Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsler fare i Sjøområdet

Onsdag morgen var søppelhytta i Sjøområdet nesten ferdig. Kunstner Solveig Egeland hadde bare siste finpussen igjen før den ferdige hytta ble presentert samme kveld. Blant annet skal et reinsdyrgevir festes over inngangsdøra. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Varsler fare i Sjøområdet

En varde av søppel varsler om at menneskene er i ferd med å ødelegge havet.

Tekst:

Publisert:

Den står i Sjøområdet, like utenfor sentrum av Longyearbyen. En kraftig konstruksjon av søppel og tømmer, med «Ocean Hope» vaiende i rødt i vinden.

Ved å bygge en hytte av søppel vil kunstner Solveig Egeland få oss til å åpne øynene for hva som skjer med havet. At søppel som flyter rundt skader fugl, fisk og dyr.

Byggematerialene er hentet fra Sysselmannens søppeltokt. Nøter og andre etterlatenskaper fra fiskerinæringen dominerer.

Isbjørnnot er med
For bare to uker siden satt en isbjørn fast i en av nøtene som er spent opp på hytta.

– Det var betimelig at det skjedde på søppeltoktet til Sysselmannen. Det var et bestillingsverk fra naturen som en kan bli svært ettertenksom av. Man kan stille spørsmål både ved øremerket og ved nota, sier Egeland.

Hytta har fått form som en varde. På taket er det laget ei gravrøys av garnkuler, som ei kystrøys.

– Varder ble brukt for å varsle fare, og kystrøysene lå ofte langs leia. Det er mye symbolikk i dette. Jeg ønsker med hytta varsle om at havet er i fare, sier Egeland.

To av sidene på hytta er dekket av en vev av garnrester og nøter.

– Vi har også en kuleramme som inngangsparti, så folk kan regne på hvor mye det lønner seg å forurense i stedet for å ta vare på naturen, sier Egeland.

Kunstneren har intervjuet en del fiskere som sier at dersom de får trøbbel med trålen, så kutter de den. Hun mener det virker som at de står overfor et dilemma.

– Spørsmålet er hva som lønner seg i det lange løp. Taperen er naturen. Og det vi gjør mot naturen, det gjør vi mot oss selv, sier hun.

Åpen for alle
Byggingen av hytta begynte forrige mandag. Onsdag denne uken sto den ferdig.

Nå kan alle som ønsker gå ned i fjæra, åpne den røde og blå plastikkdøra og sette seg på benken av drivtømmer. Derfra kan besøkende hvile blikket på Revneset og Hiorthhamn. Om de bøyer nakken bakover, kan de se rett opp i toppen av varden og en uro som danser i vinden. I kontrast til naturen kan de studere plastflasker, glassflasker og gamle nøter som veggene er bygd opp av.

– Kunsten er et virkemiddel for å kunne jobbe for naturen. Derfor lager jeg hytter hvor du kan sette deg ned og se på naturen via kunstverket, sier Egeland.

Lokale koordinatorer
Et team på ni personer har jobbet med prosjektet i Longyearbyen. Syv med byggingen og to med filming. Med seg har Egeland blant annet en en båtbygger, en arkitekt, en spesialpedagog og en møbeldesigner.

I tillegg har Silje Våtvik og Rune Furøy vært med som lokale koordinatorer.

– Dette hadde aldri blitt til uten dem. En av årsakene til at det tok tid å komme i gang med prosjektet var at jeg trengte noen lokale med i prosessen, sier Egeland.

Opprinnelig skulle hytta stått klar i 2012, men tidsnød og sykdom utsatte prosjektet.

Til oktober
Svalbardposten har tidligere skrevet at Egelands søppelhytte skal være en del av Veneziabiennalen, som er en festival for moderne kunst og kultur.

– Jeg er veldig til å overdrive, det skal et mirakel til om det skal skje. Jeg vet ikke hvordan de plukker ut kunst til Veneziabiennalen. Men hvis vi blir plukket ut til å være med, kan jeg forsvare å frakte hytta dit. Særlig med tanke på hvor mange som da får innblikk i miljøproblematikken i Arktis, sier Egeland.

Mest sannsynlig blir hytta stående i Sjøområdet til oktober. Da vil den bli demontert og kastet på søpla her i Longyearbyen.

Tidligere har Egeland satt opp lignende hytter i Oslofjorden, på Sørlandet og på Utsira.

Nøkkelord

Se bildet større

Gjennom et vindu i taket på hytta kan man se konstruksjonen av drivtømmer og en uro som får liv av vinden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Alle som ønsker kan bruke hytta i Sjøområdet. Den har mye å fortelle både utenpå og inni. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!