Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar nærings­hyttene videre

Miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen fikk beskjed om at hytteprosessen gikk for fort. FOTO: Christopher Engås

Tar nærings­hyttene videre

Miljøvernsjef Knut Fossum mener reiselivsbedriftene har fått god nok tid til å sende inn hyttesøknader.

Tekst:

Publisert:

– Det er sjelden en byråkrat får melding om at noe går for fort, sier miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen.

I forrige uke skrev Svalbardposten at Visit Svalbard og flere andre mener at Sysselmannens søknadsrunde om etablering av næringshytter i område 10 går for fort.

«Vi mener at prosessen ikke gir mulighet for gode konsepter, og at den ikke favner om potensialet for produktutvikling og verdiskapning som ligger i etablering av næringshytter», skrev reiselivssjef Ronny Brunvoll i et brev til Sysselmannen.

– Nesten alle søkte
Fossum forteller at Sysselmannen var i kontakt med Visit Svalbard, før de 17. juni i år kunngjorde at det ville bli mulig å søke om tillatelse til næringshytter og midlertidige innretninger til reiselivsformål. 19. august var det et møte der kriterier og videre prosess ble diskutert, før de endelige kriteriene ble sendt ut 31. august. 1. oktober gikk søknadsfristen ut.

– Vi la fram de tidspunktene som var tenkt, og de svarte at det var greit. Det forholdt vi oss til. Så har vi registrert at noen av reiselivsbedriftene har hatt det travelt med å lage søknader, men vi ser at nesten alle som noterte seg som interesserte har sendt inn søknad. Det må bety at den fristen likevel var realistisk, sier Fossum.

– Kunne prosjektene blitt bedre om aktørene fikk mer tid?

– Det vet jeg ikke, det blir hypotetisk. Det vi ser er at vi har fått inn helt greie søknader, og i stor grad har vi fått det vi har bedt om. Vi synes det er godt grunnlag for å behandle dette videre, sier Fossum.

Tolv søknader
Miljøvernsjefen viser til at Sysselmannen er bedt om å prioritere næringshytteprosessen. Rammene for arbeidet er beskrevet i Svalbardmeldingen.

– Vi forholder oss til det som står i meldingen både når det gjelder geografiske områder og at det skal være en samlet vurdering, sier Fossum.

13 selskaper meldte sin interesse om å få sette opp næringshytte eller midlertidige installasjoner. Så langt har Sysselmannen fått inn søknad fra elleve selskaper på fast næringshytte, midlertidig innretning eller begge deler.

Han forteller at de har fått inn tolv søknader totalt.

– En aktør har ikke fått tilstrekkelig informasjon på grunn av feil med utsending av dokument herfra, så den har fått litt ekstra tid for å få mulighet til å fremme søknad på lik linje med andre. Derfor er søknadene ennå ikke offentlige, sier Fossum.

Siste nytt i Næringsliv

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Fra «Company town» til «normalsamfunn»

Utdrag fra Jubileums­skrift Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS 1916 – 1991, og fire gammelpeis om fremtiden.

Tidslinje: Store Norskes historie

Her er historien til gruveselskapet fra 1916 til i dag.

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Millioner i innovasjonstøtte

Minds of Nature er ett av et titalls lokale firma som har fått tilsagn om støtte fra Innovasjon Norge i år. Fremdeles er det mye igjen av de 20 Svalbard-millionene.

Nye kjøreregler på havet

«Polarkoden» stiller strengere krav til utstyr, mannskap og belastning på miljøet. Næringen ønsker den velkommen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!