutt et klart signal på at ting endrer seg. Det er ikke tvil om at hele Arktis er under kraftig oppvarming, sier Isaksen.

De siste 20 til 30 årene har det vært en kraftig temperaturøkning.

– Langtidstrenden er veldig tydelig. Det er nå en gjennomsnittstemperatur cirka fire grader høyere enn før 1980, sier klimaforskeren.

Han mener utviklingen vil fortsette i samme spor.

– Vi forventer at det vil fortsette i mange tiår fremover. Det er viktig å få frem at det kan være store variasjoner på Svalbard, så det vil nok komme kalde år også, men langsiktig vil temperaturen med all sannsynlighet fortsette å stige som de siste tiårene, sier klimaforskeren.

Han legger ikke skjul på at utviklingen er bekymringsverdig.

– Det er veldig skremmende om tendensen fortsetter i samme styrke. Vi har ikke forventet de voldsomme temperaturhoppene som vi har hatt spesielt i år, men heller ikke temperaturøkningene de siste årene.

Dødelige konsekvenser
I år har det så langt falt 292,5 millimeter nedbør på Svalbard Lufthavn, noe som er 100 millimeter over normalen. Det slår også den tidligere høyest registrerte nedbørsmengden på 267,9 millimeter i 2012.

– Det er ofte en klar kobling mellom mildvær og nedbørsrike år. Varmere luft, gjerne sørfra, vil kunne holde på mer fuktighet, sier Isaken.

Mye av nedbøren i år har kommet i form av regn.

– Det er lettere å registrere regn enn snø, så i og med at mer av nedbøren har vært regn, vil da også mer være registrert, sier han.

Isaksen peker på tydelige konsekvenser av det spesielle været.

– Temperaturen i hav og luft er høy, noe som gjør at dannelsen av sjøis bremses, og bidrar til ytterligere oppvarming, sier han.

I år tok det ekstra lang tid før bakken frøs igjen.

– Vanligvis skjer det i september, men i år var bakken over permafrosten tint til november. Da regnet kom, skapte det nye situasjoner med jordskred og ulike former for løsmasseskred som man vanligvis ikke har på denne tiden av året. Dette er noe man ikke har sett tidligere, sier klimaforskeren.

Mildværsepisoder på vinteren skaper også utfordringer for dyrelivet. Reinsdyrene, som er avhengige av å finne beite ved å grave seg gjennom snøen, kan oppleve islag på bakken, som gjør matsituasjonen kritisk.

– I 2012 var det høy dødelighet blant reinsdyr som følge av islag og derav mangel på mat, sier Isaksen.

November med to rekorder
Den totale nedbørsmengden på Svalbard Lufthavn i november var 58 millimeter. Normalen er 15 millimeter. Det har aldri falt mer nedbør i november måned siden målingene startet. Det er også mer enn på målestasjonen som var i Longyearbyen fra 1911. Den blir dog ikke helt riktig å sammenligne med, ettersom klimaet er annerledes på de to målepunktene.

I tillegg til november har juli og oktober hatt mer nedbør i år enn noen gang før.

Den 8. november falt det 41,7 millimeter nedbør. Det er den største mengden målt i løpet av ett døgn i november måned noensinne, og den dagen med nest mest nedbør, kun slått av en dag i august i 1981.

Siste nytt i Natur og miljø

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!