Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for tre hele uker i robåt

Tommy Sjöö Frantzen og Jan Ivar Pettersen rett før avgang. FOTO: Hilde Røsvik

Klar for tre hele uker i robåt

Etter mye trening og mange forberedelser er dagen endelig kommet. Tommy Sjöö Frantzen og Jan Ivar Pettersen er klare til å legge bak seg 200 nautiske mil i robåt.

Tekst:

Publisert:

Båtene med 70 kilo last heises opp i K/V «Svalbard». På kaia står to spente karer og følger med på at alt går planmessig for seg. De mener selv de har tenkt på det meste.

– Nå er det bare været og vår Herre som kan lage problemer for oss, sier Frantzen.

Vann, mat, våpen, reserveårer, telt og snublebluss er møysommelig pakket og ligger godt beskyttet under dekk. De spesielle båtene er designet for ekspedisjoner. Lasta ligger trygt og tørt.

– Vi har gledet oss til dette hele vinteren. Nå er endelig dagen kommet. Roteknikken sitter inne etter mange fine lengre turer. Båtene glir godt, har god fart og er retningsstabile, legger Pettersen til.

– Er det dette som blir årets ferie, eller?

– Ja, dette blir total avkobling fra alt som heter data og mobil i tre uker. Det skal bli godt, men vi er også forberedt på at det kan bli tøft til tider. Aller mest blir det nok en fantastisk opplevelse, sier Frantzen.

Historisk

Frantzen og Pettersen skal ro fra Velkomstpynten helt nord på Riensdyrflya, nord på Spitsbergen til Kapp Thordsen i Isfjorden, der Svenskhuset ligger, på tre uker. De ror samme ruten som 17 unge fangstfolk la ut på i 1872 da de sammen med over 100 kollegaer var sperret inne av is ved Gråhuken nord på øyguppen. Overvintringen i svenskehuset endte tragisk, alle 17 ble funnet døde året etter.

Kommunikasjon

For at alle skal kunne følge med på hvor langt de har kommet på turen har de to opprettet en blogg med elektronisk kartsporingstjeneste på nett. Den oppdaterer de en gang i døgnet. I tillegg har de med seg satelittelefon.

– Har dere spist dere opp før en sånn krevende tur?

– Tja, vi skal reise med kystvakta i 1,5 døgn før vi går av og der har de mye god mat, smiler de to. Roturen starter med en gang de forlater KV «Svalbard» ved midnatt, natt til søndag.

Amanda og Anna

De spesielle båtene, som er en hybrid mellom havkajakk og robåt, har fått navn. Frantzen sin båt er allerede døpt i champagne og er oppkalt etter Amanda Wennberg som var den første kvinnen som overvintret på Svalbard. Hun var kokk på en av båtene som frøys inne i Mosselbukta i 1872.

Pettersen har oppkalt båten sin etter datteren sin, Anna.

– Det gjenstår en skikkelig seremoni, men det blir det nok etterhvert, sier han.

Får skyss

Skipssjef Endre Barane på K/V «Svalbard» sier at kystvaktskipet godt kan ta på seg slike småoppdrag når det passer inn i planene de allerede har lagt. Denne gangen skal de slippe av roerne på Velkomstpynten litt før Verlegenhuken der de har første stopp på et lengre oppdrag for Meteorologisk institutt.

– Så lenge det ikke medfører ekstra arbeid så går det greit, sier Barane.

Kystvaktskipet skal deretter videre til værstasjonene på Nordaustlandet, Kong Karls Land, Sørkapp, Barentsburg og tilbake til Longyearbyen.

Nøkkelord

Se bildet større

Båtene «Anna» og «Amanda» løftes forsiktig om bord. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Mannskapet på K/V «Svalbard» forbereder løftet. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!