Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sommerpraten

Trond Berg (46) fra Gran på Hadeland. Han er basesjef i Airlift på Svalbard. FOTO: Monika Aaserud

Sommerpraten

Det modigste Trond Berg har gjort, er å kjøpe katt.

Tekst:

Publisert:

Hva skal du i sommer?
Jeg skal for det meste være hjemme på Gran på Hadeland, der min kone og mitt eldste barn bor. Og så skal jeg en tur til Dalsbygda i Østerdalen der jeg er fra. Det blir nok mye ridning. Vi har kjøpt en frieser som jeg rir distanseritt på. I tillegg skal jeg ordne litt hjemme. Etter 17 år på Svalbard synes jeg det er herlig ferie å klippe plen og rake løv.

Hva er det beste du vet å gjøre på Svalbard om sommeren?
Det er å gå i naturen. Det er fint å være ute de dagene det ikke er så bløtt. Det er noe eget med stillheten man opplever når man er alene.

Hva skulle du ønske det ble snakket mer om?
Jeg er opptatt av å bevare det ville dyrelivet, særlig de store dyrene i Afrika. Jeg mener det er viktig å ta tak i de bakenforliggende årsakene til snikskyting. Vi må ta tak i årsakene til at det er et marked for det. Om ikke blir det ikke borte.

Når blir du redd?
Jeg blir redd når det skjer noe med de nærmeste. Det er jo naturlig, i og med at det er de som betyr mest for meg.

Hvem tar du med deg til en øde øy?
Det kommer an på situasjonen. Om det var slik at vi reiste dit frivillig, ville jeg tatt med meg kona mi, Anne-Mette. Om det var ufrivillig hadde jeg tatt med meg Svampebob. Han er positiv, glad og lykkelig. God til å lage mat også. Jeg tror det hadde blitt helt topp.

Verste eller beste sommerminne?
Mitt beste sommerminne er fra sommeren sønnen vår ble født for 17 år siden. Jeg husker forventningene og det ble starten på familien vår. Jeg rakk fødselen akkurat. Vannet gikk da jeg landet med flyet fra Svalbard, og veene begynte da jeg kom til sykehuset.

Hvordan var ditt første kyss?
Mitt første kyss fikk jeg nok i førsteklasse. Da hadde jeg og en klassekamerat en konkurranse om å kysse flest jenter i løpet av et friminutt. Jeg tror jeg kysset mellom 15 og 20 jenter i løpet av det friminuttet. Jeg var ganske uredd. Det har jeg alltid vært.

Hvis du kunne trylle, hva ville du tryllet fram da?
Jeg skulle ønske at vi kunne se mer humor i ting, så jeg ville tryllet fram mer humor. Jeg ville ha tryllet bort ærgjerrighet og skam. Da ville vi hatt det mye bedre. Jeg tror det er mange som bekymrer seg.

Hva er det modigste du har gjort?
Det er faktisk å kjøpe katt. Jeg har alltid vært en innbitt kattehater, men i våres kjøpte vi katt. Jeg måtte gå noen runder med meg selv for å endre den holdningen. Det er mange som ble sjokkert over det. Men jeg trives godt med katten, så Sushi blir!

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!