Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt liv i Stormessa

Mangeårig gruvearbeider Per Nilssen (t.v.) i Store Norske, adm. dir Knut Harald Holst-Hansen i Spitsbergen Travel og hotelldirektør Anne-Margrethe Tveit åpnet det nye konseptet i Nybyen. FOTO: Geir Barstein

Nytt liv i Stormessa

Håper det igjen skal bli et samlingssted i Nybyen.

Fredag 13. åpnet Coal Miners Cabins i Nybyen. Spitsbergen Travels gamle gjestehusbrakker er pusset opp, og i den gamle Stormessa er det bygget en bar og grill.

Med komfortable vintagemøbler, dus belysning og latinske rytmer, er det bare bildene på veggen som minner direkte om hine hårde dager da Menn dro kull ut av fjell. Stolene de hvilte på ligger på bakrommet.

– Disse stolene var faktisk noen av de siste som ble brukt i Stormessa. De hadde til og med myke puter. Det var ingen selvfølge, sier Per Nilssen (48), tidligere gruvearbeider i Gruve 3, Gruve 7, Svea Vest og Svea Nord, etter å ha deltatt på den offisielle åpningen.

Han opplevde selv Stormessa på 80-tallet, mot slutten av gruveindustriens storhetstid og «company town»-tilværelsen.

– På den tida var det to steder gruvearbeiderne kunne møtes: Huset og her. Dette ble en sosial institusjon, hvor gamlekara spiste og diskuterte. Det kunne gå hett for seg, sier Nilssen, som i dag er gruveteknisk leder og selverklært «potet» i Store Norske.

Lokalet åpnet i 1948. I 1963 kom vannklosettet og i 1977 ble det selvrydding, ifølge boka «Veiviser for Svalbard» av Kari Holm.

I 2015 kom drinkene og en burgermeny, turister og lokalbefolkning - en utvikling Nilssen er svært glad for.

– Jeg er så glad for at dette fortsatt kan være et samlingspunkt, et sted hvor folk kan treffes og få formidlet den historien som vi gruvefolkene er å stolte av. Det er fantastisk for Longyearbyen at det er en vilje til å skape noe nytt.

Lokalet er fylt til randen på åpningskvelden. Stemningen er god og fuktig, og det eneste kullet i lufta er den fra grillen på kjøkkenet.

– Hva ville gamlekara tenkt om de kom inn her nå?

– Mange hadde hadde nok ristet litt på hodet, meg jeg tror de ville synes det var veldig ålreit med en bar! De spyttet ikke akkurat i glasset, ler Nilssen.

Se bildet større

Da: Servering i Stormessa i 1974. FOTO: Foto: Herleiv Alvheim

Se bildet større

Nå: Servering i Stormessa i 2015. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Næringsliv

Trøblete nattestenging

Svalbard lufthavn skal få ny belysning og en flatere rullebane. Derfor la de opp til nattestengt flyplass i sommer. Det passer reiselivet dårlig.

Tar nærings­hyttene videre

Miljøvernsjef Knut Fossum mener reiselivsbedriftene har fått god nok tid til å sende inn hyttesøknader.

Dette skal flere turister få se

Gjennom Svea Svalbard AS skal gruvesamfunnet bli en turistdestinasjon. Etter å ha vært skeptisk til det han fryktet var statlig finansiert konkurranse, er reiselivssjefen nå positiv.

På nett med sjokolade

Nå kan sjokoladogram og gavepakninger bestilles på nett og sendes både til fastlandet og lokalt i Longyearbyen.

Reiselivsselskapet for Svea på plass

Gjennom Svea Svalbard AS skal Store Norske og Spitsbergen Travel sammen gjøre Svea til en levende turistdestinasjon.

Klart for hotellbygging på Elvesletta

Byggegjerdet har kommet opp og det er klart for første spadetak for nytt hotell på Elvesletta. Svalbard Adventure Group skal drive hotellet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!