Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbake til 1960-årene

Ut fra kalenderen på veggen er bildet tatt fredag 6. september 1963. Det er ikke kjent hvem mannen er, som her sitter og skriver ut et telegram han mottar. FOTO: Telemuseet

Tilbake til 1960-årene

Den gamle telegrafbygningen i Ny-Ålesund skal settes i stand for 1,6 millioner kroner. Det tekniske utstyret som i dag er på fastlandet, skal tilbake til bygningen.

Tekst:

Publisert:

– Vi ser på bygningen som unik, og den inngår i vår verneplan. Bygningen er vårt kulturminne, og vi har et positivt og godt samarbeid med Kings Bay om å ta vare på den, sier Dag Blakkisrud, forvalter i Telenor Kulturarv.

Telegrafbygningen har stått på Telenors verneplan «Historiske linjer» siden 1996. For fem år siden forelå det planer om å gjøre den om til museum. Den gang var Kings Bay-direktør Oddvar Midtkandal negativ til planen. Han ville heller bruke bygningen til noe helt annet. Midtkandal gikk av som direktør i 2009, og tonen i Kings Bay er nå en helt annen.


I drift fram til 1964

En egen gruppe er satt ned for å lede restaureringsarbeidet. Den består av Telenor-forvalter Dag Blakkisrud, seniorrådgiver Susan Barr hos Riksantikvaren, seniorarkitekt Siri Hoem i Forsvarsbygg og kulturvernsjef Egil Murud i Nordland Fylkeskommune. Han sitter også i Kings Bay-styret.

Hoem forteller at telegrafen opprinnelig lå på brinken nede ved sjøkanten. I 1946 ble den flyttet dit den står i dag, mellom de to Ungkarsheimene fra gruvetiden. Samtidig som bygningen ble flyttet opp i byen, ble den utvidet med en familiebolig.

Telegrafstasjonen var i drift fram til 1964, da gruvene var nedlagt og all aktivitet knyttet til kulldrifta opphørt. I alle år siden den gang har bygningen stått ubenyttet. De første årene fortsatt med utstyret inntakt, eller deler av det. (Hvor mye som faktisk ble stående igjen er uklart.) Mange år senere ble det gjenværende utstyret plukket ned og sendt til Telenors historiske utstyrsmagasin.

– Vi har et veldig omfattende magasin hvor så godt som alt teleutstyr er tatt vare på, en del også knyttet til Svalbard. Vi ønsker å sette det originale utstyret tilbake i bygningen, sier Dag Blakkisrud.


Kulturinstitusjon

Telenor er en av landets store kulturminneforvaltere, og eier nærmere 200 teknisk-industrielle kulturminner fra 1870-tallet fram til i dag.

Telenor er største bidragsyter med 900.000 kroner av et totalbudsjett på 1,6 millioner kroner. I tillegg har Svalbards miljøvernfond lagt 400.000 kroner på bordet. Resten på 300.000 kroner tar Kings Bay seg av.

Telenor var økonomisk tungt inne under restaureringen av Amundsen-villaen i Ny-Ålesund. I anledning åpningen av den nyrestaurerte villaen for to år siden var også Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas til stede. Det var også Egil Murud, Susan Barr og Siri Hoem. Murud forteller at Baksaas ble vist rundt i den gamle telegrafbygningen, og sa allerede da at Telenor ville bidra til restaureringsarbeidet av telegrafbygningen.


Skal gjøres ferdig i år

Ifølge Dag Blakkisrud er planen at restaureringsarbeidet skal være gjort i løpet av året, og at innen den tid skal også utstyret være på plass.

– Vi håper at bygningen kan stå åpen, slik at enhver som besøker Ny-Ålesund kan ta en titt. På den måten vil de besøkende få et innblikk i stedets historie, og også telegrafens rolle i forbindelse med de mange polarekspedisjonene, sier Blakkisrud.

Han gjør det klart at Tele­nors historie er tett knyttet til Svalbards historie, og at Telenor ønsker å være synlig på Svalbard. Gruppen som arbeider med prosjektet er interessert i å komme i kontakt med personer som kjenner til aktiviteten mens stasjonen var i drift, og eventuelle bilder som måtte finnes.

Skulle noen ha ett og annet å fortelle, kan de ta kontakt med Svalbardposten.

Nøkkelord

Se bildet større

Telegrafbygningen er i god stand, til tross for at ingenting er gjort med den siden stasjonen ble nedlagt i 1964. Nå skal den restaureres både innvendig og utvendig. Telegrafen holdt til på østsiden av bygningen (t.v.). FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Telegrafen holdt til i rommet på østsiden av bygningen. Arbeidet med å restaurere bygningen er alt i gang. Innen utgangen av året skal alt være ferdig. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Siri Hoem (t.v.), Susan Barr og Egil Murud, skal sammen med Dag Blakkisrud som ikke er til stede, lede restaureringsarbeidet. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!