Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Presser på for svalbard-øl

Robert Johansen drømmer om å starte bryggeri på Svalbard og har ventet på svar på en søknad i snart tre år. Han forsikrer at han fremdeles har litt tålmodighet igjen, men vil gjerne ha fortgang i saken. For tiden fortsetter han med å eksperimentere fram øl med mikrobryggeriet sitt i Tromsø. Svalbard Bryggeri vil ha mye større utstyr enn det som er på dette bildet fra 2010. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Presser på for svalbard-øl

Robert Johansen vil øke presset på politikerne i hovedstaden for å få fortgang i bryggeriplanene.

Tekst:

Publisert:

– 28. januar er det tre år siden jeg sendte søknaden, sier Robert Johansen.

Han har planer om å starte Svalbard Bryggeri, og å brygge svalbardøl. Dagens lovverk forbyr ølbrygging på øygruppen, og Johansen søker om dispensasjon fra dette. I fjor åpnet Helse- og omsorgsdepartementet for å endre loven, og gjøre det lov å brygge øl, slik som på fastlandet. Siden har ikke Robert Johansen hørt noe.

– Jeg har ringt saksbehandler, og hun sier at hun ikke styrer hvilke saker som prioriteres. Det er politisk press som skal til, sier Johansen.

Nå vil både politikere og næringsliv i Longyearbyen få fortgang i saken.


Politisk press

I disse dager går det brev til Helsedepartementet både fra næringskomiteen i Longyearbyen lokalstyre, Svalbard Næringsforening og Svalbard Reiseliv.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) er leder for næringskomiteen som ble opprettet i februar i år for å jobbe for næringslivets interesser. Hun tok opp saken med helseministeren allerede i fjor. Hun har også hatt muntlig kontakt med departementet nylig.

– Nå skriver vi i komiteen et brev til departementet med kopier til politiske kontakter både i Arbeiderpartiet og Høyre. Vi håper å kunne presse på, så det blir en raskere saksbehandling, sier hun.

Kristoffersen understreker at de har forståelse for at det er et etterslep i departementet etter 22. juli, men samtidig synes hun det har gått lang tid.

– Dette handler om lokal næring og kortreist mat. Det er viktig å støtte denne aktiviteten, sier lokalstyrelederen.


Vanskelig for gründere

Berit Fossland er leder i næringsforeningen.

Hun tror at problemer med å etablere seg, gjør at det blir færre nyetableringer i Longyearbyen.

– For Robert burde det komme en midlertidig løsning på plass, så han får startet opp. Det er snakk om helårsarbeidsplasser, og det er jo noe vi ønsker her, sier Fossland.

Johansen planlegger å starte produksjon med to-tre ansatte.

– Vi må se hva det kan blir, men det kan fort bli snakk om fire-fem arbeidsplasser, sier han.

Fossland framhever at det er positivt at næringslivet, reiselivet og lokalpolitikere nå går sammen om å utøve press på fastlandspolitikerne.

– Når vi trykker samtidig, forsvinner vi kanskje ikke i mengden, sier foreningslederen.


Russiske planer

Trust Arktikugol har planer om å starte ølbryggeri i Barentsburg. Robert Johansen forteller at han har vært i kontakt med det russiske gruveselskapet for å høre om de har fulgt opp saken.

– Jeg fikk beskjed om at de har kontaktet departementet om hva som skjer, men at de fikk til svar at depertementet ikke vet når saken skal tas opp, sier Johansen.


Har troen

For to uker siden søkte Johansen om en ny dispensasjon fra loven i påvente av at det kommer en ny lov. Får han avslag på den, vurderer han å gå til Sivilombuds­mannen.

Johansen kan ikke bestille utstyr, flytte inn i lokaler eller sende andre søknader som skal til for å starte bryggeriet, før en lovendring eller en dispensasjon fra dagens lov er på plass.

I mellomtiden driver Johansen med ølbrygging på hobbybasis i Tromsø. Han brygger seg fram til det perfekte svalbardøl, og er klar når tillatelsene ligger på bordet.

– Jeg har ståltro på dette prosjektet, så det er ikke slik at jeg gir opp, sier han.


Ingen kommentar

Svalbardposten har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet med spørsmål om hvor saken står og hvorfor det har tatt så lang tid.

I en epost svarer kommunikasjonsrådgiver Andreas Keus at saken fortsatt er til behandling i departementet. «Vi har dessverre ingen ytterligere kommentar på dette tidspunktet», skriver han videre.


I kontakt med Mack

Tromsøbryggeriet Mack har vært i kontakt med Robert Johansen.

– De er interessert i å være med på dette her, forteller Johansen.

Det er ikke kommet til et formelt samarbeid ennå, men Johansen ser for seg at ølet hans kan produseres for Svalbard og Tromsø-regionen.

Mack bekrefter at de har vært i kontakt med Johansen.

– Vi har hatt en liten prat om å se på muligheten til et samarbeid. Vi har kompetanse på øl, og det kan Johansen kanskje dra nytte av. I tillegg er vi verdens nordligste bryggeri, og da blir vi i stand til å beholde den tittelen, sier markedssjef Thomas Eskildsen.

Partene har ikke snakket om et samarbeid om distribusjon ennå.

Se bildet større

Berit Fossland er leder i Svalbard Næringsforening og presser på for Svalbard Bryggeri. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) presser også på for eget Svalbard-øl. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Robert Johansen vil gjerne formidle øl-kultur og har planer om å brygge rundt 1.000 liter øl i året både på flaske og fat. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!