Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardposten 2. juli 1977. FOTO: Svalbardposten

"Spennende ombygging av Huset i sommer - men uklart om det blir fatøl og vin fra høsten av"

Huset har alltid vært et viktig samlingspunkt i Longyearbyen. Planen for ombygging og endring av driften fikk dermed også stor oppmerksomhet da den ble kjent. Denne artikkelen sto på trykk 2. juli 1977.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.07.2014 kl 07:58

Å se til vil nok forsamlingshuset være det samme også fra høsten av, men det er utenpå. Inni skjer det store forandringer, unntatt kinosalen, som blir som nå.

Vi kan begynne med den store hallen. Der hvor garderoben nå ligger skal det plasseres en kiosk. I tillegg får postkontoret utvidet areal, og ved siden av toalettene blir det et lite kontor. Inngangen til toalettene blir mer skjermet enn nå, og totalettene blir pusset opp og utvidet.

Det nåværende billettlukerommet skal bli ny garderobe med kompakt-stativer.
Andre etasje blir som nevnt kinosalen som nå, mens det arbeides med et forsøk på å få byttet lokaler slik at biblioteket overtar kursrommene. Det er blitt trangt etter hvert.
Også i kafeen blir det store forandringer og utvidelser, og selv om det ikke er noe som er avgjort ennå, har vi en følelse av at det går i retning av en kombinasjon med både kafé og restaurant. Men dette er noe som Store Norske i stor grad overlater til den nye restauratør, og hvem det blir er neppe klart før uti juli. Nordic-kjeden har vært inne i bildet som faglige rådgivere til nå, men det har hele tida vært klart at engasjementet av restauratør som skulle drive kafé/restaurant (og kiosken i hallen) skulle lyses ut.

Hva er det så som skal skje i den nåværende kafeen i sommer?

Det blir full puss, med nytt gulv, nye benker og stoler, full utskifting av inventaret, en ny disk som vil oppta mer plass enn de nåværende, og det vil også bli en viss avskjerming mot inngangsdøra fra hallen.
Det jobbes også med å finne den best mulige løsningen på ventilasjonsspørsmålet.

Det mest interessante nye foreløpig er at sjakkrommet og bridgerommet dras inn i kafé-helheten. Sjakkrommet med rørstolene og respatexbordene har vært fullsatt, men nå vil det bli integrert, som en fast del av kafeen, kanskje med et mer restaurant- eller spisestedpreg enn selve hovedkafeen (dette er Svalbardpostens tips).

Svalbardposten spurte personalleder Rolf B. Røberg i Store Norske, som jobber med disse planene nå, om det er riktig at det blir både kafé og restaurant.
– Det er siktemålet, men det blir opp til den restauratøren som overtar å vurdere hva som fører fram til et godt miljø. Vi for vår del har et ønske om restaurant, om kafé, om pub, men dette blir vurdert framover.
– Blir det skikkelig mat på Huset fra oktober av?
– Vi regner med det. I alle fall vil det være helt andre muligheter fra kjøkkenets side, enn det er i dag.
– Og det betyr at kjøkkenet blir utbygd ganske mye?
– Vi legger opp til fryser og kjøler, bygger ut og ominnreder kjøkken og lagerlokaler.
– Så nå kan vi altså glede oss til å bestille entrecôte med bernaisesaus på Huset til høsten?
– Det blir i alle fall en meny hvor det er valgmuligheter i høyeste grad.
– Noe svært mange er opptatt av, er spørsmålet om serveringstider og serveringsdager for øl?
– Det har overhodet ikke vært diskutert ennå, men vil bli tatt opp med den framtidige samarbeidspartner.
– Fatøl er sterkt ønsket i stedet for «Sur-Hansa»…
– Ut fra praktiske og økonomiske forhold med transport er fatøl sterkt ønskelig, og utfra servingstilbudet synes fatøl også å kunne gi fordeler, selv om det også er noen fordeler med flasker. Bruk av fatøl er ikke avgjort, men muligheten for det skal være til stede.
– Vi har hørt nevnt planer om servering av vin?
– En ting som har vært inne i samtalene har vært et skikkelig tilbud ved serving av varme retter, men det er ikke avgjort, og vi har heller ikke vært i kontakt med offentlige myndigheter, blant annet Sysselmannen, foreløpig.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!