Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norskes framtid

I 750 meters høyde, på toppen av fjellet Ispallen, borer Arctic Drilling seg 340 meter ned i fjellet for å kartlegge kullforekomsten. I bakgrunnen ligger Svea, hvor kull som er lagret rundt oppredningsverket er blåst utover i området. Veien til Svea Nord-gruva strekker seg opp Höganäsbreen, til høyre. Det mørke feltet langs veien er stein som er renset ut av kulla under oppredningen. FOTO: Birger Amundsen

Store Norskes framtid

Dag og natt, sju dager i uka, roterer et bor seg ned gjennom fjellene rundt Svea og Longyearbyen på jakt etter nye kullforekomster. Uten en slik aktiv leting, dør Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Det er en strålende, kvass dag med skyfri himmel, vindstille og minus 15 grader. Fra toppen av Ispallen har de to borerne utsikt over mot Svea på den andre siden av Braganzavågen, videre utover Van Mijenfjorden og innover den langstrakte Kjellströmdalen. Alf-Magne Mikkelsen og kollega Aslak John Henrik Buljo er konger over tre land i det sentrale Spitsbergen: Nordenskiöld Land i nord, Heer Land i øst og Nathorst Land i sør.


Gode dager

Alt er lettere i slikt vær. Mikkelsen smiler bredt, og er svært tilfreds med framdriften.

Han forteller at de gikk på klokken åtte i morges, etter å ha gått av åtte kvelden før.

– Vi borer 40 til 50 meter i skiftet, rundt 100 meter i døgnet. Vi er nå nede på 260 meter. Når vi nærmer oss 330 meter skal vi ta det veldig, veldig rolig, sier boresjef Alf-Magne Mikkelsen i Arctic Drilling.

Klok av skade etter å ha kjørt boret fast på 334 meters dyp i det første hullet, og mistet en del av borestrengen, vil han unngå at det samme skjer igjen.

Boringen på toppen av det 750 meter høye fjellet Ispallen startet palmesøndag og skal fortsette utover våren.

Store Norske-geolog Malte Jochmann forteller at de flyttet boreriggen noen meter på platået etter at boret kjørte seg fast. Så gikk de umiddelbart i gang med et nytt hull.

– Det hullet ble avsluttet 7. april på 373 meter, forteller han.

Da hadde boregjengen fra Kautokeino-bedriften Arctic Drilling boret seg tvers gjennom kullaget, fløtsen, og hele veien hentet opp prøver.


Vann og salt

Vanligvis er de tre mann, akkurat dette skiftet er tredjemann i Svea for å ordne med salt. Store mengder vanlig havsalt går med for å hindre at borehullet fryser.

Mens Mikkelsen tar seg av boringen, fyker Buljo inn og ut av boretårnet for å ta seg av alt annet. I det ene øyeblikket skuffer han snø i de to smeltekarene med en knøttliten hjullaster, i det neste bruker han tråkkemaskinen til å skyve sammen et større snølager.

Det går med 30 liter varmt vann i minuttet, iblandet 12 til 15 prosent salt.


Framtidig gruve

Store Norske har lenge hatt planer om å sette i gang drift i kullforekomsten i Ispallen. Allerede våren 2002 ble det boret ned i et 3,6 meter tykt kullag i fjellet, noe som fikk daværende geolog i Store Norske, Jørgen Stenvold, til å juble. Han anslo at Ispallen kunne inneholde rundt ti millioner tonn kull.

Daværende Store Norske-direktør Robert Hermansen så for seg vei tvers over den grunne Braganzavågen mellom Svea og Ispallen.

Årsaken til at det bores nye hull, er at Store Norske har behov for ytterligere kartlegging av kullaget. For Arctic Drilling er det første sesongen på fjellet, og planen er å bore ni hull.

– Vi borer for å få bedre oversikt over kullforekomsten. Hullet som vi akkurat har avsluttet, viste at kullaget var 35 centimeter tykkere enn det vi hadde regnet med. Fløtsen er totalt 260 centimeter, med et tynt lag mellomstein, forklarer Malte Jochmann.


Operafjellet

Planen er også i år å bore på Bassen, som er en del av Operafjellet på nordsiden av Adventdalen. En annen borerigg skal settes inn her, og planen er sju hull.

«Vi skal prøve å bore vekselsvis på Operafjellet og Ispallen slik at vi i størst mulig grad kan unngå bomturer og ventetid pga. dårlige værforhold i ett av områdene. Slik håper vi å minske helikopterbruk og landinger, og gjøre den korte sesongen så effektiv som mulig», skriver Store Norske i sin søknad til Sysselmannen.

Store Norske er avhengig av helikopter for å få gjennomført boreprogrammet. I tillegg til at Arctic Drilling tar seg opp på fjellene med tråkkemaskin, og bruker den til å flytte borerigg og øvrig utstyr.

Se bildet større

Boreleiren på toppen av Ispallen. I døra til boretårnet står boresjef Alf-Magne Mikkelsen i Arctic Drilling og Store Norske-geolog Malte Jochmann. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Aslak John Henrik Buljo blander inn havsalt i det oppvarmede vannet. Store mengder går med for å hindre at borestrengen fryser fast. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Aslak John Henrik Buljo trekker ut borekjernen fra borestrengen. Prøvene av berget er fra 260 meters dyp. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Flere hundre meter med kjerneprøver hentes opp av fjellet, plasserers i kasser og flys med helikopter til lageret i Endalen. Aslak John Henrik Buljo (t.v.) og Alf-Magne Mikkelsen i Arctic Drilling. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Alf-Magne Mikkelsen (t.v.), Aslak John Henrik Buljo i Arctic Drlling og Store Norske-geolog Malte Jochmann i munter samtale i godværet på Ispallen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Ispallen er markert med blått på kartet, med Svea i vest på andre siden av Braganzavågen. Ett hull skal også bores fra toppen av fjellet Langnosa (også kalt Peisnosa), merket rødt. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!