Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høstdugnad mot søppel

Det tok ikke lang tid å finne søppel da dette blidet av prosjektleder Silje Hagen i Aktiv i friluft ble tatt på Skjæringa. Hun ba Sysselmannen om å bli med på søppeldugnad, de tok ballen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Høstdugnad mot søppel

Når snøen går til våren, vil det forhåpentligvis ikke dukke opp gamle synder.

Tekst:

Publisert:

Ideen fikk Silje Hagen i Aktiv i friluft etter en kjøretur til Skjæringa, der miljøvernavdelingen til Sysselmannen sitter.

– I skråningen nedenfor Sysselmannskontoret var det mye søppel. Jeg tenker at signaleffekten blir litt feil, sier prosjektleder Silje Hagen i Aktiv i friluft.

Hun understreket at det ikke er Sysselmannen selv som har forsøplet, men at vinden tar med seg søppel og legger det igjen i grøfta.

Før kjøreturen hadde Hagen vært på sauesanking i Oppdal og tenkte at folk i Longyearbyen burde gå søppelmanngard gjennom byen. Hagen mener også det er bedre å rydde på høsten, enn på våren når snøen smelter.

– Dette er en fin mulighet til å ta søppelplukking som en tur før snøen legger seg. Da blir det hyggeligere når snøen smelter også, sier hun.

Tar ballen
I et brev til Sysselmannen skriver Silje Hagen at det hadde vært fint å gå sammen om en invitasjon til byens befolkning om et høstlig søppeltokt. Sysselmannen tok ballen.

– Vi har tatt ballen og skal stille opp. Det er ikke bra at det ligger søppel rundt om hverken rundt Sysselmannskontoret eller andre steder i byen. Så er det et felles ansvar å gjøre noe med det. Vi har sagt til Hagen at vi absolutt kan være med på en slik dugnad, men at også Longyearbyen lokalstyre og Store Norske burde være med, sier miljøvernsjef Knut Fossum.

Gratis levering
Longyearbyen lokalstyre bidrar også. De skal kjøre ut konteinere, og tilbyr privatpersoner å levere søppelet gratis.

– Det blir samme opplegget som vi pleier å ha på vårparten. Vi blir med, og bidrar så lenge ikke snøen legger seg for godt, sier sektorsjef teknisk Kjersti Olsen Ingerø i Longyearbyen lokalstyre mandag mens snøen laver ned.

Store Norske blir også med på dugnaden og stiller ifølge eiendomsforvalter Thomas Neuhold med traktor og henger for å hente inn søppelet som plukkes.

Pølsefest
Hagen håper folk tar søppelplukkingen som en tur søndag.

– For å lykkes i søppeltoktet, må hele byen være med. Dugnadsarbeid kan være sosialt og gøy, sier hun.

Etter dugnaden blir det pølsefest i Sjøområdet med pølser fra Svalbardbutikken.

– Jeg jobber med aktivitet i nærmiljøet. Det er ikke noe gøy å bruke nærmiljøet når det er fullt av søppel. Vi skal ha en hyggelig by å bo i, helst uten søppel, sier prosjektlederen.

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!