Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke ferdigbehandlet

Hilde Haug, seksjonssjef i Mattilsynet sier søknaden fra Polar Permaculture er under behandling. FOTO: Bård Gudim/Mattilsynet

Ikke ferdigbehandlet

Søknaden fra Benjamin L. Vidmar i Polar Permaculture Solutions, om å få innføre griser, høner og vaktler ligger på Mattilsynets bord.

Tekst:

Publisert:

Hilde Haug, seksjonssjef i Mattilsynet, avdeling Troms og Svalbard sier at søknaden fra Benjamin L. Vidmar ikke er ferdigbehandlet, men at det på generell basis er strenge regler for innføring av dyr.

– Vi forholder oss til forskriften for Svalbard. Det er forbudt å innføre levende pattedyr og fugler av alle slag, men det er noen unntak, sier hun og viser til at unntak fra forbudet gjelder burfugl, kanin og smågnagere fra Norge og Sverige samt burfugl fra Finland. I tillegg er det unntak for kyr, griser, hester og høns som er nødvendig for å opprettholde husdyrholdet i Barentsburg og Pyramiden.

Grisehold
Haug sier at dyreholdet i den russiske bosetningen er sterkt redusert siden forskriften ble innført i 1988. Det er nå kun gris i Barentsburg, og disse blir etter all sannsynlighet avviklet om ikke så lenge.

– Hva med vaktler da?

– Det er som sagt ikke avgjort enda. Det er hele tiden snakk om å sikre dyrehelsa, og det er grunnen til dette strenge regelverket, sier hun.

Veterinær
– Har situasjonen endret seg etter at det kom fast stasjonert veterinær i Longyearbyen? – Det er svært positivt at det finnes et tilbud for kliniske veterinærtjenester på stedet, og det bidrar til økt velferd for dyra at de kan få rask behandling om de blir syke eller skadet. Det endrer likevel ikke behovet for å tenke forebyggende i forhold til smittsomme sykdommer, og vi vil fortsatt ha en restriktiv dispensasjonspraksis for innførsel av nye dyr, sier Haug.

Hester
– Hva med hestene som er her? Er det gjort unntak for innførsel? Kan de samme argumentene brukes for å innføre gris og høner?

– Hestene i Longyearbyen har vært der i svært mange år, og det ligger ikke i kortene at det vil bli åpnet for innførsel av nye individer, heller ikke gris eller høner. I praksis er det kun hunder som er gitt dispensasjon i nyere tid, og disse er underlagt strenge krav til vaksinering og parasittbehandling.

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!