Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal du være her i påsken?

Longyearbyen har mye å by på, også i påskeferien. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skal du være her i påsken?

Bypåske, sier du? Hvorfor ikke bruke ferien til å bli bedre kjent med Longyearbyen?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2013 kl 12:04

Det er påsketid, og nesten alle forlater byen og valfarter til hytter, fjorder og nes. Men det er ikke alle som skal ut i terrenget og leke Nansen. Mange tilbringer faktisk påskehøytida i Longyearbyen. Er en bypåske så ille, egentlig?

– Nei, det er en perfekt anledning til å oppdage byen på nytt. Man tror ofte man vet alt om sin egen by, men det stemmer ikke alltid, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Når halve longyearbyenfolket rømmer byen, blir det dessuten ekstra god plass for de gjenværende.

– Det er heller ikke så mye turister i Longyearbyen i påsken. Trøkket er uka før og etter, slik ­har det alltid vært. Min oppfordring er at man i løpet av påsken gjør minst én ting man aldri før har gjort i Longyearbyen, sier Brunvoll.

Selv foreslår han et besøk i Spitsbergen Airship Museum, eller å bestille en hundesledetur. Mulighetene er mange. Her kommer et lite knippe aktiviteter du kan gjøre i Longyearbyen-området i løpet av påsken.

Aktiv familiedag

• Dra til skråningen ved Sukkertoppen, bak spisshusene i Lia. Her kan du lage akebakke og hoppbakke og parkere hele dagen med kakao, engangsgrill og sjokolade.

• Ta med skøytene og dra til skøytebanen ved skolen.

• Dra ned til fjæra i Sjøområdet og ta med en engangsgrill. Her er det sol hele dagen, og kanskje kan sola friste noen til å prøve et realt, arktisk dupp i Adventfjorden?

• Ta en fotosafari. Longyearbyen har drøssevis av flotte fotomotiver. Et tips er å ta en kveldstur til Hotellneset og forevige solnedgangen og det flotte, gylne lyset.

Gourmetaften

• Ikke til forkleinelse for «dagens» eller peppernøisen, men Longyearbyen har mer eksklusiv mat å by på. Restauranten på Huset fikk en sekser på terningen av VG rett før jul, mens Funktionærmessen Restaurant fikk terningkast 5 av samme avis nå i mars. De andre spisestedene i byen kan også varte opp med lekre retter. Hvorfor ikke prøve en smakfull helaften? Hvis maten imponerer dronningen og VGs anmeldere, så vil den nok imponere deg også.

• Vi skal naturligvis ikke oppfordre noen til å drikke, men så legger vi heller ikke opp til noe flatfyll her. Longyearbyen har et svært pulserende uteliv til å være en by med drøye 2.000 innbyggere. Vi har dessuten mange dyktige bartendere som elsker å få en utfordring, både på vanlige drinker og alkoholfrie drinker.

Kulturell dag

• Dra på museum. Svalbard byr på masse spennende historie, og du trenger ikke oppsøke kulturminner for å oppleve den. Når var du egentlig sist på Svalbard Museum? Og har du i det hele tatt besøkt Spitsbergen Airship Museum på Sjøskrenten? Museet tar for seg de siste hundre års heltemodige forsøk på å nå Nordpolen luftveien. Det ligger i splitter nye lokaler, og har en rekke unike gjenstander i samlingen. Begge museene holder åpent hver dag i påsken, men med noe reduserte åpningstider.

• Biblioteket har åpent mandag til onsdag i påskeuka, og har mye å by på. Foruten tusenvis av bøker, kan du boltre deg i aviser, tidsskrifter, filmer og spill. Og best av alt: det er gratis.

• Longyearbyen kino viser film onsdag 27. mars, samt to filmer 2. påskedag.

• Påsketid er kirketid, og Svalbard kirke holder som alltid dørene åpne døgnet rundt. Stikk innom for en kopp kaffe og en prat. Det er kveldsgudstjeneste tirsdag og skjærtorsdag, og høytidsgudstjeneste 1. påskedag.

• Ta en tur til Galleri Svalbard i Nybyen. Her kan du blant annet oppleve Kåre Tveters flotte Svalbard-bilder, eller la deg fascinere av «PolArt 2013: Kunst møter forskning i Arktis». Fotoklubben har også utstilling i Kunst- og håndverksenteret. Galleri Svalbard holder åpent alle dager, unntatt langfredag.

Sporty dag

• Ta med en venn eller ungene og gå «byrunden». Alle har sine definisjoner på hva «byrunden» er, men om du spaserer fra sentrum til Nybyen, deretter via Huset og Skjæringa og tilbake til sentrum, har du spasert i rundt én time. Tar du turen via Sjøområdet i tillegg, får du virkelig kjørt deg. Spasering er en undervurdert treningsform, i tillegg får du en hyggelig tid sammen med en venn eller barna.

• Har du ski eller truger, er mulighetene mange. Ta en topptur til Trollsteinen eller Platåfjellet. Sistnevnte kan du også bestige til fots. Du kan også dra opp til Longyearbreen og besøke den flotte isgrotta. Eller hva med en skitur til solfylte Hiorthhamn? I Endalen er det dessuten en preparert skiløype i slakt terreng. Husk våpen til isbjørnbeskyttelse om du beveger deg ut av Longyearbyen.

Handle-ekspedisjon

• Mange har fri hele påskeuka, og da kan byens butikker være et eldorado. Har du virkelig studert vareutvalget i butikkene? Kanskje finner du et fint klesplagg eller en nyttig ting til heimen. Styr unna høytidsdagene, da holder de fleste butikkene i byen stengt.

• På høytidsdagene kan du i stedet handle aktiviteter. Byens turoperatører tilbyr en rekke hel- og halvdagsaktiviteter. Hva med å besøke en av de mange hundegårdene, eller å dra på en hundesledetur innover Bolterdalen?

Se bildet større

Aktiv familiedag: Gjør som Benjamin Alnæs (t.v.), Daniel Husdal, Vebjørn Brendlien, Ruben Grønås Karlsen og Ida Sofie Alnæs: spenn på skøytene og dra til skøytebanen. FOTO: Margaret Nilsen

Se bildet større

Gourmetaften: Johan Karlsson (t.v.) og Steffen Nordahl og resten av byens kokker kan sine saker. Hva med å droppe «dagens», og i stedet gå for en femretters? FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Se bildet større

Kulturell dag: Besøk et av byens kulturelle tilbud, som for eksempel Spitsbergen Airship Museum. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

Se bildet større

Sporty dag: Ta en skitur i byens nærområder. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Se bildet større

Handle-ekspedisjon: Har du egentlig studert hva Svalbardbutikken og resten av byens butikker har å by ­­på? Men ta ekspedisjonen før skjær­torsdag, da stenger butikkene. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!