Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt liv i Stormessa

Mangeårig gruvearbeider Per Nilssen (t.v.) i Store Norske, adm. dir Knut Harald Holst-Hansen i Spitsbergen Travel og hotelldirektør Anne-Margrethe Tveit åpnet det nye konseptet i Nybyen. FOTO: Geir Barstein

Nytt liv i Stormessa

Håper det igjen skal bli et samlingssted i Nybyen.

Fredag 13. åpnet Coal Miners Cabins i Nybyen. Spitsbergen Travels gamle gjestehusbrakker er pusset opp, og i den gamle Stormessa er det bygget en bar og grill.

Med komfortable vintagemøbler, dus belysning og latinske rytmer, er det bare bildene på veggen som minner direkte om hine hårde dager da Menn dro kull ut av fjell. Stolene de hvilte på ligger på bakrommet.

– Disse stolene var faktisk noen av de siste som ble brukt i Stormessa. De hadde til og med myke puter. Det var ingen selvfølge, sier Per Nilssen (48), tidligere gruvearbeider i Gruve 3, Gruve 7, Svea Vest og Svea Nord, etter å ha deltatt på den offisielle åpningen.

Han opplevde selv Stormessa på 80-tallet, mot slutten av gruveindustriens storhetstid og «company town»-tilværelsen.

– På den tida var det to steder gruvearbeiderne kunne møtes: Huset og her. Dette ble en sosial institusjon, hvor gamlekara spiste og diskuterte. Det kunne gå hett for seg, sier Nilssen, som i dag er gruveteknisk leder og selverklært «potet» i Store Norske.

Lokalet åpnet i 1948. I 1963 kom vannklosettet og i 1977 ble det selvrydding, ifølge boka «Veiviser for Svalbard» av Kari Holm.

I 2015 kom drinkene og en burgermeny, turister og lokalbefolkning - en utvikling Nilssen er svært glad for.

– Jeg er så glad for at dette fortsatt kan være et samlingspunkt, et sted hvor folk kan treffes og få formidlet den historien som vi gruvefolkene er å stolte av. Det er fantastisk for Longyearbyen at det er en vilje til å skape noe nytt.

Lokalet er fylt til randen på åpningskvelden. Stemningen er god og fuktig, og det eneste kullet i lufta er den fra grillen på kjøkkenet.

– Hva ville gamlekara tenkt om de kom inn her nå?

– Mange hadde hadde nok ristet litt på hodet, meg jeg tror de ville synes det var veldig ålreit med en bar! De spyttet ikke akkurat i glasset, ler Nilssen.

Se bildet større

Da: Servering i Stormessa i 1974. FOTO: Foto: Herleiv Alvheim

Se bildet større

Nå: Servering i Stormessa i 2015. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Næringsliv

Hjelp til nyskaping

Har du en god idé, ståpåvilje og forretningsteft, er det hjelp å få.

Satser mer på reiseliv

«Nordstjernen» utvider sesongen med toppturer og nordlyssafari.

Starter butikk i Lompen

I november skal Nina Lines og Maren Bekkeheien åpne «Snøstjerna». Den ble født på flyet.

Skaper turisme av vitenskap

Svalbard skal bli en vitenskapsdestinasjon også for turister. Forrige uke fikk to italienere innsikt i frøbankenes betydning.

Bussene og millionene ruller forbi

Hvis ikke North Pole Expedition Museum blir mer brukt de neste årene vurderer eierne, Stefano Poli og Ingunn Løyning, å flytte museet til en større by.

Stor sikringsjobb i vinter

Deler av Funken skal få helt nye ben å stå på. Til sammen 92 peler skal borres ned i permafrosten, den gamle funksjonærmessa skal rustes for framtiden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!