Lucas måtte returnere til Svalbard i karantene

Chihuahuaen Lucas på snart ni måneder fikk ikke være med Elisa Jensen (16) hjem igjen etter påskeferien på Svalbard.

Ferien på Svalbard sammen med chihuahuaen Lucas fikk en trist avslutning. Elisa Jensen måtte reise hjem igjen uten den ni måneder gamle hunden. Her er de innom Svalbardkiosken.
Publisert

Lucas bor til vanlig i Vardø sammen med matmor og eier Elisa Jensen. I påsken besøkte de Elisas far, Arnt Vegar Jensen og familien hans, som bor i Longyearbyen. Elisa hadde vært hos veterinæren med Lucas flere ganger før hun reiste nordover. Der fikk han rabiesvaksine og pass. Elisa og faren trodde alt var i orden.

– Vi fikk oss et sjokk da hunden ble stoppet. Det viste seg at vi skulle ha søkt Mattilsynet om tillatelse og det skulle vært tatt blodprøve av hunden. Jeg ante ikke at Mattilsynet måtte involveres for å få hunden hit. Veterinæren burde ha sjekket bedre, mener Jensen.

Ble stoppet
Da Elisa og Lucas skulle reise hjem igjen etter ferien ble passet til hunden sjekket da de kom på Gardermoen. Det viste seg at ikke alt var i orden og hunden kunne ikke slippes inn i Norge igjen. Veterinær ble tilkalt, så tok de med seg hunden.

– Jeg ble veldig lei meg, og litt sint. Så ringte jeg til pappa og tante, forteller Elisa på vei hjem til Vardø uten Lucas.

Den lille chihuahuaen på en og en halv kilo ble satt i 90 dagers karantene. Valget stod mellom å la hunden være i en kennel i karantene i Oslo eller returnere den til Svalbard.

– Jeg skjønner at ansvaret ligger på oss, men Elisa har handlet i god tro, sier pappa Arnt Vegar Jensen.

Han la ut historien på sin facebookside for å be om reisefølge for hunden tilbake til Svalbard. Hunden måtte først ha en hastegodkjennelse fra Mattilsynet før den kunne returnere.

– Det var mange som meldte seg for å hjelpe til og ta han med opp igjen, forteller Jensen.

Det ble en ekstra dyr påskeferie for familien.

– Å få Lucas tilbake til Longyearbyen er bedre enn at den blir sittende alene i et bur der nede. Dette koster mange tusen kroner, men det viktigste er at vi får beholde hunden, sier Jensen.

Første gang
Veterinær i Longyearbyen, Astrid Vaag Vikaune, sier at så vidt hun kjenner til er det første gang en hund har blitt stående på Gardermoen.

– Det som er spesielt i denne saken er at den ikke ble sjekket da den kom til Svalbard. Alle hunder som kommer hit skal sjekkes av Widerøe Ground Handling. Det skjedde ikke denne gangen. Denne hunden har gått under radaren. Det er ikke godt nok system for små hunder som reiser i kabinen, mener Vikaune.

Hvis mangelen på godkjennelse fra Mattilsynet hadde blitt oppdaget på flyplassen hadde hunden blitt kjørt rett til veterinæren og det hadde vært mulig å ordne. Det skjedde også en misforståelse da en annen hund kom hit i påsken. Den manglet en ektoparasittbehandlings-vaksine og ble kjørt rett til veterinæren.

– Det ordnet seg for denne hunden. Dette viser nok en gang at det er et behov for en lokal veterinærtjeneste her, sier hun.

Ansvaret er hos eier
Sølvi Jakobsen, produktsjef i Widerøe Ground Handling i Longyearbyen, sier at de som reiser med hund har selv ansvar for å sette seg inn i regelverket som gjelder.

– Alle som reiser med hund skal uoppfordret ta kontakt med oss. De opplysningene får de av Mattilsynet og det står også på Sysselmannens sider. Vanligvis fungerer dette helt greit, sier Jakobsen.

Hos Mattilsynet kjenner de ikke til denne spesielle saken, men på generell basis sier de at de fleste som reiser med dyr setter seg inn i reglene som gjelder.

– Jevnt over er folk flinke til å sette seg inn i regelverket. Det er klart at når det blir gjort ulovligheter må det få konsekvenser. Det er veldig viktig at vaksiner og alt er i orden. På Svalbard er det større risiko for å treffe på rabies, sier Anja Lindegård, seniorinspektør i Mattilsynet, avdeling Troms og Svalbard.

I utgangspunktet er det ikke lov å ta med seg dyr til Svalbard.

– Dyreeier har det hele og fulle ansvar for å sette seg inn i reglene som gjelder, sier Lindegård.

Trist
Pappa Arnt Vegar Jensen synes det hele er trist. Hunden er bare ni måneder gammel og har vært sammen med datteren hver eneste dag siden hun fikk den.

– Klart det oppleves dramatisk når den blir tatt fra henne på denne måten, sier han.

Storesøster Julie Jensen var med for å hente Lucas onsdag sammen med pappa.

Elisa sier at hun kommer til å besøke Lucas mens han soner sin karantenetid på 90 dager på Svalbard.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS