Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Velkommen til det digitale torg

Lokal handel, global fjesbok: Facebooksiden «Kjøp/salg/bytte/gi bort –Longyearbyen» har over 2.000 brukere og er blitt et sosialt møtested. Her kan man få hjelp til så mangt, slå av en god handel og la praten gå. FOTO: Birger Amundsen, skjermdump: facebook.no

Velkommen til det digitale torg

Kom, bli med på shopping uten å lette deg fra godstolen en eneste gang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.01.2013 kl 15:06

Siden langt, langt tilbake har torget vært et naturlig samlingssted i små og store byer. Folk har gjort mer eller mindre gode handler, prutet, bydd mot hverandre og har ellers slått av en god prat og utvekslet et rykte eller to.

Nå finner man yrende liv på facebooksiden «Kjøp/salg/bytte/gi bort – Longyearbyen»:

«Har noen peiling på hva reglene er når det gjelder å ta med gevir tilbake til fastlandet?».

«Finnes det discokule i Longyearbyen?? Platåsko Str. 43 er også interessant.»

«Noen som kan tenke seg en betalt jobb med å stikke to finlandshetter til voksne?»


Boksalg

Her er det mulig å ta en virtuell vandring fra bod til bod, stoppe opp og prate med kjentfolk, snuse litt på en sovesofa du kunne trengt, spurt om ikke noen har gitarstrenger. Noen benytter anledningen til å takke noen som har gjort noe fint.

På dette nymoderne, digitale torget er det også åpent for bytte­økonomi, og du skal ikke se bort fra at noe til og med er gratis.

Noen som derimot har tjent gode penger på siden er Sondre Aasen Stormoen (12). Gjennom mamma Marianne Aasen har han solgt filmer og bøker han ikke lenger har bruk for.

– Jeg vet ikke hvor mye penger det har blitt, men jeg har solgt ganske mye, sier han.

12-åringen forteller at bøkene har samlet støv på rommet hans.

– De har tatt opp plass. Nå har jeg tjent penger og andre kan få nytte av dem. Jeg synes det er en bra side, sier han.


Startet i det små

Anna-Maija Pettersen startet siden og er eneste administrator.

– Det begynte med at jeg ville bli kvitt noen greier, en barnevogn og noe annet babyutstyr, så da startet jeg gruppa. Og så eksploderte det bare. Det er tydelig at det var et stort behov, forteller hun.

Pettersen husker ikke når siden startet, men de eldste bevarte innleggene er fra januar 2010.

Først inviterte hun 20-30 av sine venner til å være med i gruppa. Disse inviterte sine venner igjen og vips var det flere medlemmer enn innbyggere i Longyearbyen.

Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag var det 2.215 medlemmer på siden. Til sammenligning har Svalbardpostens facebookside 2.113 som liker den, Sysselmannen har 480 og 283 liker lokalstyrelederens side.


Varer og tjenester

Gjenstander er ikke det eneste gangbare. Tjenester er også god valuta.

En har funnet en mobiltelefon og lurer på om noen savner den, en annen trenger å låne en barnevogn i solfestuka, mens en tredje lurer på om noen har sett sykkelen hans. En forsker gir informasjon om hvordan skuterkjøringen bør være rundt den gamle nordlysstasjonen der CO2-prosjektet til Unis pågår.

Anna-Maija Pettersen er glad for at siden brukes til mer enn kjøp og salg.

– Folk bruker den til å informere om forskjellige ting. Vi har så mange medlemmer, så da vet man at informasjonen kommer ut, sier Pettersen.

– Hender det at du må sensurere innlegg?

– Etter hvert har det kommet en del spam, fra folk som ikke har tilhørighet til Longyearbyen. Det prøver vi å holde unna, svarer Pettersen.


Hjelp i nøden

Siden viser at hjelpsomheten er stor i Longyearbyen. I jula fikk Eva Grøndal store problemer med å åpne en sprengfull kjøkken­skuff. Da var facebooksiden god og ha.

Hun ba om hjelp til å få en laaaaang metalltråd, og folk var ikke sene om å kommentere og komme med mer eller mindre hjelpsomme tips. Gjennom innlegget fikk hun låne en sveise­tråd av en kar på Energiverket.

– Det gikk så fint. Jeg hadde besøk av søsteren og svogere min, og de ordnet opp. Det var ganske komplisert skal jeg si deg, sier Grøndal.

Hun bruker siden flittig, og er glad for alt man kan få tak i der.

– Jeg synes det er grusomt at så mye kastes i søpla, derfor er det fantastisk å ha et forum slik at tingene blir brukt videre i stedet, sier hun.

Se bildet større

Grunnlegger: Anna-Maija Pettersen administrerer facebooksiden og er glad for responsen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Godt kjøp?: På det digitale torget må man passe seg for ikke å kjøpe katta i sekken, selv om det ikke er noe å si på prisen. FOTO: Skjermdump: FACEBOOK.NO

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!