Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skoleelev oppfylte drømmen til avdød landsmann

Tak på huset: Kjemilærer Jack Kauw viser stolt fram det eleven hans har fått til. Kauw har vært en pådriver for at skolen han jobber på skal legge skoleturene sine til Svalbard. De siste årene har de holdt til på Bohemanflya. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Skoleelev oppfylte drømmen til avdød landsmann

Graaf A. W. van Hogendorp tegnet en storhytte på Regnardneset og ville hente inn en inuittfamilie som turistattraksjon. 80 år senere ser iallefall én av ideene hans dagens lys.

Mange har båret på drømmen om å tjene penger på å vise fram Svalbard. Den samme drømmen hadde den nederlandske ingeniøren Graaf A. W. van Hogendorp for nesten hundre år siden. I 1920 begynte han å jobbe i N.V. Nederlandsche Spitsbergen Compagnie. Nederlenderne hadde kjøpt kullgruva i Grønfjorden samme år, og ga stedet navnet Barentsburg etter hjemlandets store oppdager.

36 meter lang hytte
I ti år jobbet Hogendorp i gruvesamfunnet, men hele tiden tenkte han på å starte et reisebyrå for ekspedisjoner til Svalbard. Han tenkte stort. Flere hytter måtte til, og blant dem en storhytte som skulle være hovedkvarteret. På fritiden tegnet han en detaljert skisse med 27 soverom, kjøkken, sauna og bibliotek. Hele 36 meter lang ble drømmehytta til ingeniøren Hogendorp.

Men så kom de harde 30-årene og opptrappingen mot Andre verdenskrig. Planene til ingeniør Hogendorp ble lagt i to bokser og satt bort for å støve ned.

Åtti år senere havnet papirene i hendene på kjemilærer Jack Kauw ved St. Michaël College i Zaandam utenfor Amsterdam.
– Det er en boks full av historie, men også en manns drømmer som aldri ble oppfylt, sier Kauw.

Elev lagde 3D-modell
Han har jevnlig besøkt Svalbard i lang tid, og fikk for noen år siden ordnet det slik at skoleturene ble lagt nordover. I etterkant av turen får alle elevene i oppgave å lage et prosjekt som handler om Svalbard.
I 2012 var en elev ved navn Lucas Koeleman med på turen, som gikk til Bohemanflya i Isfjorden. Koeleman har store datakunnskaper, og ville bruke dem i prosjektet sitt.

Kauw ga ham skissene til Hogendorps storhytte, og i løpet av noen dager hadde 17-åringen laget en perfekt modell ved hjelp av 3D-modelleringsprogrammet Google Sketchup.

– Det var godt jobbet, men det var jo alt for lett for Lucas. Vi begynte dermed å se oss om etter firmaer som kunne printe ut modellen for oss, sier Kauw.

Pipehullet er med
Til slutt fikk de napp hos et firma i Belgia. Dermed fikk endelig drømmehytta fra 1930-tallet se dagens lys – om enn i en mye mindre skala enn Hogendorp hadde sett for seg.

Kauw løfter modellen ut av veska. Den er i hardplast, og satt sammen av flere deler.

– Se så detaljert den er. Til og med pipehullet er med, hvis du ser nøye etter, sier Kauw.

Hogendorp hadde lokaliseringen av turistsenteret klart for seg. Hyttene skulle plasseres på Regnardneset i Möllerfjorden, nordvest på Spitsbergen. Planen var å ta med turistene på en ukeslang vandring mellom mindre hytter. Turene skulle kategoriseres i ulike vanskelighetsgrader, og all fortjeneste skulle investeres tilbake i bedriften.

«Importere eskimofamilie»
Noen av ideene til ingeniøren var rimelig vågale. Han undersøkte mulighetene for å lage et utendørsbasseng og sette opp en dyrehage med arktiske dyr. Et sted noterte han også at han ville «importere en eskimofamilie».

Jack Kauw synes det er stas at hans drømmende landsmann har fått en håndfast modell av en visjonene sine – selv om de fleste fortsatt ligger og støver ned i de to eskene Kauw har i sitt hjem.

– Ingeniør Hogendorp var ingen dum mann, men ingen av planene hans ble realisert, sier Kauw.

Se bildet større

innvendig: Til sammen 27 rom er tegnet inn i de to etasjene. I tillegg skulle det være kjøkken, sauna og bibliotek. På grunn av de harde 30-åra og utsikter mot krig, ble planene skrinlagt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

36 meter lang, 8,4 meter bred og 8,4 meter høy. Det var slik storhytta til Graaf A.W. van Hogendorp skulle se ut. Planen ble aldri noe av, men nå har den tatt form via en 3D-printer. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Magasin

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!