Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Siste dag på kontoret

Per Andersson holdt flere møter i forrige uke. Her er han avbildet forrige onsdag, midt i et av dem. Andersson forlot ikke kontoret før han måtte dra ut på flyplassen for å rekke fastlandsflyet forrige fredag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste dag på kontoret

Like før minst 100 ansatte mistet jobben, satte Per Andersson seg på flyet sørover uten returbillett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:48

Det er fredag formiddag og tildligere administrerende direktør Per Andersson har nettopp kommet inn på kontoret etter sitt siste ledermøte.

– Jeg har ryddet litt og sørget for at det jeg har gjort er trygt lagt over på de som skal overta, sier han.

Nå skal han snart ta et kakestykke med de ansatte, før han tar med seg kofferten på flyet og flytter fra øya. Turen går først til hjembyen Narvik, hvor han ikke har vært på tre måneder.

– Det blir greit å se om hus og hytte står. Det har vært såpass mye i denne prosessen at det ikke har vært tid til å dra ned før, sier han.

Til Årdal
I juli ble det klart at direktøren hadde sagt opp. Årsaken var at det var komplisert å bo på Svalbard og ha hus og hjem i Narvik.

– I hvert fall når man i tillegg har fått barenbarn på andre siden av landet, begynner å bli litt opp i årene og synes det er hyggelig å se familien sin ofte, sa Andersson til Svalbardposten da.

I januar drar han til sogne­bygda Årdal og starter i solcelle­selskapet NorSun med 190 ansatte.

– Forferdelig timing
Andersson drar samtidig med at over 100 personer mister jobben i selskapet han har ledet de siste tre årene.

– Timingen er helt forferdelig. Jeg har ikke noen god magefølelse, men når man har seks måneders oppsigelsestid er det vanskelig å planlegge det.

Andersson forteller at stemningen mellom ledelsen og de ansatte har vært sterkt preget av situasjonen gruveselskapet er i.

– Jeg har stor forståelse for at folk føler seg utrygge i forhold til jobb og familie, og hva som blir deres skjebne. Vi gjør det vi kan for å få en avklaring så fort som mulig. Det er nok det folk venter på, og det har høy prioritet, sier han.

Må tilpasse seg
Den tidligere Store Norske-direktøren tror selskapet vil komme seg gjennom krisa.

– Som for alle andre tilsvarende bransjer er det tøffe tider. Markedet har falt, og Store Norske er ikke alene om å ta de grepene vi har gjort. For å overleve må man tilpasse seg, og jeg tror selskapet kommer styrket ut til slutt.

Eks-direktøren har også tro på flere prosjekter i Store Norskes regi enn bare kulldrift fremover.

Andersson nevner Pole Position, Hotellneset som industrihavn, og å bruke Svea som en base hvor personell kan læres opp og utstyr utvikles og testes for arktiske strøk.

– Vi vil også utvikle kull som produkt og har gode resultater i dag med hensyn til en kvalitet som kan betale seg bedre i framtida.

Skryter av ansatte
Før han drar, skryter gamlesjefen av de ansatte i gruveselskapet.

– Det er en fantastisk gjeng som har vært utsatt for tunge prøvelser både når det gjelder nedbemanning og det å løse vanskelige teknologiske oppgaver. De har imponert meg mange ganger nå, sier han.

Havarerte strosser har kommet tilbake i drift etter kort tid og Lunckefjell-prosjektet er gjennomført.

– Det er et gedigent prosjekt på den andre siden av en isbre. Det er imponerende hva folkene i Store Norske får gjort.

– Hva kommer du til å huske best fra de tre årene på Svalbard?

– Det er så mange inntrykk at det er vanskelig å sette fingeren på en spesiell ting, men det må være kraften fra de ansatte når de får en stor utfordring. De har en evne til å brette opp ermene og løse det, sier Andersson.

Det er ennå ikke ansatt noen ny administrerende direktør etter Andersson. Foreløpig er Annette Malm Justad arbeidende styreleder.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!