Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangst igjen fra neste år

Karoline Bælum og Rico Behlke bor i Longyearbyen og har blant annet vært engasjert i hundeklubben og Røde Kors. Nå har de overtatt fangststasjonen i Farmhamna. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Fangst igjen fra neste år

Karoline Bælum og Rico Behlke er godkjent som eiere av Farmhamna. De starter etter planen fangstsesongen neste vår.

Tekst:

Publisert:

Etter å ha vunnet rettstvist mot Kristin Jeger Wexsahl og Martin Molde Eriksen om hvem som faktisk hadde kjøpt fangststasjonen Farmhamna, har Behlke og Bælum nå fått den offisielle godkjennelsen også fra Sysselmannen på at de er eiere.

– Sysselmannen har tidligere sagt at begge de aktuelle kjøperne ville bli godkjent, så det var ikke så vanskelig, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen Knut Fossum.

Næringsmessig fangst
Det var Marianne Prytz Lund og Hans Lund som bygget fangststasjonen, og som nå har solgt den videre.

Da ekteparet Lund i 1991 fikk tillatelse til å bygge fangststasjonen, satte Sysselmannen flere krav til driften. Blant annet at hytta skal benyttes til næringsmessig overvintringsfangst.

Dersom eieren i mer enn tre påfølgende vintre ikke bruker hytta til overvintringsfangst, anses fangstvirksomheten som opphørt og hytta må selges til andre. Om ikke, må den fjernes fra stedet eller overdras vederlagsfritt til staten. Sysselmannen må også godkjenne kjøperne av stasjonen. De samme vilkårene ligger til grunn når Bælum og Behlke tar over.

Starter neste år
Paret vil starte opp fangstvirksomheten sesongen 2017/2018, men ønsker ikke si noe om planene sine.

– Vi har ikke tenkt å uttale oss nå og vil heller ikke gjøre det i fremtiden. Vi ønsker ikke noen oppmerksomhet i pressen, sier Bælum.

I en søknad til Svalbards miljøvernfond skriver Behlke at de ønsker å skifte ut og oppgradere det elektriske systemet fra én til tre vindmøller. Det for å ha energi nok til lys, oppvarming og diverse produkter til salg. Mer energi fra vindmøller vil føre til mindre bruk av ved, parafin og generatorbruk.

De søker miljøvernfondet om 139.910 kroner til vindmøllene med batteribanker.

Paret planlegger ifølge søknaden å frakte utstyret til Farmhamna i mai neste år.

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!