Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Banken venter på avklaring

Banksjef Trond Hellstad bekrefter at ingenting har skjedd siden juli måned. Banken venter fremdeles på en avklaring fra departementet for å kunne innvilge lånesøknader. FOTO: Hilde Røsvik

Banken venter på avklaring

Sparebank1 Nord-Norge har enda ikke fått avklaring fra Nærings- og fiskeridepartementet om de nye leieavtalene for fast eiendom. De gir derfor ikke lån til kunder som sitter på disse nye tomtene.

Tekst:

Publisert:

Det er utbyggere som sitter med de nye standard grunn­leieavtalene som ble tatt i bruk fra og med den 16. november 2015 som ikke får lån. De som har gamle festeavtaler, er ikke berørt av det nye regelverket.

De nye leieavtalene har en ordlyd som banken hevder setter begrensinger for omsetteligheten i markedet.

– Det er uforståelig at dette skal ta så lang tid. Vi har informert våre kunder grundig om problemet og det skal ikke være noen grunn til at de synes banken er firkantig. Vi får håpe departementet kommer til en snarlig løsning, sier banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge i Longyearbyen, Trond Hellstad.

– Nesten uomsettelige
Svalbardposten skrev 15. juli om de nye leieavtalene for fast eiendom. Hellstad sa da at «det er et problem for oss at det i de nye leieavtalene er kommet en klausul som gjør at eiendommer nesten er uomsettelige. Dette er en teknisk hindring vi ikke har hatt før». Han viser til at staten kan stoppe salg av eiendom som står på statens grunn uten å oppgi begrunnelse.

Juridisk avdeling
Hellstad har sendt saken over til juridisk avdeling i Tromsø. Kommunikasjonssjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Stein Vidar Loftås svarer i en epost til Svalbardposten den 15. august: «De endringene som Fiskeri & Næringsdepartementet har gjort for nye leieavtaler reduserer verdien av eiendommene vesentlig for våre kunder og dermed også vår pantesikkerhet. SpareBank 1 Nord-Norge har derfor tatt kontakt med departementet, og gitt tilbakemeldinger på hvilke konsekvenser endringene fører til i forhold til finansiering. Vi avventer svar fra nevnte departement før vi gjør noe mer.»

Etter det har ingenting skjedd. Banken venter fremdeles på en avklaring fra departementet.

Jobber med saken
Kommunikasjonsrådgiver Christine Spersrud Haug i Nærings- og fiskeridepartementet svarte i en epost til Svalbardposten den 15. august at «saken fortsatt er til behandling, og vi har som mål å fatte en beslutning i nærmeste fremtid. Vi kan foreløpig ikke gi eksakt tidspunkt for når en beslutning vil komme›».

Sparebank 1 Nord-Norge har nå liggende flere lånesøknader fra næringsdrivende som ønsker å bygge i Longyearbyen og som er foreløpig stoppet i påvente av justeringer i avtalene.

Overrasket
Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) er overrasket over at denne saken enda ikke er løst.

– Jeg har respekt for at det kan ta tid å rydde opp i saken fra byråkratiets side, men dette er en viktig sak for Longyearbyen å få løst. Det burde være unødvendig å gå direkte til statsråden (næringsminister Monica Mæland, red. anm.) for å informere om konsekvensene dette får her, sier Olsen.

Justisministeren
Justisminister Anders Anundsen sa til Svalbardposten forrige uke at han kjenner til at det blir jobbet med denne saken.

– Dette følges opp av Nærings- og fiskeridepartementet. Jeg forstår at dette er en krevende situasjon, så dette må vi bidra til å løse på en skikkelig måte, sier Anundsen.

Nøkkelord

Dette er saken:

• Staten overtok grunneiendommen fra Store Norske den 1. juni 2015.

• De nye standard grunnleieavtalene ble tatt i bruk fra og med 16. november 2015.

• Nærings- og fiskeridepartementet jobber for tiden med en revisjon av avtalene.

• Bakgrunnen for godkjenning av kjøpere som ikke er fra Norge, ikke har norsk styre eller grunnkapital er en avtale mellom Store Norske og daværende Handelsdepartement fra 1933.

Kilde: Store Norske

Siste nytt i Næringsliv

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Fra «Company town» til «normalsamfunn»

Utdrag fra Jubileums­skrift Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS 1916 – 1991, og fire gammelpeis om fremtiden.

Tidslinje: Store Norskes historie

Her er historien til gruveselskapet fra 1916 til i dag.

 
Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Millioner i innovasjonstøtte

Minds of Nature er ett av et titalls lokale firma som har fått tilsagn om støtte fra Innovasjon Norge i år. Fremdeles er det mye igjen av de 20 Svalbard-millionene.

Nye kjøreregler på havet

«Polarkoden» stiller strengere krav til utstyr, mannskap og belastning på miljøet. Næringen ønsker den velkommen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!