Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til polpunktet i Nansens fotspor

Elias Damli (t.v.) og Johannes Breivik kjemper seg framover iført ski og utstyr fra Nansens dager. Ungdommene skal bruke dette utstyret når de går den siste breddegraden inn mot Nordpolen. TV-serien blir sendt neste vinter på NRK Super. FOTO: Christopher Engås

Til polpunktet i Nansens fotspor

Akkurat nå er Johannes Breivik (12), Erika Gjelsvik (13), Johanne Jærijærvi (13) og Elias Damli (13) på vei til Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2015 kl 16:30

14. mars 1895 forlot Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen skipet «Fram» for å gå på ski til Nordpolen. De hadde da to overvintringer i polhavet bak seg, men skipet drev ikke over polpunktet som de hadde håpet.

Da karene dro ut med 27 hunder og tre kjelker, brukte de gammeldagse klær, tunge treski og en solid skistav. I forrige uke fikk Johannes Breivik, Erika Gjelsvik, Johanne Jærijærvi og Elias Damli prøve slikt utstyr.

– Klærne er varmere enn jeg trodde, men så er det ikke så kaldt ute i dag, sier Johannes og myser inn i de tre kuldegradene under foten av Sarkofagen.

– Men skiene er tunge, og de glir begge veier, legger jentene Erika og Johanne til.

Til Nordpolen

De fire ungdommene ble valgt ut blant flere hundre som søkte om å få være med i NRK Supers programserie «Oppdrag Nansen», som skal sendes på tv neste vinter.

– Vi ønsker å gi barn og ungdom et begrep om hvordan det går med klimaet på jorda, og gi dem en mulighet til å sette seg inn i og forstå et tema de sikkert har hørt eller lest litt om, sier prosjektleder Håvard Gulldahl.

Det hele skal ende med at gjengen går til Nordpolen på ski. De skal flys til den russiske iscampen Barneo først, men gå på ski i om lag ei uke før de kommer fram.

– Når vi kommer så langt som at vi skal gå til polpunktet, tror jeg det blir ganske kjedelig – eller sånn rutinegreier, sier Elias.

– Det blir gøy de første to dagene. Så blir det mer kjedelig. Gå, spise, gå på do, gå, spise, og legge seg i teltet og sove. Så gjøre det samme neste dag, sier Johanne.

Mye trening

Det sier seg selv at for å bli blant verdens yngste på Nordpolen, og attpåtil gå den siste breddegraden på gammeldagse ski, så trengs det trening. De begynte med forberedelsene i november, så har de hatt fire måneder med egentrening, før Longyearbyen ble treningsbase. I to uker før påske, og to uker etter påske har ungdommene vært på Svalbard. Treningen har bestått i å bli vant til elementene i Arktis, og gjennomføre arbeidsoppgavene som trengs på ekspedisjonen. De har også vært ei uke på forskningsskipet «Lance».

– Litt av greia er at vi ikke skal vite hva vi skal gjøre fra dag til dag. Vi vet egentlig bare at vi skal til Nordpolen til slutt, sier Johanne.

– To timer etter at vi kom hit etter påske, måtte vi hoppe i vannet og svømme. Det var kaldt, men faktisk ikke så ille som jeg trodde, sier Elias.

Ikke snakke med…

Ingen av deltagerne kjente hverandre før de ble håndplukket til å være med på «Oppdrag Nansen». Når Svalbardposten besøker dem på campen nedenfor Sarkofagen sør i Longyearbyen virker det imidlertid som om de har vært venner hele livet. De dulter og småerter hverandre, men forteller at de store konfliktene har uteblitt selv om de har levd tett opptil hverandre ganske lenge.

– Det har blitt noen sånne småkonflikter, der noen blir litt sure på hverandre, men det går over, sier Johannes.

– Og så har vi noen sånne «ikke snakk med jentene-dager», legger Elias til.

– Og så er det noen som har blitt litt sure fordi jeg har kalt dem dumme, sier Erika og ser rundt seg.

– Men det godt ment, forsikrer hun leende.

– Hva er det verste med å være med på dette?

– Havregrøt til frokost! ropes det fra alle fire.

– Og så er det ekkelt å gå på do når vi sover i telt. Vi må tisse på flaske i teltene om natta, og det kan være ganske vanskelig, sier Elias.

Jentene nikker ivrig, og tenker på trakta de må bruke over flasketuten.

Mer enn Nansen

Prosjektleder Håvard Gulldahl i NRK Super skryter av vertskapet de har hatt.

– Vi har fått mye og god hjelp av mange svalbardianere mens vi har trent her. Planen er å komme tilbake fra Nordpolen den 25. april, og da hadde det vært fint med en velkomst på flyplassen, sier han.

Fridtjof Nansen og Hjalmar kom seg faktisk aldri til Nordpolen. De måtte snu like etter å ha passert 86 grader nord. Ungdommene tror de slår Fridtjof Nansen.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer fram til polpunktet. Vi er mentalt forberedt på turen, sier Erika bestemt.

– Næ hæi, jeg er ikke forberedt, sier Johannes til snøft fra sine venner.

Nøkkelord

Se bildet større

De blir hovedaktørene i serien. Johannes Breivik (f.v.), Erika Gjelsvik, Johanne Jærijærvi og Elias Damli. Bak står programleder Aleksander Gamme. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Johanne har det lunt inne i teltet, men dogåing om natta byr på visse utfordringer. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Erika undrer seg over det gamle utstyret. Skistaven minner mest om et våpen, mener hun. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Programleder Aleksander Gamme (f.v.), fotograf Per Einar Grønmo og regissør Mattias Høyem tar seg en kaffepause. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!