Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tuk tar tak

Ta i, Thai: Chirapha, også kalt Tuk, sørger for at Dara Raksasuwan får en grundig thaimassasje. Forrige uke åpnet hun praksis i andreetasjen på Lompensenteret. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tuk tar tak

Longyearbyens nye thaimassør sier hun er sterkere enn hun ser ut som. Men hun vil uansett ikke være hardhendt med skandinaver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.06.2014 kl 22:20

Det har kommet en ny lukt på Lompensenteret. En slags blanding av urter og oljer svever rundt i andreetasjen der det før bare var tomme kontorlokaler. I en litt bortgjemt krok henger det fargerik, paraplyaktig pynt i taket og vinrøde tøystykker med gullbroderte elefanter på veggene. Her har Chirapa, som bare kalles Tuk, åpnet thaimassasje.

– Jeg håper å kunne hjelpe mennesker som har problemer med stive kropper. Kanskje har de sittet for mye i ro på jobben, eller trent for hardt. Da kan de komme hit og få en god massasje, sier Tuk.

Etternavnet vil hun ikke ha på trykk, for hvis alt går etter planen skal hun snart gifte seg og skifte etternavn.

Velsignet av munker
Svalbardposten var innom på hennes første dag i forrige uke. Like før hadde tre thailandske buddhistmunker vært innom for å velsigne rommet. Munkene hadde vært på besøk til den thailandske befolkningen i Longyearbyen, og tok gjerne på seg oppdraget med å gi Tuks nystartede bedrift en god start.

Massasjefirmaet er oppkalt etter gamlebyen i Bangkok, som heter Rattanakosin. Planen er at det skal være åpent fra mandag til lørdag.

– Jeg utfører er en slags medium-versjon av thaimassasje, og den passer til både menn og kvinner, sier Tuk.

Har sine teknikker
Klassisk thaimassasje er en gammel massasjeform som har røtter i India og har hentet inspirasjon fra tradisjonell medisin i Kina og Sydøst-Asia. Tuk har holdt på siden 2004. Åtte av årene drev hun praksis i Riga i Latvia, og de siste fire månedene jobbet hun i Tromsø.

– Det handler om å få musklene til å slappe av ved å bruke dyp massasje. Kneet er for eksempel nyttig for å komme dypere ned i muskulaturen, sier hun.

Tuk er på ingen måte en som ruver i terrenget. Hva gjør hun hvis det kommer en brande av en kar og vil ha massasje som virkelig kjennes?

– Jeg har mine teknikker som gjør at jeg får mer trykk. Og jeg er veldig sterk! Hvis jeg tar ordentlig i, kommer de til å si at jeg må stoppe etter ti minutter, sier hun og ler.

For tøft for skandinaver
Tuk har bodd i Longyearbyen én måned. Det var kjærligheten som førte henne hit.

– Kjæresten min jobber i Lufttransport. Da jeg kom hit, så jeg at det ikke var noen som hadde et lokale der man kunne få thaimassasje. Så da startet jeg et firma, sier hun.

Egentlig bør thaimassasje vare i halvannen time. Men med førstegangskunder kan hun ikke holde på så lenge.

– Det blir for tøft for skandinaviske folk, så jeg pleier å bruke én time. Etter hvert kan vi bruke halvannen time, men det er ofte ikke før tidligst tredje gangen, sier hun.

Se bildet større

Chirapha holder til i andreetasjen på Lompensenteret. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!