Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eventyrlige mørketall: – Det er masse å gjøre

Camp Barentz i Adventdalen har aldri før hatt så mange gjester i november og desember. Her gjør driftsleder Helga Bårdsdatter Kristiansen og vert Alexander Hovland seg klare til ta i mot nok en busslast. FOTO: Geir Barstein

Reiseliv:

Eventyrlige mørketall: – Det er masse å gjøre

Rekordmange mørketidsturister.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2015 kl 09:04

Mørketida er en uttalt nøtt for turistnæringa, med tradisjonelt få besøkende og få tilbud. Ifølge statistikken er det flest tilreisende i perioden februar til september, med en høy topp i juli.

Nå kan dette være i ferd med å virkelig snu, med rekordmange besøkende så langt i år.

– Det var 21 prosent vekst i kommersielle overnattingsdøgn fra oktober i fjor til år, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

Tallene for november er foreløpig ikke klare, men ser ut til å følge samme mønster.

– Rapportene fra overnattingsstedene ser meget lovende ut, med forventet vekst. Så ja, mørketida fortsetter å utvikle seg i riktig retning, sier han.

Eventyrlig

Helga Bårdsdatter Kristiansen, driftsleder for Camp Barentz, melder om en eventyrlig pågang så langt i mørketida.

– Det er masse å gjøre. I fjor hadde vi 49 gjester i november. I år var det 300, sier hun.

– Det er drevet en veldig aktiv markedsføring for å få flere turister til Svalbard i polarnatta, sier hun, men legger til at vinterstengingen av Polarhotellet trolig også er en medvirkende faktor for veksten hun opplever.

– Responsen fra gjestene er veldig god. Det er et lavterskeltilbud alle kan være med på, med god mat og drikke. Nå i polarnatta har vi fokus på nordlys. Før pleide vi å ha foredrag om isbjørn, men nå har vi om nordlys i stedet, sier hun.

Salgsdirektør Eskil Solberg i Spitsbergen travel bekrefter at de har lagt ekstra markedsføringskrefter på nordlysopplevelser i perioden fra oktober til januar.

– Vi kaller det ikke mørketidsturisme, men nordlysturisme, sier han.

Nordlys

Ifølge salgsdirektøren ligger forhåndssalget for denne perioden 25 prosent over på overnatting og 30 prosent over på aktiviteter, sammenliknet med i fjor, mye takket være blant nettopp nordlyssafarier med beltevogn, skuter og hund.

– Vi har altså en fin økning på antall gjester, som i tillegg er med på flere aktiviteter. Det er rett og slett mer å velge i, sier han.

Steinar Rorgemoen, administrerende direktør i Basecamp Spitsbergen, melder om det samme.

– Vi ser betydelig vekst i mørketida. Fjerde kvartal er den beste i historien. 2016 ser også bra ut, med god vekst sammenliknet med 2015, sier Rorgemoen.

Han mener flere faktorer spiller inn.

– Et stabilt flytilbud, god kronekurs og et tydelig fokus på nordlys er gode bidragsytere. Forutsetningen for videre vekst er at vi har gode produkter som gir gjesten opplevelser utover forventningene.

Reiselivssjef Ronny Brunvoll sier det fortsatt gjenstår en del utfordringer i tida rundt jul. I år holder Svalbard hotell, Funken, Polarriggen og Gjestehuset 102 åpent i høytida.

– Det har blitt kommentert at «alt» er stengt i flere dager rundt jul. Bildet er nok mer nyansert enn som så, men like fullt en erkjennelse på at vi ikke leverer godt nok riktig enda, sier Brunvoll.

Nøkkelord

Siste nytt i Næringsliv

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Fra «Company town» til «normalsamfunn»

Utdrag fra Jubileums­skrift Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS 1916 – 1991, og fire gammelpeis om fremtiden.

Tidslinje: Store Norskes historie

Her er historien til gruveselskapet fra 1916 til i dag.

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Millioner i innovasjonstøtte

Minds of Nature er ett av et titalls lokale firma som har fått tilsagn om støtte fra Innovasjon Norge i år. Fremdeles er det mye igjen av de 20 Svalbard-millionene.

Nye kjøreregler på havet

«Polarkoden» stiller strengere krav til utstyr, mannskap og belastning på miljøet. Næringen ønsker den velkommen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!