Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reine treff for Polarflokken

Ingen meldte seg frivillig til å smake på reinhjertet da John-Erik Leithe kom med tilbudet.Men ungene fulgte intenst med på slaktingen. Ved siden av Leithe står Hege Moen Leithe, Jone Stiberg-Hansen, Eivind Oldernes Hoem, Jørn Hansen, Natcha Yakaeo, Ingeborg Oldernes Hoem og Wilhelm Ianssen. FOTO: Christopher Engås

Reine treff for Polarflokken

Hørselvern ble tatt på allerede idet ungene gikk ut av bilen. Ti minutter senere hadde jegerne fått inn to fulltreffere.

– Der er det noen rein. Kan vi skyte dem nå?, spurte en av smårollingene mens han sto ved bilen på veien.

– Nei. Vi må gå mye nærmere, så vi er sikre på å treffe riktig, fortalte John-Erik Leithe som hadde oppdraget med å felle årets barnehagekvote.

– Shhhh

Den årvisse reinjakta til Polalrflokken barnehage var også i år et stort høydepunkt for de eldste ungene. Sju voksne og ti barn la spent ut på jakt i Adventdalen sist fredag. Noen fine bukker var på forhånd observert like ved Gruve 6.

Noen gikk med hørselvern hele veien, andre skrålet i vei og sang mens flokken nærmet seg de intetanende dyrene.

– Shhhh. Når vi er på jakt, er det viktig å være stille så vi ikke skremmer dyrene, befalte barnehagestyrer Trine Berntsen, uten at spente femåringer tok nevneverdig notis av det.

Det gjorde på den annen side ikke så mye. De to utvalgte bukkene nedenfor Gruve 6 enset knapt det noe støyende jaktlaget.

To skudd, to rein

Idet Leithe la seg ned for å skyte dyrene, ble det imidlertid mye stillere. Så kom det to velrettede skudd, og to reinsdyr la seg ned 150 meter bortenfor jaktlaget.

– Når vi nå skal gå bortover til dyrene, kan det hende at jeg må skyte dem en gang til for å være sikre på at de ikke lider, fortalte Leithe pedagogisk til sine jaktvenner.

Men det ble ikke nødvendig, skuddene hadde truffet akkurat der de skulle. Mange var imidlertid ikke så opptatt av det dyrevernmessige.

– Hvor er tissen? kom det fra flere hold idet ungene løp fram til byttene.

Overrasket

Polarflokken genererer inntekter til høstens TV-aksjon gjennom salg av sodd, pinnekjøtt og annet i barnehagens regi. Men først må dyrene parteres.

Magesekk, og organer som hjerte ble vist fram til de små.

– Alle ungene må smake på litt blod, flirte Leithe spøkefullt mens han holdt opp hjertet på den ene bukken.

– Blæææh. Nei, æsj. Natcha Yakaeo er en av de som definitivt ikke likte den tanken.

– Det var ganske artig å være på jakt. Men nå syns jeg det er ganske ekkelt, uttalte hun mens hun grein på nesen.

Eivind Oldernes Hoem var ikke så veldig avskrekket av opplevelsen.

– Var det noe som overrasket deg med jakta i dag?

– Ja. Jeg var overrasket over at John-Erik traff. De sto jo ganske langt unna, sier han.

– Og jeg ble overrasket over bæsjen. Den var jo så ekkel, føyde Wilhelm Ianssen til.

Nøkkelord

Se bildet større

Heldigvis er ikke reinen i Adventdalen særlig redd små skrålende mennesker. Det var lystig passiar også idet jaktlaget «snek» seg innpå reinsdyrene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Da det ble klart for felling, var det om å gjøre å holde for ørene - i alle fall for de som ikke hadde hørselvern på seg hele tiden. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Det var stille i jaktlaget fra Polarflokken like før og i noen sekunder etter at skuddene hadde falt. To dyr fikk falt om på sletta foran barna. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Fornøyd jaktlag etter at råvarene til årets sodd er sikret. Bakerst f.v. Eivind Oldernes Hoem, John-Erik Leithe, Tore Magne Hoem, Hege Moen Leithe, Ailin Sianglam Lund, Olaf Ervik, Isak Kleczka, Grete Bossart, Natcha Yakaeo, Trine Berntsen og Jørn Hansen. Foran f.v. Astrid Andersen, Nora Pedersen Solli, Benjamin Ervik, Wilhelm Ianssen, Ingeborg Oldernes Hoem, Jone Stiberg-Hansen og Emil Indreiten-Johansen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!