Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høstdugnad mot søppel

Det tok ikke lang tid å finne søppel da dette blidet av prosjektleder Silje Hagen i Aktiv i friluft ble tatt på Skjæringa. Hun ba Sysselmannen om å bli med på søppeldugnad, de tok ballen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Høstdugnad mot søppel

Når snøen går til våren, vil det forhåpentligvis ikke dukke opp gamle synder.

Tekst:

Publisert:

Ideen fikk Silje Hagen i Aktiv i friluft etter en kjøretur til Skjæringa, der miljøvernavdelingen til Sysselmannen sitter.

– I skråningen nedenfor Sysselmannskontoret var det mye søppel. Jeg tenker at signaleffekten blir litt feil, sier prosjektleder Silje Hagen i Aktiv i friluft.

Hun understreket at det ikke er Sysselmannen selv som har forsøplet, men at vinden tar med seg søppel og legger det igjen i grøfta.

Før kjøreturen hadde Hagen vært på sauesanking i Oppdal og tenkte at folk i Longyearbyen burde gå søppelmanngard gjennom byen. Hagen mener også det er bedre å rydde på høsten, enn på våren når snøen smelter.

– Dette er en fin mulighet til å ta søppelplukking som en tur før snøen legger seg. Da blir det hyggeligere når snøen smelter også, sier hun.

Tar ballen
I et brev til Sysselmannen skriver Silje Hagen at det hadde vært fint å gå sammen om en invitasjon til byens befolkning om et høstlig søppeltokt. Sysselmannen tok ballen.

– Vi har tatt ballen og skal stille opp. Det er ikke bra at det ligger søppel rundt om hverken rundt Sysselmannskontoret eller andre steder i byen. Så er det et felles ansvar å gjøre noe med det. Vi har sagt til Hagen at vi absolutt kan være med på en slik dugnad, men at også Longyearbyen lokalstyre og Store Norske burde være med, sier miljøvernsjef Knut Fossum.

Gratis levering
Longyearbyen lokalstyre bidrar også. De skal kjøre ut konteinere, og tilbyr privatpersoner å levere søppelet gratis.

– Det blir samme opplegget som vi pleier å ha på vårparten. Vi blir med, og bidrar så lenge ikke snøen legger seg for godt, sier sektorsjef teknisk Kjersti Olsen Ingerø i Longyearbyen lokalstyre mandag mens snøen laver ned.

Store Norske blir også med på dugnaden og stiller ifølge eiendomsforvalter Thomas Neuhold med traktor og henger for å hente inn søppelet som plukkes.

Pølsefest
Hagen håper folk tar søppelplukkingen som en tur søndag.

– For å lykkes i søppeltoktet, må hele byen være med. Dugnadsarbeid kan være sosialt og gøy, sier hun.

Etter dugnaden blir det pølsefest i Sjøområdet med pølser fra Svalbardbutikken.

– Jeg jobber med aktivitet i nærmiljøet. Det er ikke noe gøy å bruke nærmiljøet når det er fullt av søppel. Vi skal ha en hyggelig by å bo i, helst uten søppel, sier prosjektlederen.

Siste nytt i Natur og miljø

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Forventet flere og større skred

Flaks gjorde at regnstormen forrige uke ikke førte til større skader. Forskerne tror at frost øverst i bakken beskyttet byen.

Tror på lovendring

Lovverket åpner ikke for folkehøgskole på Svalbard. Det vil Espen Klungseth Rotevatn gjøre noe med.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!