Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sola uteble igjen

Hans-Gunnar Skreslett spilte solfanfare på kornett sammen med tre elever fra kulturskolen. Sunniva Meek Beck (t.v.), Alona Kulyk og Ingvild Åstrøm. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Sola uteble igjen

Snø og vind hindret solstrålene i å treffe den gamle sykehustrappa på Skjæringa. Men været la ingen demper på stemningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2011 kl 15:22

– Vi er her i dag for å feire solas tilbakekomst i Longyearbyen. Så flott at så mange har tatt turen hit for å feire at sola er tilbake! Fra gammelt av var det slik at sola ble erklært tilbake da solstrålene traff den gamle sykehustrappa. Det er derfor vi står her i dag, sier Lusie F. Kuraas, en av de tre konferansierene.

Sammen med Linn Merethe Pettersen Sørensen og Kristine Lidin Hansen leder hun de fremmøtte gjennom solmarkeringen.

Mange små soler

Barn i alle aldre, med gule solkrager, varme dresser og store luer, sitter hulter til bulter rundt den gamle sykehustrappa. Noen har tatt på seg solbriller for anledningen. 

– Det første vi skal gjøre er å synge Solsangen, fortsetter Lusie. 

Etter allsangen synger Polargospel en sang, før Sigri Steen får overrukket sin egen soltegning innrammet. 

– Hva liker du best ved sola? spør en av konferansierene den glade vinneren av soltegningskonkurransen.

– At den smiler, svarer Sigri. 

Et lite under

Leder for Oppvekstforetaket, Anne Ellingsen, forteller om underet som skjedde første gang hun deltok på arrangementet i 2002. Det var tett skydekke og lite håp om å få se den etterlengtede sola. Da plutselig hørte de en liten jente utbryte: se sola! 

– Og sannelig, der hadde skydekket åpnet seg og sluppet en smal lysstripe gjennom. Et lite under! Og kanskje det skjer et under i dag og, så følg nøye med! Og skulle ikke det skje, får dere som er barn representere sola, sier Ellingsen.

Alle kikker forventningsfullt opp mot himmelen i håp om å få et glimt av de første solstrålene. I stedet tetter det seg enda mer til, med snø og vind. 

Da hjelper det kanskje med noen trøstende ord fra Ellingsen:

– Tro det eller ei, men sola er tilbake!

Sol på lørdag

Sist gang sola skinte i Longyearbyen på selve soldagen var i 2005. Meteorologikonsulent ved Svalbard lufthavn, Torgeir Mørk, sier det er helt tilfeldig at det ikke har vært klarvær på soldagen de siste årene. Han kan også opplyse om når det er mest sannsynlig å få se sola igjen i Longyearbyen. 

– Kanskje på lørdag. I morgen blir det skikkelig møkkavær, på torsdag blir det litt bedre, og på fredag kan det sprekke opp litt. Men lørdag ser best ut, sier Mørk. 

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!