Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sola uteble igjen

Hans-Gunnar Skreslett spilte solfanfare på kornett sammen med tre elever fra kulturskolen. Sunniva Meek Beck (t.v.), Alona Kulyk og Ingvild Åstrøm. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Sola uteble igjen

Snø og vind hindret solstrålene i å treffe den gamle sykehustrappa på Skjæringa. Men været la ingen demper på stemningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2011 kl 15:22

– Vi er her i dag for å feire solas tilbakekomst i Longyearbyen. Så flott at så mange har tatt turen hit for å feire at sola er tilbake! Fra gammelt av var det slik at sola ble erklært tilbake da solstrålene traff den gamle sykehustrappa. Det er derfor vi står her i dag, sier Lusie F. Kuraas, en av de tre konferansierene.

Sammen med Linn Merethe Pettersen Sørensen og Kristine Lidin Hansen leder hun de fremmøtte gjennom solmarkeringen.

Mange små soler

Barn i alle aldre, med gule solkrager, varme dresser og store luer, sitter hulter til bulter rundt den gamle sykehustrappa. Noen har tatt på seg solbriller for anledningen. 

– Det første vi skal gjøre er å synge Solsangen, fortsetter Lusie. 

Etter allsangen synger Polargospel en sang, før Sigri Steen får overrukket sin egen soltegning innrammet. 

– Hva liker du best ved sola? spør en av konferansierene den glade vinneren av soltegningskonkurransen.

– At den smiler, svarer Sigri. 

Et lite under

Leder for Oppvekstforetaket, Anne Ellingsen, forteller om underet som skjedde første gang hun deltok på arrangementet i 2002. Det var tett skydekke og lite håp om å få se den etterlengtede sola. Da plutselig hørte de en liten jente utbryte: se sola! 

– Og sannelig, der hadde skydekket åpnet seg og sluppet en smal lysstripe gjennom. Et lite under! Og kanskje det skjer et under i dag og, så følg nøye med! Og skulle ikke det skje, får dere som er barn representere sola, sier Ellingsen.

Alle kikker forventningsfullt opp mot himmelen i håp om å få et glimt av de første solstrålene. I stedet tetter det seg enda mer til, med snø og vind. 

Da hjelper det kanskje med noen trøstende ord fra Ellingsen:

– Tro det eller ei, men sola er tilbake!

Sol på lørdag

Sist gang sola skinte i Longyearbyen på selve soldagen var i 2005. Meteorologikonsulent ved Svalbard lufthavn, Torgeir Mørk, sier det er helt tilfeldig at det ikke har vært klarvær på soldagen de siste årene. Han kan også opplyse om når det er mest sannsynlig å få se sola igjen i Longyearbyen. 

– Kanskje på lørdag. I morgen blir det skikkelig møkkavær, på torsdag blir det litt bedre, og på fredag kan det sprekke opp litt. Men lørdag ser best ut, sier Mørk. 

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!