Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Er vinteren på hell?

Vinden har blåst bort mye av snøen på Hiorthfjellet. I tillegg gir bare veier og plussgrader nesten vårstemning i Longyearbyen. Men vinteren er ikke over ennå. FOTO: Anders Fjellestad

Er vinteren på hell?

Natt til mandag slo mildværet inn over Svalbard. Det ga varmegrader for første gang siden midten av februar.

– Det ligger et lavtrykk i Framstretet som pumper opp varm og fuktig luft. Lavtrykket er på vei nordover, så etter hvert blir det litt kaldere igjen, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn.

Stabilt kaldt

Lavtrykket har gitt et værskifte på Svalbard. Den høyeste temperaturen ble registrert til 3,8 varmegrader rett før klokka 08 mandag morgen. Det er første gang siden 13. februar at temperaturen har krøpet over frysepunktet ved flyplassen. Med andre ord har temperaturen ligget konstant under null sammenhengende i 68 dager.

– Det har vært en fin og stabil vinter, med mye fint vær, spesielt de siste par månedene, konkluderer Mørk.

– Er vinteren på hell?

– Nei, det ser ut som om det skal bli litt kaldere til helga og dagene etter. Så for skimaratonen ser det ikke så aller verst ut. Det blir ikke beinkaldt, men temperaturen går tilbake under frysepunktet. Det blir også litt snø de neste dagene, sier han.

Lenge til vår

Dermed ser det ut til å bli fortsatt fine skuterforhold en god stund framover. De som venter på vår, må nok smøre seg med tålmodighet en måneds tid til.

– Vanligvis kan vi begynne å snakke om vår rundt 17. mai, sier Mørk.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!