Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Er vinteren på hell?

Vinden har blåst bort mye av snøen på Hiorthfjellet. I tillegg gir bare veier og plussgrader nesten vårstemning i Longyearbyen. Men vinteren er ikke over ennå. FOTO: Anders Fjellestad

Er vinteren på hell?

Natt til mandag slo mildværet inn over Svalbard. Det ga varmegrader for første gang siden midten av februar.

Tekst:

Publisert:

– Det ligger et lavtrykk i Framstretet som pumper opp varm og fuktig luft. Lavtrykket er på vei nordover, så etter hvert blir det litt kaldere igjen, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn.

Stabilt kaldt

Lavtrykket har gitt et værskifte på Svalbard. Den høyeste temperaturen ble registrert til 3,8 varmegrader rett før klokka 08 mandag morgen. Det er første gang siden 13. februar at temperaturen har krøpet over frysepunktet ved flyplassen. Med andre ord har temperaturen ligget konstant under null sammenhengende i 68 dager.

– Det har vært en fin og stabil vinter, med mye fint vær, spesielt de siste par månedene, konkluderer Mørk.

– Er vinteren på hell?

– Nei, det ser ut som om det skal bli litt kaldere til helga og dagene etter. Så for skimaratonen ser det ikke så aller verst ut. Det blir ikke beinkaldt, men temperaturen går tilbake under frysepunktet. Det blir også litt snø de neste dagene, sier han.

Lenge til vår

Dermed ser det ut til å bli fortsatt fine skuterforhold en god stund framover. De som venter på vår, må nok smøre seg med tålmodighet en måneds tid til.

– Vanligvis kan vi begynne å snakke om vår rundt 17. mai, sier Mørk.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Snøskred farligere enn isbjørn

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn isbjørn gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

 
Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!