Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Godt år for butikken

Svalbardbutikken og direktør Morten Helliksen har kuttet kostnader og fikk et overskudd på 5,6 millioner kroner i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Godt år for butikken

Svalbardbutikken har økt omsetningen og fikk et pent overskudd i fjor. De fortsetter arbeidet med å kutte kostnader for å gi kundene rimeligere varer.

– Jeg syns butikken har gjort en stor innsats de siste årene, og nå viser det resultater. I løpet av året har det også blitt gitt en del gode tilbud. Det har det bevisst lagt opp til. Siden vi så det begynte å gå bra dette året, ville vi at det skulle komme kundene til gode også, sier Ann Pedersen, som er styreleder i Coop Svalbard.

I 2008 og 2009 gikk Coop Svalbard dårlig. Det ble blant annet besluttet å legge ned lyd- og bildeavdelingen i butikken, og fra 2010 bedret tallene seg.

Omsetningen til Svalbardbutikken var på nær 109 millioner kroner i fjor mot drøye 100 millioner kroner året før. Årsresultatet endte på 5,6 millioner kroner i fjor mot 3 millioner kroner i 2011.

– Øker man omsetningen og klarer å holde tritt med kostnadene, blir resultatet bedre. Vi hadde et like stort fokus på kostnader i fjor som vi har hatt de siste årene, sier direktør Morten Helliksen ved Svalbardbutikken.


Kan øke kjøpeutbyttet

Kjøpeutbyttet for butikkens Coop-medlemmer ble i 2010 redusert fra fem til fire prosent. De gode resultatene kan gjøre at utbyttet økes fra neste år.

– Det tar litt tid å endre på, men det er en sak som vil bli vurdert nå. Det er noen spilleregler vi må følge, så det tar noe tid, men jeg mener det kan være mulig å få det endret til 2014, sier styreleder Ann Pedersen.


Jobber med prisene

I 2011 vedtok styret for Svalbardbutikken en strategiplan blant annet for å få ned prisene på varer. Ifølge Helliksen har de klart det.

– Vi arbeider med en pris­analyse nå, og skal legge fram den når den er ferdig, sier han.

For å få ned prisene, ble det opprettet en stilling som innkjøps- og logistikkansvarlig. Det tok tid å få ansatt noen i stillingen, men i februar var Svalbardbutikkens nye mann på plass.

– Nå får vi én person som skal jobbe bare med innkjøp og logistikk. Det vil gi uttelling på sikt. Den nye personen er med på å utforme stillingen selv, sier Helliksen.

Til tross for at en logistikkansvarlig er på plass, gikk butikken denne uka tom for både egg, oster, smør og andre ferskvarer.

– Varene ble stående hos Coop i Tromsø og ble dessverre sendt med båt i stedet for med fly. Det var ikke meningen, forklarer butikkdirektøren.


Jobber videre

De fem hovedpunktene i strategiplanen til Coop Svalbard er at kundene skal være fornøyde, at butikken skal ha et godt resultat, at bedriften skal være en foregangsbedrift på miljø og at den skal støtte lag og foreninger. Arbeidet med å nå målene pågår kontinuerlig.

Ifølge Pedersen jobbes det nå med å få på plass en miljøstasjon.

– Så er det gjort mange hyggelige ting i butikken, som medlemskvelder og ulike demonstrasjoner og aktiviteter, sier styrelederen.

Svalbardbutikken gir til sammen 2,6 millioner kroner i kjøpeutbytte for 2012.

De 17 årene Coop har driftet butikken er det utbetalt 36,3 millioner kroner i kjøpeutbytte, ifølge årsmeldingen.

Siste nytt i Næringsliv

Trøblete nattestenging

Svalbard lufthavn skal få ny belysning og en flatere rullebane. Derfor la de opp til nattestengt flyplass i sommer. Det passer reiselivet dårlig.

Tar nærings­hyttene videre

Miljøvernsjef Knut Fossum mener reiselivsbedriftene har fått god nok tid til å sende inn hyttesøknader.

Dette skal flere turister få se

Gjennom Svea Svalbard AS skal gruvesamfunnet bli en turistdestinasjon. Etter å ha vært skeptisk til det han fryktet var statlig finansiert konkurranse, er reiselivssjefen nå positiv.

På nett med sjokolade

Nå kan sjokoladogram og gavepakninger bestilles på nett og sendes både til fastlandet og lokalt i Longyearbyen.

Reiselivsselskapet for Svea på plass

Gjennom Svea Svalbard AS skal Store Norske og Spitsbergen Travel sammen gjøre Svea til en levende turistdestinasjon.

Klart for hotellbygging på Elvesletta

Byggegjerdet har kommet opp og det er klart for første spadetak for nytt hotell på Elvesletta. Svalbard Adventure Group skal drive hotellet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!