Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbards guidende matematiker

Forteller: Full av kunnskap forteller Vadim Prudnikov om Pyramidens historie. Han har også jobbet på Nordpolen-basen Barneo og på Grønland. FOTO: Anders Fjellestad

Svalbards guidende matematiker

Til daglig jobber han med pensjonsfond i Russland. Men om sommeren er det Svalbard som gjelder for Vadim Prudnikov (31).

Tekst:

Publisert:

Det er noen ansikter som plutselig dukker opp i Longyearbyen med jevne mellomrom. Personer du føler du har sett før, men ikke helt klarer å plassere. Vadim Prudnikov er en sånn person.

31-åringen fra Ufa, ved foten av Uralfjella, har en doktorgrad i matematikk. Hjemme i Russland jobber han i et internasjonalt regnskapsfirma, men hver sommer siden 2008 har han tilbrakt somrene som guide på Svalbard. Denne sommeren er han guide for «Polargirl».

– Jeg var lei av å bare sitte på et kontor og jobbe med tall, sier Vadim Prudnikov.


Røff start

I 2004 var han ferdig med doktorgradstudiene i Ufa og flyttet til Moskva for å jobbe i et av landets største pensjonsfond. Etter tre år fikk han en dragning mot nord.

– En kamerat av meg jobbet som helikopteringeniør i Barentsburg på 1980-tallet. Han fortalte mye om Svalbard, og jeg syntes det høres spennende ut, forteller han.

Vadim leste seg opp om Trust Arktikugol og troppet opp på selskapets hovedkontor i Moskva. Samme kveld ringte personalsjefen og tilbød ham jobb, og i slutten av april 2008 ankom Prudnikov Barentsburg.

– Det var ikke så veldig pent der. Snøen hadde begynt å smelte, og det var grått. Jeg hadde med ski, men fikk nesten ikke brukt dem, smiler han.

Prudnikov bodde i gruvebyen i en måned før han dro videre til Pyramiden for å jobbe som sommerguide. Dermed ble han den første guiden i Pyramiden siden bosetningen ble forlatt i 1998. Sammen med fire andre ansatte fra trusten, tilbrakte han sommeren i den nedlagte gruvebyen.

– Det var forferdelig. Vi måtte hele tida passe aggregatet og hente vann. Det var tøft å bo der, sier Prudnikov.


Norsk og doktorgrad

Guidejobben trivdes derimot Prudnikov godt med, og det var slik han lærte norsk. For russeren snakker nemlig svært godt norsk, i tillegg til fransk og engelsk.

– Det var en norsk turist som sa litt spøkefullt: «Du må ta guidingen på norsk, vi er jo på Svalbard». Jeg tenkte «hvorfor ikke» og fikk tak i en russisk lærebok om norsk, sier han.

I tillegg hørte Prudnikov på nyhetssendingene til NRK og tok norskkurs hjemme i Russland. I løpet av ett år kunne han gjøre seg godt forstått på norsk. Svalbardoppholdet ga ham også tid til å skrive ferdig doktorgradsoppgaven.

– Jeg forsket på hvordan et pensjonsfond skal investere penger ut fra kundenes alder. Unge mennesker kan for eksempel plassere penger i fond med noe høyere risiko, siden de har lengre oppsparingstid enn eldre, sier han.


Falt for Svalbard

Nå har Prudnikov base i St. Petersburg, og jobber i et internasjonalt regnskapsfirma. Jobben er mobil, og han kan derfor jobbe fra hvor som helst i verden. Det gir ham muligheter til å reise jevnlig til hjembyen – og til Svalbard. Prudnikov har også jobbet ved den russiske Nordpolen-basen Barneo i flere år.

– Sommeren 2010 jobbet jeg på «Polargirl» første gang, og i 2011 og 2012 jobbet jeg som guide på Hurtigrute-skipet «Fram». I år er jeg tilbake på «Polargirl».

– Hva gjør at du trekker til Svalbard hver sommer?

– Jeg trives godt her, og det er veldig pent på Svalbard med all den urørte naturen. Når du går i land et sted, føler du at du er den første som noen gang har gått i land der. Jeg er glad for at det er Norge som har suverenitet over Svalbard. Det er ikke sikkert Svalbard hadde vært det samme om Russland, eller for eksempel Frankrike hadde hatt suvereniteten, sier 31-åringen.

Hjemme i Russland får han ofte en lengsel etter Arktis.

– Jeg har tenkt litt på å flytte til Svalbard, men jeg har to eldre foreldre i Ufa som jeg må å ta vare på. Men kanskje etter hvert, sier guiden som blir på Svalbard fram til midten av august.

Nøkkelord

Se bildet større

Tilbake: Vadim Prudnikov var Trust Arktikugols første Pyramiden-guide. I sommer jobber han for «Polargirl». FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!