Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik feirer Svalbard jul

Svea: En gjeng juleglade sveafolk ved bulldoseren «Tassen». FOTO: Linda Bakken

Slik feirer Svalbard jul

Rundt halvparten av oss reiser fra øygruppa i jula. Det legger likevel ingen demper på julefeiringen rundt om på Svalbard. Vi har bedt folkene på utestasjonene, i Svea og i Ny-Ålesund fortelle oss hvordan de tilbringer julaften og romjula.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.01.2013 kl 09:05

Svea

Julefeiringen stopper ikke kullproduksjonen i Svea, og de ansatte oppsummerer jula i Svea med «mye jobbing, men mer mat». Rundt 100 personer tilbringer i år jula i gruvesamfunnet ved Van Mijenfjorden. Til Svalbardposten forteller de ansatte at både ribbe og pinnekjøtt med tilbehør står på menyen på julaften. Til dessert vanker det riskrem.

Etter middagen har de ansatte en egen julequiz, og i fjor ble det også hengt opp en julehilsen i form av en marsipangris på hybeldørene til samtlige som var på jobb. Med andre ord lider ikke sveafolket noen nød i jula.


Ny-Ålesund

I den gamle gruvebyen ved Kongsfjorden er det full aktivitet hele desember. Isbad, bingo og julebord er bare noe av det som skjer under den hektiske adventstida. I år tilbringer 23 personer jula i Ny-Ålesund.

– Julaften starter med brunsj. Tidlig på etter­middagen er det grøtspising på låven, før jula ringes inn. Julemiddagen inntas i servicebygget, og deretter er det sosialt samvær på Zeppelin-baren med nissebesøk og gaveutdeling, forteller Trine Karoliussen i Kings Bay.


Hornsund

Ved den polske forskningsstasjonen i Hornsund, er ti personer klare for julefeiring. De fleste kommer fra det sørlige Polen, mens én person er fra hovedstaden Warszawa. «Derfor gir juletida oss en flott mulighet til å dele våre ulike regionale tradisjoner og våre ulike typer julemat», skriver Dagmara Bozek-Andryszczak i en epost.

I katolsk tradisjon begynner jula 25. desember, men det viktigste måltidet holdes sent på julaften – det såkalte «wigilia». Julemenyen består av stekt karpe, soppsuppe med pasta, rødbetsuppe og piroger. Til dessert serveres søt ostekake, rullekake med valmuefrø, eplepai og tradisjonell kompott av tørket frukt.


Hopen

Tidligere denne måneden var det mannskapsbytte ved den meteorologiske stasjonen på Hopen, og den nye besetningen er klar for en annerledes julefeiring ute i Barentshavet.

«Vi blir fire personer på julaften. Fast juletradisjon er julegrøt i Nilsebu, det eldste bygget på stasjonsområdet, på formiddagen julaften. Menyen på julaften er ikke bestemt ennå, men i løpet av jula skal vi spise oss igjennom lutefisk, ribbe, pinnekjøtt, kalkun og badstudampet and», skriver stasjonsleder Kåre Holter Solhjell.


Bjørnøya

Været tar ingen julepause, og det gjør heller ikke mannskapet ved den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya. I år tilbringer ni personer jula på øya, og meteorologifullmektig Venke Ivarrud forteller at kokkene serverer ribbe med tilbehør på julaften.

«Vi feirer vel nokså tradisjonell jul med god julemat, juletre, nissen kjem – forhåpentlegvis – med nokre pakkar. Det mest særeigne er kanskje julegraut i Hammerfesthuset om ettermiddagen på julaften; det er fast tradisjon. Og julehelikopteret med sysselmann, prest og andre, sjølvsagt!», skriver Ivarrud som denne sesongen altså har tatt permisjon fra sekretærjobben på Unis.

Nøkkelord

Se bildet større

Ny-Ålesund: Geir Mathiassen leder an sangen under Kings Bay sitt julebord tidligere i desember. Carina Drøsdal Nielsen (ved vinduet), Trine Karoliussen og Birgit Irene Gregussen synger med. FOTO: Tore Bratlien

Se bildet større

Ny-Ålesund: 1. søndag i advent ble markert med et sjøbad. Her er det Tone Lise Gjelsten Rekdal i Kings Bay som kommer opp fra sjøen. FOTO: Tore Bratlien

Se bildet større

Hornsund: Geofysikerne Marta Kondracka og Dagmara Bozek-Andryszczak i Eduscience lager julepynt til juletreet. FOTO: Piotr Andryszczak

Se bildet større

Hornsund: Geofysiker Piotr Andryszczak tester ut sitt hjemmebakte brød. FOTO: Dariusz Ignatiuk

Se bildet større

Hopen: Fagarbeider Nils Aarreberg Juell (t.v.) og meteorologifullmektig Ted Riise pynter pepperkakehus. Kokk Tom Richard Sund overvåker. FOTO: Kåre Holter Solhjell

Se bildet større

Bjørnøya: Gjengen samlet for å lage pepperkakehus.Stig Andreas G. Bless (f.v.), Bjørn Vigeland, Vera Lund, Rune Nilsen, Erling Gustavsen og Elin Tronvoll. FOTO: Venke Ivarrud

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!