Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard er på inkassotoppen

Terje Aunevik, leder for Svalbard næringsforening, er overrasket over inkassotallene. FOTO: Anders Fjellestad

Troner over landsgjennomsnittet:

Svalbard er på inkassotoppen

– Dette må vi ta på alvor, sier leder i næringslivsforeningen.

Næringslivet på Svalbard er ikke like flinke til å betale regninger på forfall som kollegene på fastlandet, ifølge inkassofirmaet Lindorff.

24 av 164 aksjeselskaper på øygruppa er registrert med betalingsanmerkning, noe som utgjør hele 15 prosent.

– I tillegg er den anmerkede gjelden det dobbelte av landsgjennomsnittet, og utgjør 348.500 kroner per selskap. Til sammen er den svartelistede gjelda 8,3 millioner kroner, sier Stig Inge Eikemo, kommunikasjonsdirektør i inkassoselskapet.

Til sammenlikning er 8,8 prosent av bedriftene i Norge registrert med misligholdt gjeld, i gjennomsnitt 167.000 kroner hver.

Tallene er utarbeidet av inkassofirmaets analyseavdeling, og basert på interne og eksterne tall.

Mer gjeld

Ifølge Eikemo har problemet vært økende de siste åra.

– Andelen selskaper med betalingsanmerkning har vært stabilt høy de siste tre år, men det anmerkede beløpet har steget rundt 180 prosent i løpet av perioden, sier Eikemo.

Han har ingen entydig og endelig forklaring på hvorfor problemet er spesielt høyt her, sammenliknet med det øvrige landet. En mulighet er at Svalbard har en stor tetthet av det som på fastlandet går for å være verstingbransjer».

– Bransjer som servering, overnatting og varehandel har typisk flere betalingsanmerkninger enn andre. I tillegg ser vi en generell oppsving på bygg- og anleggssiden, forteller Eikemo.

Hjørnesteinskollaps

Den alvorlige økonomiske situasjonen i Store Norske kan også ha en innvirkning.

– Lokale forhold kan få store konsekvenser på små steder. Dersom en hjørnesteinsbedrift går dårlig, kan det slå inn på firmaet rundt. På nasjonalt nivå ser vi dette innen blant annet oljebransjen, hvor underleverandører begynner å slite, sier han.

Overrasket

Terje Aunevik, leder for Svalbard næringsforening og sjef for selskapet Pole Position Logistics, er overrasket over tallene.

– Det har iallfall ikke vært meldt inn som et problem for oss i næringsforeningen. Jeg har heller ikke lagt merke til noen utfordringer i min egen virksomhet, som fakturer en stor del av næringslivet her, sier han.

– En ting som har vært tema tidligere, er perioder på Svalbard med selskapsstrukturer preget av postboksvirksomhet, men om det er grunnen nå vet jeg ikke, sier han.

Alvorlig

Ifølge Eikemo i Lindorff, er det ekstra negativt med betalingsanmerkninger for små bedrifter. Det kan få store store konsekvenser for videre vekst.

– Kredittratingene blir dårligere. Du mister økonomisk tillitt om du vil ha kreditter eller lån. Skal virksomheter hente inn ytterligere aksjekapital, kan investorene bli skeptiske og kanskje skygge banen.

– Kredittratingen blir dårligere. Man mister økonomisk tillit om man skal ha kreditter eller lån, og skal virksomheter hente inn ytterligere aksjekapital kan investorene bli skeptiske og kanskje skygge banen.

Næringsforeningleder Aunevik sier han ønsker å komme til bunns i tallene og problematikken.

– Dette må vi ta på alvor og finne ut av. Uansett årsak, er jeg som leder av næringsforeningen ekstremt opptatt av at et slikt renommé ikke fester seg på Svalbards næringsliv, sier han.

– Ikke en spesiell utfordring

Christian Chramer, regiondirektør for NHO Troms og Svalbard, sier de har en av sine største medlemsbaser på Svalbard.

– Basert på samtaler med medlemmer, har jeg ikke fått inntrykk av at dette er en spesiell utfordring for næringslivet på Svalbard, sier han om tallene.

– Samtidig er det sånn at vi er avhengig av et næringsliv som fungerer, og at bedrifter betaler for seg. Betalingsanmerkninger er uheldig, sier han.

Fakta: Betalingsanmerkning

Et sentralt register som registrerer manglende betaling fra privatpersoner og næringsliv.

Privatpersoner kan registreres én måned etter at inkassobyrået tar rettslige skritt.

Næringsdrivende kan registreres allerede én måned etter at inkassovarsel er sendt.

Ni byråer i Norge har fått konsesjon til å drive kredittopplysningsvirksomhet.

Betalingsanmerkningen skal slettes straks det skyldige beløpet er betalt.

Kilde: SNL / Datatilsynet

Siste nytt i Næringsliv

Hjelp til nyskaping

Har du en god idé, ståpåvilje og forretningsteft, er det hjelp å få.

Satser mer på reiseliv

«Nordstjernen» utvider sesongen med toppturer og nordlyssafari.

Starter butikk i Lompen

I november skal Nina Lines og Maren Bekkeheien åpne «Snøstjerna». Den ble født på flyet.

Skaper turisme av vitenskap

Svalbard skal bli en vitenskapsdestinasjon også for turister. Forrige uke fikk to italienere innsikt i frøbankenes betydning.

Bussene og millionene ruller forbi

Hvis ikke North Pole Expedition Museum blir mer brukt de neste årene vurderer eierne, Stefano Poli og Ingunn Løyning, å flytte museet til en større by.

Stor sikringsjobb i vinter

Deler av Funken skal få helt nye ben å stå på. Til sammen 92 peler skal borres ned i permafrosten, den gamle funksjonærmessa skal rustes for framtiden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!