Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Storjobb på Energiverket

En av turbinene er i Rotterdam på overhaling. Kim Rune Røkenes, enhetsleder for Energiverket har ansvaret for en stor oppgraderingsjobb på hele kraftverket i sommer. FOTO: Hilde Røsvik

Storjobb på Energiverket

Selv om det er sommer og ferietid er det mye aktivitet på Energiverket. Mange gamle, rustne deler skiftes ut med nye blanke. Prislappen er på 52,5 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.07.2016 kl 08:40

I verkstedhallen står Beate Flak og monterer en splitter ny kondenser. Hun er industrimekaniker og er hovedansvarlig for å demontere den gamle, og få på plass en ti tonn tung ny kondenser med god hjelp av et eksternt firma i tillegg til flere andre mekanikere.

– Dette er gøy å være med på. Den gamle kondenseren har stått her siden 1982, så dette arbeidet er det ingen som har gjort før, sier hun mens hun skrur inn en ny skrue.

Storjobb
Enhetsleder for Energiverket Kim Rune Røkenes, har hovedansvar for alt som foregår på anlegget. Han forteller om alt som er under arbeid. En turbin er sendt til Rotterdam for overhaling, det skjer hvert femte år.

– To mann fra Rotterdam kom hit og var med på demontering sammen med tre mann herifra i fem dager. Så sendes den i container nedover. Det tar to, tre måneder før den er ferdig overhalt, forteller Røkenes.

I tillegg skiftes alle hovedventiler, kondenseren, drentank og kjølere ut. Hver ventil veier 150 kilo og ligger på rekke og rad før montering.

Stopper alt
Søndag ble kulldriftanlegget stoppet opp, det skal vare i 14 dager. Nå er det dieselanlegget som driver Energiverket.

– Det går helt fint nå når det er sommer og lavt forbruk, sier han.

I gjennomsnitt går det med 60 tonn kull i døgnet, tilsvarende 25000 tonn kull i året for å produsere strøm og varme til Longyearbyen. Kullet blir levert fra Gruve 7.

Fra 1982
Kullkraftverket ble etablert i 1982 og mye av utstyret er ikke skiftet ut siden den gangen.

– Dette er en etterlengtet oppgradering for oss. Dette var helt nødvendig for at vi skal klare å ha en stabil drift i 22 år til, sier Røkenes.

Rundt i verkstedhallen ligger skruer, rør og deler fint organisert. Innen 17. august skal alt monteres på plass igjen. Da skal turbinen som har vært på overhaling startes opp igjen sammen med alt tilhørende utstyr.

– Jeg håper at alt går etter planen, men her kan mye skje underveis. Vi får stadig overraskelser, sier Røkenes.

Stor investering
Prislappen på årets investeringer er på 14 millioner kroner, i tillegg kommer et vedlikeholdsbudsjett på 38,5 millioner. Totalt en kostnad på 52,5 millioner kroner.

– Dette er en betydelig kostnad, men det er viktig å gjøre vedlikeholdstiltak slik at vi slipper å få unødige stopp, spesielt på vinteren. Vi tok en turbin i 2014 og i år er det den andre turbinen som er sendt på overhaling, sier sektorsjef på teknisk avdeling i Longyearbyen lokalstyre, Marianne Aasen.

Hun viser til at det for en tid tilbake ble fattet en beslutning på departementsnivå om å fortsette vedlikehold og investering på det eksisterende Energiverket istedenfor å bygge nytt. De siste to-tre årene har Staten vært med på å delfinansiere kostnadene de har hatt.

– Det er veldig positivt at Staten tar ansvar for viktig infrastruktur i Arktis, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Utenfor Energiverket ligger flere deler som skal monteres i forbindelse med den nye kondenseren. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Industrimekaniker Beate Flak jobber med montering av den ti tonn tunge «smilende» kondenseren. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Drentanken er moden for utskifting. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Hovedventilene veier 150 kilo hver og ligger klare til montering. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Næringsliv

Trøblete nattestenging

Svalbard lufthavn skal få ny belysning og en flatere rullebane. Derfor la de opp til nattestengt flyplass i sommer. Det passer reiselivet dårlig.

Tar nærings­hyttene videre

Miljøvernsjef Knut Fossum mener reiselivsbedriftene har fått god nok tid til å sende inn hyttesøknader.

Dette skal flere turister få se

Gjennom Svea Svalbard AS skal gruvesamfunnet bli en turistdestinasjon. Etter å ha vært skeptisk til det han fryktet var statlig finansiert konkurranse, er reiselivssjefen nå positiv.

På nett med sjokolade

Nå kan sjokoladogram og gavepakninger bestilles på nett og sendes både til fastlandet og lokalt i Longyearbyen.

Reiselivsselskapet for Svea på plass

Gjennom Svea Svalbard AS skal Store Norske og Spitsbergen Travel sammen gjøre Svea til en levende turistdestinasjon.

Klart for hotellbygging på Elvesletta

Byggegjerdet har kommet opp og det er klart for første spadetak for nytt hotell på Elvesletta. Svalbard Adventure Group skal drive hotellet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!