Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skaper liv i sentrum

Stokkandhannen har spankulert rundt i Longyearbyen den siste uka. Svalbardposten har fått mange henvendelser fra folk som har lagt merke til krabaten. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skaper liv i sentrum

En stokkand i sentrum av Longyearbyen har den siste uka fått mye oppmerksomhet. Mange har fått et møte med fuglen, som til vanlig ikke oppholder seg i Arktis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.05.2011 kl 15:58

Stokkanda er ikke et veldig vanlig syn på Svalbard. Men den kommer stort sett hvert år, ifølge leder av Longyearbyen Feltbiologiske Forening, Bjørn Frantzen.

– De kommer hver vår i et lite antall, og noen vil til og med prøve å gå til hekking, sier Frantzen.

Han forteller at det også har hendt at stokkender har overvintret ved kloakken i Barentsburg, der den har god tilgang til mat.

Varsler sol og sommer

Frantzen forteller at stokkanda er lett å komme inn på etter den lange flyturen fordi den er sliten og tom for energi.

– De første dagene kan den trenge menneskelig hjelp. Når den får tilbake kreftene og kommer seg ned i fjæra, vil den finne nok mat der, sier han. 

Eksemplaret i sentrum har fått mye hjelp og oppmerksomhet fra de tobente. Mange har kastet brød til den og tatt bilde av den. Anda har blant annet kost seg i den lille dammen av smeltevann utenfor Næringsbygget.

– Det er hyggelig med en liten krabat som varsler sol og sommer, sier Frantzen.  

Pass opp

Flere har kontaktet Svalbardposten om stokkanda. Vilde Storø (10) er en av dem. Hun er bekymret for at anda skal bli påkjørt og ber folk være forsiktige. Fuglen har oppholdt seg på parkeringsplassen ved Svalbardbutikken og den har krysset veien.

– Den er ikke redd for biler. Den flyr ikke bort selv om noen tuter, sier hun.

 

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!