Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Januar slutter vakkert

Blålys og måneskinn i Adventdalen lørdag ettermiddag. FOTO: Anders Fjellestad

Januar slutter vakkert

2013 åpnet med plussgrader og sludd, men så kom klarværet og kulda.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.01.2013 kl 16:24

De siste dagene har været i og rundt Longyearbyen vært upåklagelig, med klarvær, stabilt lav temperatur og lite vind. Det har også gjort tampen av mørketida langt lysere enn den var på samme tid i fjor. Da var månedsskiftet januar/februar preget av regn, vind, sørpeskred og rekordhøye temperaturer.

Slikt mildvær er det definitivt ikke i år. Langtidsvarslene til både yr.no og danske dmi.dk tyder på at temperaturen vil holde seg under ti kuldegrader den neste drøye uka. Været ser ut til å bli fortsatt fint med beskjeden østlig vind, noe som gir optimale forhold for framvekst av havis.

Snittemperaturen i januar ved Svalbard lufthavn ender på rundt 8 kuldegradee, nesten dobbelt så «varmt» som normalen på 15,3 kuldegrader. Samtidig er det langt kaldere enn januar i fjor med sine 3,4 kuldegrader i snitt.

Høyeste temperatur ble målt 6. januar med 3,7 varmegrader. Kaldest var det 25. januar med 18,8 kuldegrader.

Kanskje ikke så uventet, registrerte Svea den laveste temperaturen på Spitsbergen i januar med 23,3 kuldegrader den 14. januar.

Siste nytt i Natur og miljø

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!