Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra «Company town» til «normalsamfunn»

Slik så forsiden av Svalbardposten ut ved forrige Store Norske-jubileum. FOTO: Faksimile

Fra «Company town» til «normalsamfunn»

Utdrag fra Jubileums­skrift Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS 1916 – 1991, og fire gammelpeis om fremtiden.

Tekst:

Publisert:

Det kan se ut som om den nye Longyearbyen som ble bygget opp etter krigen, var grunnlagt på tre prinsipp: Kort vei til arbeid, skille mellom arbeidere og funksjonærer og avstand mellom Staten og Store Norske.

Den nye byen som ble reist så nær fjellheisen til Nye gruve 1 som mulig, var en moderne gruvearbeiderby. Forandringene fra brakkelivet i gamle Longyearbyen var store. Der var det 6 mann på rommet, nå var det bare 2. Der måtte de vaske seg i vaskefatet og baljer, nå fikk de et moderne bad og lys og romslig messe med kvinnelig betjening. Bedriften hadde tenkt på alt.

Sverdrupbyen ble knyttet sammen med Nybyen med en gangbro, og Arbeidermesse Øst ble påbygd med Nysalen, som var byens turn- og festlokale frem til Huset ble reist tidlig på 50-tallet.

For dem som arbeidet nede ved Sjøområdet, på Kraftstasjonen, Mek´en, Transporten etc, ble det satt opp egne boligbrakker nederst på Skjæringa. Også de fikk sin egen messe. Det var altfor langt å gå til Nybyen for å spise.

En egen liten ”drabantby” for dem som arbeidet på renseverket og lasteanlegget ble reist ute på Nesset, isolert fra resten av verden. Det var slett ikke hver dag de var inne i byen, så det var ikke alltid like lett for barna her å komme seg til skolen.

Statsetatene ble henvist til området der gamle Longyearbyen lå. Her var ledig grunn i god avstand fra alle andre. Svalbard Radio/Televerket, bergmesterboligen, senere Sysselmannen med utsikt i alle retninger, og til sist Kirka. Det var nok praktisk for bedriften å samle statsetatene der, men de samfunnsmessige følger dette fikk var ikke like heldige.

Klasseskillet var organisert, og det var bare rett og rimelig at funksjonærene fikk sin egen bydel, på folkemunne kalt Navarhaugen. Her bodde A-funksjonærer og B-funksjonærer om hverandre. Flere var fast ansatt i bedriften og fikk familieleilighet. Alle hadde sine frynsegoder. A-funksjonærene hadde blant annet egen «kjeller» med billigere (for noen gratis) edlere varer. På funksjonærmessa var det linservietter på bordet, meierismør og pils til middag hver dag. På Stormessa i Nybyen var det naturligvis margarin og solbærsaft.

Gruvebusen hadde i praksis ikke adgang på Funken, og det var lite populært for en arbeider å besøke noen på Haugen. Han ble i det minste mobbet av sine egne. Kanskje forsøkte han å komme seg over på ei lettere strosse? Eller spilte han bridge med direktøren for å smiske seg til en bedre akkord?

Pussig var det forresten at på Funken kunne ugifte mannlige og kvinnelige funksjonærer bo om hverandre. Blant arbeidere var slikt utenkelig. Derfor fikk messejentene på Stormessa sin egen brakke. Buret.

Formennene var det vanskelig å plassere. De som fikk ta familier med seg, fikk egne boliger på Haugen, Skjæringa eller Hotelneset. De andre svevet liksom mellom arbeiderne som funksjonærene. De fikk sin egen brakke i utkanten av Nybyen med eget kjøkken og egen kokk, da slapp de å stå i matkø på Stormessa. Men pils til maten fikk de ikke.

Midt mellom alt dette, som en oase i en fullstendig nøytral sone, plasserte man Huset. Dette forunderlige bygget som har hatt en slik utrolig betydning for miljøet i Longyearbyen. Kinosal, dansesal, teaterscene, kirke, sykehus, skole, postkontor, bolig, korøvinger, sjakk, turnlokale, kafe, øldisk etc. Avreagering og sosial omsorg. Her dominerte gruvebusen, og ingen funksjonærer kunne snike i køen. Her måtte alle være like, og her og på oppholdet i gruva vokste det berømte samholdet frem.

Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S eide alt, bortsett fra Svalbard Radio/Televerket, bergmesterboligen, sysselmannsgården og kirka. De «eide» til og med halve presten, for presten var også lærer, og det var Store Norske som drev skolen, Norges siste verksskole(...)

Fire gammelpeis
"Hva er ditt råd til selskapet i fremtiden?"

Nils Johan Brennbergfjell (74)
Har jobbet i Store Norske i 33 år.
– Jeg har bare ett råd å gi dem: Det er på tide å bruke sunn fornuft.Terje Johansen (73)
Har jobbet i Store Norske i 28 år.
– De bør være stolte av fortiden og historien, og ta vare på den. De må orientere seg etter vår tid og prøve å utvikle bedriften etter dagens og morgendagens muligheter. Det handler om å være en moderne bedrift, blant annet ved å være en aktør innen reiseliv og forskning.

Henrik Svendsen (51)
Gruve 7 og Svea på 23. året.
– Å ta ut kull, verden trenger kull i lang framtid. Store Norske må prøve å komme ut til flere markeder, ikke bare stålindustrien. Det har jo vært prøvd litt på sementmarkedet også. De må prøve å selge til norske selskaper også, ikke bare utlandet. I Lunckefjell vet en at det er veldig god kvalitet på kullet.

Trygve Amundsen (70)
Har jobbet i Store Norske i 36 år.
– Mitt råd er å skaffe folk som kan gruvedrift i ledelsen. De må ikke være avhengige av så mange konsulenter som de er i dag. Det må være mindre byråkrati.

Nøkkelord

Siste nytt i Næringsliv

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Tidslinje: Store Norskes historie

Her er historien til gruveselskapet fra 1916 til i dag.

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

 
Millioner i innovasjonstøtte

Minds of Nature er ett av et titalls lokale firma som har fått tilsagn om støtte fra Innovasjon Norge i år. Fremdeles er det mye igjen av de 20 Svalbard-millionene.

Nye kjøreregler på havet

«Polarkoden» stiller strengere krav til utstyr, mannskap og belastning på miljøet. Næringen ønsker den velkommen.

Skipes bort fra Svea

Etter fem år i Store Norskes tjeneste pakker AF Arctic sammen alt utstyr og ansatte. I midten av november kommer båten som setter punktum.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!