Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig får urtene flytte ut i det nye drivhuset

Benjamin L. Vidmar og Melissa Berl vanner og steller plantene før de skal flyttes fra underetasjen på Stormessa og ut i drivhuset. FOTO: Hilde Røsvik

Endelig får urtene flytte ut i det nye drivhuset

Små røde reddiker titter opp av jorda. De har akkurat flyttet ut i det nye drivhuset i Nybyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.07.2016 kl 09:29

Den siste uken har vært hektisk for Benjamin L. Vidmar og assistenten hans, Melissa Berl. De har flyttet urter og grønnsaker ut fra underetasjen på Stormessa i tur og orden denne uken. Det første laget med isolasjonsplast er på plass og inne under duken er det godt og lunt. Urtene og grønnsakene har fått plass i benker langs veggen i det runde drivhuset. Inne står augurkene sammen med flere andre sorter og venter på å få flytte ut i lyset og varmen.

Forberedelser
Benjamin L. Vidmar pakker ut splitter nye meitemarkhus og prøver å sette de sammen etter bruksanvisningen mens han snakker entusiastisk om prosjektet sitt. Han vil dyrke kortreist mat og bruke matavfall på en mer fornuftig måte enn å kaste alt i søpla. Går alt etter planen skal meitemarkene bidra til å kompostere matavfall fra hotell og spisesteder.

– Jeg vil at vi skal bruke ressursene vi rår over på en bedre og mer miljøvennlig måte. Jeg ønsker å skape mange, nye aktiviteter rundt produksjonen av urter og kortreist mat, sier han.

Vidmar tenker spesielt på alt som blir skippet opp hit til en høy kostpris og at så mye av maten havner i søpla.

På blokka har han ideer til visningsturer til drivhuset for turister, kurs for andre som vil dyrke egen mat og matkurs med bruk av urtene han dyrker. Han ser mange muligheter.

Assistent
Melissa Berl er egentlig utdannet skredder, men nå assisterer hun Vidmar ved siden av jobb på Arctic Tapas buss og Svalbard bryggeri. Hun vanner og steller urtene og hjelper til med å få opp isolasjonsplasten på selve drivhuset ute. Selve rammen er bygd av tre importert fra Alaska.

Vidmar kommer fra USA og har vært i Longyearbyen siden 2008. Han har jobbet som kokk på de aller fleste spisestedene. Nå jobber han som kokk på Svalbard Hotell fire dager i uken. Drivhuset og jobben med å dyrke urter og grønnsaker er så langt bare en bigeskjeft.

Arktis
Vidmar sier han kjenner til flere steder i Arktis der drivhus er ganske utbredt.

– I Alaska og på Grønland har de hatt drivhus og lignende produksjon i mange år. De har ulike måter å konstruere drivhus på. En måte er å grave det delvis ned, forteller han. I vinter skal drivhuset lyse opp i vintermørket.

– Dette er bare det første drivhuset, etter hvert håper jeg på å få opp flere, sier han mens han peker utover sletta der det første drivhuset står.

Oppvarming
Drivhuset er ikke helt ferdig. Et ekstra lag plastisolasjon skal monteres. Det doble gjennomsiktige laget med isolasjon skal holde vinden ute og varmen inne. Drivhuset skal også isoleres med økomateriale.

– Vi håper at god isolasjon skal bidra til at vi ikke trenger å tilføre så veldig mye varme. I begynnelsen vil vi bruke elektrisitet og parafin, sier Vidmar. Tanker med oppvarmet vann og kompostering vil også avgi varme. Han håper at han skal få ha dyr inne i drivhuset som også avgir varme.

Husdyr

I april søkte Vidmar om å få innføre griser og høner til Longyearbyen, men han venter fremdeles på svar fra Mattilsynet.

– Det eneste jeg har fått innføre så langt er meitemark og muligens også vaktler, sier Vidmar som håper å få servere vaktleregg til besøkende og gjester.

Se bildet større

De første plantene flyttet ut i drivhuset denne uken. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Det gror godt i benkene. Ulike urter, løk og flere salatsorter har alt kommet ut. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Det er lunt og fint inne i det nye drivhuset. De små reddikene ser ut til å trives godt. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Næringsliv

Hjelp til nyskaping

Har du en god idé, ståpåvilje og forretningsteft, er det hjelp å få.

Satser mer på reiseliv

«Nordstjernen» utvider sesongen med toppturer og nordlyssafari.

Starter butikk i Lompen

I november skal Nina Lines og Maren Bekkeheien åpne «Snøstjerna». Den ble født på flyet.

Skaper turisme av vitenskap

Svalbard skal bli en vitenskapsdestinasjon også for turister. Forrige uke fikk to italienere innsikt i frøbankenes betydning.

Bussene og millionene ruller forbi

Hvis ikke North Pole Expedition Museum blir mer brukt de neste årene vurderer eierne, Stefano Poli og Ingunn Løyning, å flytte museet til en større by.

Stor sikringsjobb i vinter

Deler av Funken skal få helt nye ben å stå på. Til sammen 92 peler skal borres ned i permafrosten, den gamle funksjonærmessa skal rustes for framtiden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!