Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vekker stor interesse

Journalist Natalia Sjmatova og trustens direktør Aleksander P. Veselov med et av de russiske eksemplarene. FOTO: Birger Amundsen

Vekker stor interesse

Den russiske versjonen av Svalbardposten vekker stor interesse i Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.08.2011 kl 07:00

Første nummer av Svalbardposten på russisk ble utgitt forrige fredag i forbindelse med 80-årsfeiringen av Trust Arktikugol. Interessen for den russiske utgaven var stor, og flere av gjestene lurte på hvor de kunne få tak i den.

En av dem var den russiske arkeologen Vadim F. Starkov, som fattet særlig interesse for den første utgaven. Den inneholder en artikkel om planlagt bygging av en kopi av pomoren Ivan Starostins fangststasjon i Russekeila.

– Det er min plan, dette. Hvor kan jeg få tak i avisen? lurte Starkov på.

Første utgivelse

Det første nummeret av Svalbard­posten på russisk er satt sammen av de fire utgivelsene av avisen i juni. Den russiske versjonen er på 32 sider og bygd opp etter nøyaktig samme lest som original­utgaven.

Trusten har engasjert den russiske journalisten og oversetteren Natalia Sjmatova til arbeidet. 16 artikler i juni-utgavene av Svalbardposten har fått plass i den russiske versjonen. Blant annet om det pågående arbeidet med å pusse opp Barentsburg, oppredningsverket i Svea, Tele­nors 100-års feiring, konflikten mellom Store Norske og LNS Spitsbergen og at Bydrift har forsømt sine bygninger.

Fornøyd direktør

Generaldirektør Veselov er svært fornøyd med utgivelsen, men beklager at han ikke har hatt tid til å lese alle artiklene. I artikkelen om økt aktivitet i Barentsburg peker han på at Svalbardposten skriver at Det russiske departementet for naturressurser nylig har vedtatt å bruke 186 millioner rubler, 36 millioner kroner, på å rydde opp i de russiske bosettingene på Svalbard.

– Det er ikke riktig. Beløpet gjelder for Frans Josefs Land. For Svalbard er det atskillig mindre, sier Veselov.

Den russiske utgaven er kun utgitt i 70 eksemplarer. Av disse er halvparten lagt ut i Barentsburg, 20 sendt til Moskva og resten fordelt blant gjestene til 80-årsfeiringen. Svalbardposten har mottatt noen få eksemplarer, som ikke er til salgs.

Svalbardposten vurderer å trykke opp noen eksemplarer ekstra, for å dekke etterspørselen fra samlere og andre som har meldt sin interesse.

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!